header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Milan Krajča: Budoucnost nelze zakázat

Historie jednoho vítězství nad antikomunismem - Jako svou nejnovější publikaci vydává MLADÁ PRAVDA práci Milana Krajči s názvem Budoucnost nelze zakázat. Na více než sto stranách je podrobně líčen známý, několik let trvající, zápas Komunistického svazu mládeže (KSM) za svou legalitu.

Komunistický svaz mládeže zápasil s Ministerstvem vnitra ČR o svou legalitu od roku 2005. V roce 2006 Ministerstvo vnitra ČR komunistickou mládež oficiálně rozpustilo. Následovalo čekání na rozhodnutí Městského soudu v Praze, na který se KSM obrátil se správní žalobou na Ministerstvo vnitra ČR.

K jednání Městského soudu v Praze došlo až v roce 2008, bohužel v neprospěch mladých komunistů, a rozpuštění KSM tak nabylo právní moci. Komunistický svaz mládeže pak podal kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu v Brně.

Ten na svém jednání v roce 2009 zrušil rozhodnutí Městského soudu v Praze.

Následně Městský soud v Praze v roce 2010 konečně zrušil rozpuštění KSM a komunistická mládež tak dosáhla svého vítězství.

V práci je nejen popisována komplikovaná právní a soudní pře, ale i pravé důvody antikomunistické ilegalizace komunistické mládeže, širší historické, politické i mezinárodní souvislosti. Reflektována je pak především reakce, kterou jednání české vlády a české justice proti KSM vyprovokovalo v České republice i v zahraničí. Důraz je kladen hlavně na mezinárodní vlnu solidarity s KSM, již jen pro její ohromný rozsah a pro význam, který v boji za legalitu české komunistické mládeže sehrála. Součástí publikace je mnoho dokumentů i fotografií, dokládajících složitost mimo jiné zápasu mladých komunistů a jeho mezinárodní ohlas. Autor, v letech 2005-2010 předseda perzekuované organizace, přináší řadu osobních postřehů a svědectví.

Knihu v ceně 100 Kč je možno objednat přímo u vydavatele, nejlépe na e-mailové adrese: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Více informací o publikaci, včetně ukázek, je k dispozici na webové adrese:

http://www.milan-krajca-budoucnost-nelze-zakazat.ic.cz

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .