header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Ke skončení dalšího ročníku kinoklubu KSM

V současnosti je nezbytné rozšířit aktivity KSM do nových oblastí, aby práce KSM přestala být jednopolohová. V následující stati se pokusím zdůvodnit nezbytnost přesunu aktivit i do kulturní oblasti. Česká společnost se nachází ve fázi úpadku veškerých hodnot způsobeným především stále hlubším vnikáním konzumerismu do mentality běžného občana (nebo lépe obyvatele). Hodnota věcí a společenských pohybů se nahrazuje posuzováním z hlediska možnosti jejich třeba i samoúčelné sobecké konzumace příslušným jedincem a ze samotného konzumu se stává "super-human agency".

Z tohoto podhoubí nihilismu vyrůstá diskurs, v němž je zrušena historická kontinuita, jsou potřeby ostaních považovány za bezvýznamné a v němž rezignace na "vysoké" idee se stává normou. Občanské záležitosti jsou vydávány za jakési polomýtické symboly velkého ideálního světa, o účast na něm není záhodno usilovat. Věci veřejné jsou pak ovládány soukromými konzumně-egoistickými zájmy elit. Situaci například dokresluje to, že hlavní politické síli (především ODS, částečně také ČSSD) lákaly v předvolebních reklamních kampaních prakticky jen na přísliby většího konzumu pro určité společenské vrstvy.

V této optice se ukazuje, že proti nám nestojí v první řadě příznivci nějaké explicitně formulované ideologie; proklamace hodnot je často míněna jen jako prázdné líbivé floskule. Primitivní argumentace směřující proti pokrokovým silám je založena na konkrétních pokusech o interpretaci historie, postavených na zjednodušeném paušálním ztotožňováním pozorovaného a deklarovaného. Mysl navyklá abstraktnímu nakládání s ideemi lichost této argumentace okamžitě demaskuje.

Základem každého hnutí by mělo být masivní zpřístupňování ideí a hodnot, ke kterým chce směřovat. Proti tomuto úsilí se však staví mnohé překážky (např. nízká citlivost občanů odkojených hypermarkety a prázdnotou reklamních sloganů, předsudky, rezignace); domnívám se, že prostředkem k překonání těchto překážek představuje umění a kultura. Ztotožní-li se občané s našimi cíli, pak se připojí i k naší politice. Musíme však naše cíle uměnět účině prezentovat.

Z hlediska naznačeného záměru není stav uvnitř levicového hnutí v mnoha ohledech zdaleka růžový, proto je potřeba nejen hledat nové metody komunikace s veřejností, ale i vytvořit prostor k všeobecnému intelektuálnímu a mravnímu růstu vlastní členské základny. Není cestou se nostalgicky izolovat od okolní společnosti, ale je nezbytné současné společenské poměry pochopit.

Založený Pražský kinoklub usiluje o to, aby se přispěl k naznačenému kýženému pohybu na levici. Zmíněná iniciativa stačila během krátké doby vyvolat mnohé příznivé ohlasy (např. již se zakládají další kinokluby). V rámci kinoklubu zvažujeme možnost natočit i vlastní film (ne nutně o KSM), který by nás mohl reprezentovat např. i na festivalech amatérských filmů. Myšlenkou tvorby vlastního snímku se již nadchli někteří dobrovolníci - samozřejmě stále hledáme další zájemce. Kontakt : Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

bar

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .