header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Francouzi si zakusili zlomek toho, co staletí dělají jiným

Média i politici se předhání ve vyjadřování lítosti nad oběťmi teroristického útoku v Paříži a hrozí svými pěstičkami virtuálnímu Islámskému státu. Připomínají při tom žraloka polykajícího inkoustovou skvrnu po chobotnici, která je už kdo ví kde. Typické je i to, že nikdo z nich nevyjadřoval lítost nad teroristickými útoky Francouzské armády na Libyi, Sýrii nebo na subsaharské země. Nikdo z nich neřekne, že Francouzi si začali.

Pařížská událost je námětem pro kde koho k vyvěšování francouzských trikolor a vyjadřování soustrasti. Francouzská trikolora se objevila nasvícená dokonce i v Jeruzalémě na Zdi nářků. Pod hlavičkou Islámského státu však proběhl podobný útok jen o půlden dříve v Libanonském Bejrútu a dva týdny před tím na civilní Ruské letadlo vracející se ze Sinajského poloostrova. Kromě Ruska a Libanonu však nebylo zjevné, že by někomu bylo líto 224 obětí sestřeleného letadla, nebo 43 obětí útoku v Libanonu.

Francouzi nasadili všemu korunu, když v listu Charlie Hebdo vyšly týden po události karikatury zesměšňující oběti teroristického útoku na Ruské letadlo. Není známo, že by za to padly žaloby k soudu. Zatímco Česká republika potrestala svého občana Michala Kesudise za to, že na Facebooku odsoudil české žoldáky páchající teror v Afghánistánu, tak Francie se ani mrknutím oka nepozastaví nad tím, že její občané přímo tištěnou oficiální formou se vysmívají mrtvým po teroristickém útoku.

Francouzská moc, která podporovala vznik Islámského státu dodávkami zbraní pro tzv. povstalce v Libyi, Sýrii i dalších zemích se tak začíná docela slušně posouvat na fašistickou úroveň. I čeští státní představitelé zcela rozdílným postojem k ruské, libanonské a francouzské tragedii dávají najevo svoje dělení lidí na nadlidi a podlidi stejně jako to dělala Hitlerovská nacistická propaganda svými pojmy übermensch a untermensch. Když k tomu připočteme i to, že Francie nás prodala Hitlerovi a i po roce 1989 se účastnila likvidace našeho průmyslu, když se po sametovém puči účastnila rozebírání našeho státu, tak nevidím důvod, proč francouzské oběti teroristického útoku litovat více, než oběti v Libanonu, který nám nikdy nic špatného neprovedl.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .