header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Příležitost k opravě

Nedávno jsme (zde) přinesli seznam poslanců KSČM, kteří hlasovali pro rozšíření NATO na východ, i těch, co se zdrželi hlasování a tak napomohli k expanzi tohoto agresivního imperialistického paktu, residua studené války, na východ k hranicím Ruska. Už se rozmísťují tisíce vojáků USA na ruských hranicích i se svoji technikou -  v Polsku a v Pobaltí. Může se stát, že strategická situace bude zásadně změněna. 9. února Petro Porošenko oznámil, že vypíše referendum o vstupu Ukrajiny do NATO. Čekáme, kdy jmenovaní soudruzi a soudružky zapojí veškeré své síly a prostředky do kampaně proti dalšímu rozšiřování na východ.

Minulý týden se předseda KSČM vyjádřil (zde) k úvaze současného předsedy vlády nad možnou vládní koalici s komunisty. Jedna z podotázek novinářky se týkala i postojů KSČM k EU a NATO. Pokud jde o EU, Filip tvrdil jménem členů KSČM, že s tím nemá tato strana problém, respektujeme výsledky referenda.

Filip si zřejmě myslí, že komunisté mají krátkou paměť a nevzpomínají si na bezzásadové stanovisko vedení v této věci. Říkalo se tomu měkké ne. I přes tuto snahu se většina voličů (celkem přes 57% všech oprávněných voličů) vyjádřila proti vstupu, jedni formou neúčasti v referendu a druzí odmítli doporučení na měkké ne a vyjádřili  tvrdé NE.

Pokud jde o NATO, Filip má s tímto paktem problém ne proto, že je to pakt vedoucí nás ke zkáze, neboť jeho snaha vtáhnout Rusko do války je nepopíratelná. Stačí se podívat na Ukrajinu. Filipovi se nelíbí NATO proto, že nesplnilo svou povinnost a neochránilo nás před uprchlíky. Takové je tedy vidění životního problému nás, našich dětí a vnuků. Nejsme přesvědčeni, že dojde k rychlé nápravě v postojích oněch poslanců a poslankyň, když s odstupem tolika let a změnou k horšímu, kterou svět prožívá, se nepovažovali za nutné omluvit členům strany, kterou reprezentují a voličům, které zastupují.

Bohužel ale nemáme jinou možnost, než se pokusit vyvinout na ně tlak byť jen touto formou. Je třeba zahájit kampaň proti dalšímu rozšíření NATO, protože referendum na Ukrajině může dopadnout jakkoliv, ale my ve zbytku Evropy musíme dostát své povinnost a zabránit válce.

 

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .