header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

WFDY o mládeži bývalých socialistických zemích

Ve dnech 18. – 20. května 2007 se maďarské Budapešti uskutečnilo zasedání Výboru pro Evropu a severní Ameriku Světové federace demokratické mládeže (WFDY). Jednalo se o první jednání této regionální rady WFDY, jejímž členem je i český Komunistický svaz mládeže, od celosvětového shromáždění federace letos v dubnu ve vietnamské Hanoji. Přeso, že Budapešť je sídelním městem WFDY, organizačně bylo jednání také zajišťováno maďarskou členskou organizací WFDY Levicovou frontou – Komunistickou aliancí mládeže.

Budapešťská schůze se zabývala především organizačními věcmi – otázkami udělení členství ve WFDY dalším organizacím, plánem práce pro následující období, vznikem nového severoamerického a evropského zpravodaje WFDY, finančními otázkami. Z návrhu KSM a Komunistické mládeže Řecka se WFDY rozhodla vést také společnou kampaň svých evropských organizací proti imperialistickým vojenským základnám, jako je např. ta, kterou hodlají v České republice postavit Spojené státy. I nadále však bude pokračovat mezinárodní kampaň WFDY za demokratická občanská práva a svobody, jejíž součástí je i organizování solidarity s bojem KSM proti antikomunistickým útokům. WFDY také bude zaštiťovat misi solidarity s mládeží bývalé Jugoslávie, která stále výrazně pociťuje důsledky agrese NATO.
Na zasedání WFDY navazoval seminář „Boj mládež bývalých evropských socialistických zemí proti imperialistické ofenzívě Evropské unie a NATO“. K účasti na tomto semináři byla pozvána také řada nečlenských organizací WFDY především ze střední a východní Evropy a Balkánu. Jednání se tak zúčastnili zástupci organizací mládeže z Albánie, České republiky, Francie, Chorvatska, Kypru, Maďarska, Německa, Portugalska, Rakouska, Rumunska, Ruska, Řecka, Slovenska, Spojených států, Španělska, a Turecka. Příspěvky semináře byly zaměřeny především na antikomunismus, destabilizační intervence Evropské unie a NATO ve východní Evropě a na Balkáně, útoky na právo na bezplatné všeobecně dostupné vzdělání a snahy imperialismu budovat své nové vojenské základny v řadě zemí.
Součástí mezinárodního setkání byla také diskuse s předsedou Maďarské komunistické dělnické strany, manifestace proti antikomunismu v Maďarsku, na které promluvil zástupce českého KSM, i pietní akt u nedávno znesvěceného hromu dlouholetého vůdce maďarských komunistů Jánoše Kádára.
Milan KRAJČA

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .