header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Politické počítačové hry

Také hráči počítačových her mají své politické názory a přestože část z nich díky věku pod 18let nemůže volit, řada hráčů často s něčím nesouhlasí. Problémem je, že lidé zvyklí trávit každou volnou chvilku před monitorem jsou, jak sebekriticky sami přiznávají, většinou příliš pohodlní na to, aby vyběhli s transparenty na nějakou tu demonstraci.

Někteří si ovšem místo vyšetří čas na programování her s politickým podtextem, což v dnešní době rozšíření PC a internetu, zejm. tedy ve vyspělých zemích, též není od věci. Například italská skupina levicových politických aktivistů Molle Industria vydala několik nenáročných internetových her a dokonce pořádala v dubnu 2004 virtuální demonstraci May Day (1.Máj pozn. Red.), které se zúčastnilo více jak 17000 lidí. Ti si mohli na webovských stránkách skupiny vytvořit svého vlastního revolučního antiglobalistu a pustit se s ním do postaviček policistů, hlídajících virtuální město. Obdobné hry vydává i uruguayská skupina Newsgaming. Ta je autorem hry 12. září (alias den poté), hru, kterou nelze vyhrát – jednoduše v arabském městě můžete „lovit teroristy“ raketami. Používané rakety však zabíjejí současně i civilisty, které byste zabíjet neměli. Další hra Newsgamingu je Madrid, hra vytvořená na motivy teroristického útoku ve Španělsku – cílem je udržet plamínek na svíčkách truchlících po obětech útoku.
Abychom objektivitě učinili zadost, z pravičáckého tábora můžeme jmenovat hru Tax Invaders vydanou americkými republikány, v níž v roli Georga Bushe střílíte na daňové balíčky jeho soka na prezidentský úřad Johna Kerryho. V ČR vytvořila ODS před volbami do Evropského parlamentu (dále jen EP) hru, ve které hráč může po výběru kandidáta ČSSD, KDU-ČSL, KSČM či ODS zkusit doskočit na křeslo v EP. Nepřekvapí, že s neODSáckým kandidátem doskočit nelze. Bez hodnocení jeho kvalit musím uznat, že paradoxem je M. Ransdorf s nímž lze ve hře o tyči skákat za KSČM a nedoskočil, po volbách však v EP fakticky sedí.
Politicky neutrální, ale s politickým tématem je například hra The Political Machine, kde hráč v single nebo multiplayeru může zkusit vyhrát americké prezidentské volby za osobnost veřejného života v USA. Výběr „osobností“ je skutečně bohatý – od A. Lincolna přes oba Roosevelty, Clintona až po Schwarzenegera. Hra má dva módy, kampaň a skirmish. Nejaktuálnější je samozřejmě duel mezi Busem a Kerrym. Zajímavé je, že hra za Kerryho je o poznání lehčí, protože Bushovy statistiky od intelektu po aktivnost jsou díky jeho charakteru výrazně nižší, přesto, že „Jiří W. Křovínek mladší“ začíná v movitém a na volitele bohatém věrném Texasu. Hra je velmi zajímavá pro pochopení volebního systému USA, témat kampaně, nedemokratičnosti amerického nepřímého volebního systému i omezeného systému dvou hlavních politických stran a rozhodující role peněz pro kampaň kandidátů na post prezidenta Spojených států.

ANE

{moscomment}

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .