header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

K úkolům KSČM v nejbližším období

Hlavní témata současnosti jsou daná. Vládní reformy, zdražování, hrozba US radaru, porušování lidských práv, sílící antikomunismus a fašizace společnosti. Měli bychom se poradit, jak těmto jevům čelit, jakou nabídnout alternativu, jak oslovit a získávat veřejnost. Řešením není neustálé opakování toho, a nyní cituji z předložené Zprávy o činnosti strany, „že se distancujeme od nedostatků a deformací minulého systému a komunistického hnutí a rozhodně odmítáme jakýkoli návrat k nedemokratickým metodám“. /konec citace/

Komu se chceme pořád zavděčit? Pravicovým médiím? Sociální demokracii, jejíž předseda Paroubek nás vybízí, abychom se zřekli vlastní minulosti a modernizovali se?

Zabývejme se problémy, které lidi opravdu trápí. Strana nemůže být komunistickou pouze svým názvem, ale především komunistickým programem, vystupováním, tím, že je mezi lidmi na demonstracích, mezi stávkujícími, propouštěnými. Ne vždy tomu tak je. Přitom tyto aktivity bychom neměli podceňovat. Lidé, kteří se rozhodli vyjít do ulic, jsou našimi potenciálními spojenci. Organizujme tyto aktivity a podporujme i akce jiných subjektů.


V následujících dnech a týdnech připravují řadu demonstrací odboráři. Posun je v tom, že dochází k sjednocování sil, k vzájemné podpoře jednotlivých odborových svazů i veřejnosti. KSČM nesmí stát stranou. Musíme je podpořit účastí i vysvětlovací kampaní. Kromě toho by úkolem každého z nás, kdo jsme v produktivním věku, a to je 25% členů strany, mělo být zapojení se do práce v odborech a kde nejsou, usilovat o jejich založení.

Stejně tak musíme být na akcích proti radaru, pořádaných iniciativou NE ZÁKLADNÁM. Nezapomínejme však přitom, že jsme suverénní politická strana, která si nenechá diktovat, kam a s jakými symboly smí či nesmí, zatímco u jiných politických stran to nevadí. Nedovolme, abychom byli využíváni pouze na zajištění účasti, přičemž jinak s námi organizátor nechce nic mít. Opakovaně se stává, že na rozdíl od ČSSD či SZ nemůže náš představitel promluvit, a pokud ano, tak není jako zástupce KSČM představen.

Pokud však někde vystupujeme, měli bychom tak činit vždy v souladu s naším programem a v zásadních otázkách jednotně. Nejednotná vystupování na veřejnosti, řešení sporů přes sdělovací prostředky, to potřebujeme ze všeho nejméně. Vyříkejme si věci na rovinu, ale na stranické půdě.

Naléhavým úkolem je také získávání nových členů. Jen necelé 1% členů je mladších 30 let. Mládež většinou nemá sociální zkušenost, současnými médii a pravicovými politiky je snadno manipulovatelná a zastrašovaná. To, k čemu došlo v souvislosti s KSM, je alarmující. Jedná se o útok na celé komunistické hnutí. Naší povinností je hlasitě protestovat. Ozvat se proti aroganci moci, která zakazuje svobodné vyjádření názoru. Začali KSM. Kdo bude na řadě dál? KSČM? Vlastenecké organizace? Dostali jsme se tak daleko, že v ČR je zakazována pouhá myšlenka na komunistickou společnost. Zato výzvy k násilí proti komunistům, Topolánkovy projevy inspirované slovníkem z období německého fašismu, vyznamenávání Mašínů a Paumera, který chodí na besedy do škol, náckové v ulicích, to je podle morálky této kapitalistické společnosti v pořádku. KSM si za svoje aktivity, zásadovost a odvahu zaslouží naše poděkování a ocenění.


Vážené soudružky a soudruzi,

Před námi jsou volby. Na nás bude záležet, jestli dokážeme svou činností, vystupováním, chováním, prostě celkovým obrazem naší strany získat ve společnosti přirozenou autoritu. Jestli budeme umět dostatečně jasně, srozumitelně a bez zbytečného uhýbání, přizpůsobování či lavírování zodpovídat otázky a nabízet řešení. Jestli bude zřejmé, že nejsme pouhou druhou sociální demokracií, ale sebevědomou suverénní komunistickou stranou, které se vyplatí dát svůj hlas.

Marta Semelová

z vystoupení sjezdu

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .