header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Jiný 17. listopad

17. listopad, Mezinárodní den studentstva, byl vyhlášen jako mezinárodní svátek v Londýně v roce 1941, jako reakce na projev fašistického barbarství - uzavření československých vysokých škol a perzekuce československých studentů. Tento svátek je hanebně po kontrarevoluci upozaďován a jeho podstata je zamlčována. Místo tohoto mezinárodního svátku akcentuje buržoazie kontrarevoluční události z roku 1989.

Jinak tomu je v řeckých Athénách. 17. listopad je v Řecku datum, které je mobilizační pro pokrokovou část společnosti. V tento den si řecký lid připomíná události z roku 1973.

 

17. listopad 1973 byl zlomovým bodem odporu tisíců pracujících a studentů proti diktatuře vojenské junty vládnoucí v Řecku, podporované USA a NATO.

Protestující pokrokoví studenti a další obyvatelé Athén okupovali několik dní budovu polytechnické univerzity v Athénách. Jejich odpor byl zlomen brutálním zásahem armády. Byl to bezprecedentní čin, kdy byla narušena akademická svoboda. Bránu polytechnické univerzity prolomily obrněné vozy a lidé protestující proti buržoaznímu útlaku byli rozehnáni střelbou.

Tato brutální událost rezonovala ve všech koutech Řecka a vzbudila odpor i světové veřejnosti.

Tento den, jako symbol odporu proti tyranii kapitálu si připomínají všichni pokrokoví Řekové. Každoročně jsou pořádány masové manifestace, jejichž odkazem není jen připomínání minulosti, ale také hlasem volajícím po sjednocení všech svobodomyslných lidí v boji proti kapitalistickému útlaku.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .