header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Rusko, výbuch v metru. Podle Giulietta Chiesy je namířen proti Putinovi, který čelí dvěma ofenzívám

"Tento atentát se podle mého soudu řadí do rámce barevné revoluce, která vypukla v Rusku. Vidím jasný vztah příčina - následek". O tom je přesvědčen novinář Giulietto Chiesa, specialista na Rusko a na jeho vnitřní a mezinárodní vývoj, kterého se ptal Intelligonews a který "za tepla" komentuje zprávu o dvou výbuších, ke kterým došlo v Petrohradu a které si vyžádaly 10 obětí.

Rozhovor vede Americo Mascarucci

 

Máme co do činění s teroristickým útokem?

"Myslím, že ano. Zbývá pouze pochopit, o jaký terorismus se jedná, existuje více než jeden. V Moskvě byla zahájena barevná revoluce. Viděli jsme pokojné obyvatelstvo, které vyšlo do ulic proti korupci, pár zatčených a hle: mezinárodní tisk vykřikuje o diktatuře. Že je tu vztah mezi příčinou a následkem mezi těmito dvěma věcmi, považují za logické."

Tedy domácí terorismus?

"Není řečeno, že protagonisté první události, tedy barevné revoluce, jsou protagonisty i druhé události, teroristického útoku, ale ti co dnešní atentát spáchali, nejsou ani slepí, ani hluší, a ví perfektně, do jakého kontextu umístili tyto výbuchy. Není řečeno, že zdroj je stejný, ale existuje vztah příčina a následek mezi dvěma věcmi. To je pro mě evidentní. Ten, kdo uskutečnil atentát, si udělal stejné vývody jako já".

Tedy nejen islámský terorismus?

"Doposud Rusko zůstávalo mimo teroristické akty, bez ohledu na to, že se angažovalo proti islámskému terorismu v Sýrii. Není vyloučeno, že atentát může být spojen také s intenzifikací ofenzívy. Nelze vyloučit ruku islámského terorismu. Matrice terorismu se může změnit, ale souvislost je jasná. Ne náhodou byl dnes Putin v Petrohradě, tedy je to jasně atentát namířený proti Putinovi. Putin je vystaven politické ofenzívě ze strany dvou oddělených centrál, ale ta druhá, teroristická, jedná poté, co se uvedla do pohybu ta první".

Překlad KSM

Zdroj: http://www.intelligonews.it/le-interviste-della-civetta/articoli/3-aprile-2017/59471/russia-esplosione-metro-san-pietroburgo-morti-putin-terrorismo-parla-giulietto-chiesa/

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .