header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Nadnárodní monopoly se ruku v ruce s americkou CIA podílely na mučení v Latinské Americe

Nedávno zveřejněné zprávy ukazují detaily a úroveň vzájemné spolupráce pravicových a fašistických diktatur Latinské Ameriky s USA a velkými monopoly, jako je Volkswagen, při potlačování levicové opozice a odborů v 70. a 80. letech.

Nechvalně známá operace Condor, při které na 50000 lidí zemřelo, další tisíce lidí byly vězněny a mučeny, byla výsledkem práce tajných služeb Chile, Bolívie, Peru, Uruguaye, Brazílie a Argentiny. Řada obětí přišla o život při takzvaných letech smrti, při nichž byli lidé nepohodlní režimu shazováni z letounů do moře. Obětmi se ale stávali i kněží a jeptišky.

Doklady ukazují, že Volkswagen předával informace o stížnostech zaměstnanců a připravovaných stávkách policii pravicové diktatury, jak docházelo k bití a mučení zaměstnanců přímo v továrně VW. Volkswagen tak ukazuje jinou historii, než je veřejně známá, a připojuje se již k jeho kořenům v nacistickém Německu, kde ve svých továrnách využíval otrockou práci.

Další archivy nově zveřejněné prezidentem Obamou ukazují asi 500 stránek přehledů ze spoluprace americké CIA na tomto programu. V jednom archivním dokumentu jsou popisovány podrobnosti mučení argentinského aktivisty za lidská práva Alfreda Brava - elektrické a tepelné šoky, topení pod vodou. Tuto zprávu přejímá od amerického zmocněnce pro Latinskou Ameriku  Roberta Pastora poradce amerického prezidenta Zbigniew Brzezinski a dělá si do ní poznámky o významu této zprávy. Stejný Brzezinski, který ve stejné době "lidská práva" tolik navenek zdůrazňoval v mezinárodní politice se socialistickými zeměmi.

Článek o spolupráci Volkswagenu s pravicovou diktaturou v Brazílii http://auto.idnes.cz/volkswagen-brazilie-diktatura-afera-d79-/auto_ojetiny.aspx?c=A161211_223303_auto_ojetiny_fdv

Článek o dokumentech CIA o operaci Condor: http://www.telesurtv.net/english/news/Released-Operation-Condor-Files-Show-CIA-Torture-in-Argentina-20161212-0021.html

Samotné dokumenty CIA: http://nsarchive.gwu.edu/dc.html?doc=3235709-19770509-Cia

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .