header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Ve Strašicích proti radaru

Přes 200 lidí protestovalo v pondělí  odpoledne na mítinku KSČM proti radarové základně v obci Strašice na Rokycansku. Nabitý sál vyslechl mimo jiné 2 poslance - Ivanu Levou a Karla Šidla. Levá (KSČM) varovala před zdravotními důsledky provozu radaru i v mírových dobách. Nezávislá centra pro výzkum životního prostředí uvádějí, že v Ázerbájdžánu při provozu dvou radarů devětkrát vzrostl výskyt rakoviny, 13x onemocnění jater a 19x více se rodí dětí s vroznými vadami.

Naše republika je proti Ázerbájdžánu zemí malou, ale hustě osídlenou. Poslankyně také uvedla, že argument USA o nutnosti obrany před teroristy je nevěrohodný. Američanům nedají spát dva typy ruských balistických raket. Tyto střely s doletem 11 tisíc kilometrů mají hlavice vybaveny pomocnými raketovými manévrovacími motory, které jim dovolují měnit během balistické části letu svou polohu, a to navíc počítačově řízeným programem systémů nahodilých čísel. Tím jsou prakticky nezachytitelné a nezničitelné. Raketu lze zničit jen během počáteční fáze letu, dokud je dráha stabilní, dá se spočítat a proti navést antiraketu. K tomu je potřeba být co nejblíže k odpalovacímu místu.

Poslanec Šidlo  připomněl, že komunističtí poslanci již několikrát iniciovali přijetí zákona o obecném referendu. Proti výstavbě raketové základny a za vypsání referenda se vyslovil také zástupce zastupitelstva Příbrami, zástupce KSČM z Berounska a zástupci některých obcí okresu Strakonice.


Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .