header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

V Mirošově a Jihlavě proti základnám

V pořadí již druhý mítink proti stavbě radarové základny USA ve vojenském prostoru Jince uspořádala v pondělí Plzeňská krajská rada KSČM. První proběhl minulé pondělí ve Spáleném Poříčí na jižním Plzeňsku, včera pak na prostranství u mirošovského kostela, kde se odpoledne sešlo několik stovek místních i přespolních obyvatel.

Někteří s sebou přinesli i transparenty s heslem zlidovělým po skandování 17. 3: v Praze -  »Kdo se bojí referenda -Topolánek, Klaus a Benda« nebo »Radar blízko Plzně? Ne!«.
Jako první krátce vystoupil europoslanec za KSČM Jiří Maštálka. Kritizoval chování sdělovacích prostředků v předvolební kampani za to, že se kandidujících stran neptaly na jejich postoj k výstavbě americké základny. »Přestože mezivládní konzultace probíhaly za našimi zády již od poloviny roku 2002,« řekl ve zřejmé narážce na současné aktivity tehdy vládní ČSSD, která nyní, stejně jako KSČM, volá po referendu k umístění radarové základny.
Pokud by v ČR americká základna stála, podle europoslance by hrozilo, že náš stát bude »zatažen do války kdekoliv na světě.« Maštálka také upozornil, že o »použití tohoto vojenského systému se nebude rozhodovat v Praze, ale ve Washingtonu.« Přítomné nakonec vyzval, aby podpořili veškeré aktivity, které budou ohledně americké základny požadovat celonárodní referendum. Jan Mudra, člen KSČM z Rokycanska, kritizoval zdejšího senátora Luďka Sefziga (ODS) za jeho výrok, ve kterém vyzval lidi, kteří nechtějí mít radar v blízkosti svého bydliště, aby se odstěhovali.
Proti základnám se vyslovila také zástupkyně Levicového klubu žen Marie Vojnarová nebo zástupce středočeské organizace Klubu českého pohraničí Jiří Pokorný. Přítomné podpořil také starosta obce Trokavec Jan Neoral (nestr.), který od začátku vystupuje nekompromisně proti radarové základně. Trokavec pod jeho vedením také jako vůbec první obec vypsala referendum, ve kterém místní lidé v drtivé většině stavbu základny odmítli. Část místních obyvatel v Mirošově se příkladem sousední obce inspirovala. Na mítinku se totiž podepisovala také petice požadující vyhlášení podobného referenda také v Mirošově.

V Jihlavě byla akce proti základnám uspořádána 4. dubna, přibylo cca  300 podpisů do podpisových petičních archů. Akci proti budování vojenských základen cizích států na našem území pořádal Městský a Okresní výbor KSČM, SDS a KSM. Vřele byla přijata tříčlenná delegace Komunistického svazu mládeže z Brna, vedená Davidem Pazderou. Je to zásluha i KSM, že proti budování radarových základen na našem území se již v peticích ohradilo na 85 000 lidí.

V žádném případě není bezpečné, že bychom se měli stát součástí protiraketového deštníku nějaké cizí mocnosti. Se 30 hektary obsazeného území a se 150 americkými vojáky se staneme první linií vojenského úderu. Naši političtí představitelé v čele s panem Vondrou a dalšími nerespektují názor 80 procent českých občanů a to proto, aby mohli lézt do zadku americkému bossovi, řekla na úvod mítinku zastupitelka města Jihlavy za KSČM Radka Bauerová. Nechceme a nepotřebujeme žádné radarové základny na našem území. Znepokojuje nás, že současná vláda má zcela opačný názor, řekl ve svém vystoupení městský zastupitel Ladislav Zadražil (KSČM). Řekl také, že jsou lidé znepokojení, že vláda nechce přistoupit na demokratickou formu vyjádření lidu v referendu. Naprosto nepřijatelné je, že vláda ČR napřed své rozhodnutí sdělí USA, než vlastnímu lidu. Považujeme za naprosto nepravdivý mýtus o čistě obranném charakteru zmíněné radarové stanice v Brdech. Stejně nelze uvěřit pohádce o tom, jak radar bude chránit Spojené státy americké a naši republiku před raketami z Íránu, přičemž tato hrozba neexistuje, dodal Zadražil.

David Pazdera kritizoval diktát amerického impéria. Americká vláda, která si tady počkala na vznik vlády, postavené na dvou kolaborantech levicového programu, ve své žádosti o raketovou základnu připojila také to, jak se má vyplnit kladná odpověď. Opět se tady při připomenutí 15. března z historie rozhoduje o nás bez nás. Česká vláda chce na našem území opět uvítat cizí vojáky, kteří chtějí zabezpečit panství kapitálu. Pazdera rozhořčeně informoval o poměrně neznámém faktu, že předseda ČSSD Jiří Paroubek spolu s Cyrilem Svobodou (KDU-ČSL) vyjednávali již dva roky před volbami o této základně a utajili to národu. Referoval také o snaze umlčet činnost KSM. V našem úsilí nepolevíme. Kdo se bojí referenda? Topolánek, Klaus a Benda, zarýmoval si Pazdera.

podle HaNo

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .