header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Dynamický zaměstnavatel

Většina lidí je za svůj život postavena alespoň jednou před rozhodování, kam se bude jejich život dále ubírat. Jejich volba má vliv na to jakým způsobem budou žít, s jakými lidmi komunikovat a co si budou moci sami pro sebe a svou rodinu dovolit. Profese, kterou si zvolí a na níž se specializují, jistým způsobem utváří a ovlivňuje celý jejich život, protože je pro její efektivní uskutečňování prakticky pokaždé důležité, aby do dané profese investovali svou osobnost.

Jedná se o proces podvědomé stabilizace, kdy se priority člověka jistým způsobem přizpůsobují prioritám na daném pracovišti. Bez nich by nebylo možné se v důležitosti určitých nástrojů a principů vůbec orientovat. A tak se jednotlivé osobnosti v závislosti na typu svého povolání, v podstatě myšlenkově a názorově odlišují.

Tento průběh je zcela přirozený. Problém však nastává v momentě, jakmile se v místě, kde určitý typ profese existoval, dále nevyskytuje. Vlivem zcela volné hospodářské soutěže je vnímání zaměstnavatelů zaměřováno podobným způsobem i na zaměstnance, kteří individuálně sice tvoří jakýsi součin osobnostních faktorů a sociální zodpovědnosti, jež mají za svou rodinu nebo jinou zájmovou skupinu. Nicméně je přístup zaměstnavatelů k nim odlišný. Z efektivního hlediska pro ně ani nemůže být důležité, aby za své lidi nesl očividnou zodpovědnost, protože by tím přišel o důležitý motivační prvek, který ve zkratce říká, že je jen na zaměstnanci jako takovém aby se snažil pracovat, jinak o místo přijde.

Princip současné ochrany zaměstnance spočívá v tom, že je mu v případě odchodu ze zaměstnání vyplácená určitá dočasná renta. Má tak relativně dost času získat práci jinou. Tento systém je pochopitelný v místech, kdy je zaměstnanec propuštěn z důvodu nízké efektivity na dané pozici nebo jiných důvodů ve vztahu zaměstnavatel-zaměstnanec. Největší problém však nastává v momentě, kdy dochází k hromadným náborům a hromadným propouštěním. Firmy si svůj přístup k výrobě a hospodářské soutěži dokázaly totiž přizpůsobit do té míry, aby fungovaly co nejefektivněji a za co nejmenších nákladů. Je tedy výhodnější nabírat nové pracovní síly v momentě, kdy jsou zapotřebí a ještě před tím než zapotřebí být přestanou, je zase propouštět. Systém zakázek a prováděných činností je tak schopen flexibilně uspokojovat svěřené úkoly, nicméně je vzhledem k sociálním potřebám obyvatelstva a jejich nutnosti přizpůsobit vlastní styl života, příliš dynamický. Dynamické nabírání a propouštění totiž nepostihuje pouze lidi, kterých se to týká, ale má jistý efekt i na společnost jako takovou, protože je podnikatelskou strukturou jistým způsobem asimilována a ztrácí schopnost žít plnohodnotný život bez této struktury.

Regulovat tak dynamické chování zaměstnavatelů nebude nikdy zcela možné, protože se s technickým vývojem společnosti a měnícími se potřebami, mění také priority, na které se společnost zaměřuje. Nicméně je možné při jakémkoli podnikatelském záměru zaměstnavatele motivovat k co nejstabilnějšímu chování. A to tím způsobem, že by musel zaměstnavatel odvádět za každého nového zaměstnance určitou část z jeho příjmu jako poplatek za asimilaci obyvatelstva. Tento asimilační poplatek by musel být vyplácen nějakému externímu (nejlépe státnímu) subjektu po dobu (například 2 roky) existence této profese. Jakmile by takový podnikatel provozoval tuto profesi nebo stejný počet pracovníků v dané profesi po delší dobu než je stanovená lhůta, nemusel by asimilační poplatek dále platit. Pokud by došlo k propouštění z důvodu snižování stavů, dostával by propuštěný zaměstnanec rentu, která by se stávala z měsíční výše, jež za něj platil zaměstnavatel a to po celou dobu než by vypršela lhůta (2 roky), po kterou tuto částku platil, nebo po dobu než by počet zaměstnanců navýšil zase zpět.

Tomáš Fojtík

 

PS: Zaujal Vás tento článek? Chcete přispět do diskuse, podpořit či vyvrátit zde uvedené teze? Napište nám na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.... Na téma flexibilita, dynamika, formy pracovní činnosti, nadpráce, polopráce, práce na dobu určitou x sociální a pracovní jistoty, spor zaměstnanec x zaměstnavatel

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .