header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Odboráři řekli reformě jasné NE!

Volání Hanba vládě, ohlušující zvuk píšťalek a klaksonů a rachot bubnů provázely sobotní demonstraci, na níž víc než 35 tisíc rozhořčených odborářů, ale i dalších občanů, dávalo najevo, co si myslí o chystané reformě veřejných financí, jak ji připravila vláda Mirka Topolánka. Vykřikovali, že se Václavské náměstí nezaplní. A podívejte - je plné, zahájil Jaroslav Zavadil, místopředseda ČMKOS manifestaci, jíž se vedle pořádající ČMKOS zúčastnilo také Odborové sdružení železničářů, Lékařský odborový klub i řada společenských organizací, např. Sdružení pacientů ČR, Sdružení nájemníků ČR, iniciativa Ne základnám, Rada seniorů ČR a mnohé další.

Vláda tvrdí, že chce vyrovnané rozpočty, snížit schodky. Ale je s podivem, proč to řeší tím, že jako první krok výrazně snižuje příjmy veřejných rozpočtů. Oproti roku letošnímu má v roce 2010 tato reforma způsobit výpadek 140 miliard korun, prohlásil ve svém projevu předseda ČMKOS Milan Štěch. Ten upozornil, že tak porostou nepřímé daně, zvýší se spodní hranice DPH, a to z pěti na devět procent. Tím vzrostou i ceny výrobků, což se promítne do vyšších životních nákladů většiny lidí. Zatímco snížením přímých daní porostou zisky pro příjmově nejbohatší skupiny občanů i pro firmy. Jak dále Štěch připomněl, chystanou reformou se sníží daně firmám, které dosahují vysokých zisků, zejména ty zahraniční. Přitom desítky miliard korun odtékají do zahraničí. Vláda chce těmto zahraničním firmám vytvořit ještě lepší podmínky, než měly dosud. Přitom to někdo zaplatí, někdo to odnese. A budou to zaměstnanci a jejich rodiny, uvedl Štěch, který varoval před dalšími dopady reformy, jako je snížení nemocenské, poplatky u lékaře, za recept a v nemocnici. V důsledku reformy klesne spotřeba a poptávka po zboží, protože bude oslabena kupní síla obyvatelstva. A to se samozřejmě projeví ve snížení růstu HDP. Štěch zdůraznil, že cíle reformy vládní koalice jsou naprosto jiné, než se vláda snaží sdělit občanům. Cílem vlády je totiž otevřít cestu k privatizaci veřejných služeb, tj. ve školství a zdravotnictví, a tak umožnit privilegované vrstvě občanů dosáhnout dalších vysokých zisků. Vládní návrh reformy dále polarizuje společnost na ještě užší a majetnější skupinu bohatých, a na ostatní lidi, upozornil předseda ČMKOS.

Odboráři řekli reformě jasné NE!

Lidé z Českomoravské komory odborových svazů (ČMKOS), rozladění chystanou protilidovou reformou veřejných financí, se v sobotu dopoledne scházeli před Domem odborových svazů na Žižkově. Přicházeli, aby dali důrazně najevo vládnímu kabinetu svůj nesouhlas pochodem na Václavské náměstí. Žádali zastavení této škrtformy, jak ji nazývají.

Přijeli jsme dát vládě poslední varování. Můžeme Prahu zavést i hnojem na trakařích. A jestli vláda nevyslyší hlas nás odborářů, tak se poradíme, co s ní uděláme. Můžeme ji hodit i do Vltavy, říká žertem Jiří Kovář, pracovník Jitony Třebíč, a dodává: Nejsem v žádné politické straně. Ale škrtformě říkám radikálně NE!

Téměř každý demonstrant, s nímž jsme hovořili, považuje za nejúčinnější postup, pokud by koaliční vláda dál vnucovala lidem svou původní verzi reformy, vyhlášení celostátní generální stávky.

Pro tento krok by byli rovněž dělníci z podniku Chotěbořské strojírny-Služby, brusič kovů Milan a jeho kamarádi Jarda, Pavel, Zbyněk a Marta Uchytilová, kteří se shodli, že určitě podpoří každou další akci vůči vládě, ať je jakákoliv. Vláda měla dost peněz na to, aby vše, co měla uhradit, již splatila. Jenomže co se vlády řadu let střídaly a spoléhaly jedna na druhou, tak marnotratně rozfofrovaly, co mohly. Proto by dnes Topolánkův kabinet nejraději sáhl lidem na peníze, určené do zdravotnictví, školství, na naše důchody. Ale to si nesmí dovolit. Jestli si to necháme líbit, tak za patnáct let dostanou penzisti sotva sociální minimum.

Havíři si nenechají sáhnout na důchody

Drahuši Růžičkovou z firmy ve Svitavách, vyrábějící šamotové cihly a vložky do komínů, velice mrzí, že Topolánkovi asociálové se nerozpakují sebrat holkám peníze na mateřských příspěvcích . Jiná žena poblíž rozzlobeně vyhrkne: Ve Strakovce zřejmě počítají s tím, že lidi jsou blbci a nechají na sobě dříví štípat. Naše trpělivost má ale své meze. Bývalý horník Josef z Havířova, částečný invalidní důchodce, se dva roky protloukal bez práce. Na Dole Darkov ve Stonavě zanechal kus svého zdraví a nyní je rozhodnut bránit snaze vlády očesat důchody, které jsou i v současnosti bídné. Osobně bych šel i do generální stávky .

V zástupech horníků z Ostravy, Havířova, Karviné a Orlové, neúnavně tluče paličkami do bubnu z plechového sudu pořízek. Walter Bracháček, havíř krátce před důchodem, nám řekl: Všichni jsme odhodláni překazit vládě pokus prosadit mizernou reformu. Ale na důchodové zabezpečená nám nikdo nesmí sáhnout.

Pokus vyšachovat i parlament

Podle Karla Sladkovského, předsedy Odborového svazu Unios, je vládní deforma široká a neúnosná. Lidi v ní žehrají na všechno, ale jejím hlavním problémem je státní rozpočet, který se nelepší, nýbrž naopak způsobuje svůj ještě větší propad . Členka svazu Unios Jiřina Fialová, poslankyně za KSČM, připomněla, že s deformou veřejných financí nesouhlasí nejen celý poslanecký klub KSČM, ale i občané na besedách, s nimiž rozmlouvám. Mám na starost zdravotnictví, takže právě v něm mi nejvíce vadí škodlivé změny prosazované ministrem Julínkem. Konkrétně regulační poplatky, kvůli nimž budou biti nejen senioři a děti, ale přes ně i jejich rodiny. Vadí mi přípravy vlády na to, aby sama mohla jmenovat ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR, takže chce vyšachovat parlament, aby do jmenování ředitele VZP neměl už právo co mluvit. Vadí mi, že správní rada této pojišťovny nebude moci zasahovat do bodového ohodnocení jednotlivých diagnóz pacientů.

Jak Haló novinám řekl Luboš Pomajbík, předseda Odborového svazu dopravy, veškeré síly silniční dopravy byly soustředěny na sobotní akci. Veškeré volné kapacity byly zablokovány pro přepravu účastníků demonstrace do Prahy. Před týdnem jsem měl již hlášení, že není nic volného. Základní odborové organizace i regionální odborové rady měly zájem, ale bohužel nemohli jsme už nic nabídnout. Myslím si, že kdybychom měli ještě více autobusů, přijelo by do Prahy mnohem více demonstrujících, než se zde sešlo, řekl.

Reformu ano, ale spravedlivou

V 11 hodin 40 minut se vydávají odboráři na pochod a jejich šik se postupně slévá s dalšími protestujícími ze Seifertovy a Italské ulice a tento proud se přes magistrálu a ulicemi Politických vězňů a Opletalovou dostává na Václavské náměstí, kde se posléze shromáždilo přes než 35 000 odborářů. Čelo průvodu zdobí trnasparent: REFORMU? ANO, ALE SPRAVEDLIVOU! Zabouří skandování: Už jsme tady, už jsme tady! Hanba vládě! Vláda fuj! Černé triko muže, pocákané červenou barvou jako krví, hlásá k rebelujícím: Já neumírám. Já takhle žiju.

Škrtforma ohrožuje i bydlení nemajetných

V průvodu jdou také komunisté a členové i sympatizanti Odborového sdružení Čech, Moravy, Slezska (OS ČMS), které před lety založil hrdina socialistické práce Karel Heneš. Přijeli jsme se skupinou komunistů z Ostravska, sděluje člen KSČM Jaroslav Petržela z Prostějova. Navrhovaná reforma stojí za pendrek. Nahrává jen bohatým, co už mají vystaráno s balíky peněz, říká komunista Václav Smeták ze Strakonic.

Statutární místopředseda SON Milan Taraba říká: Naši členové jsou tady rovněž. Neboť škrtforma ohrožuje bydlení lidí, zejména vrstev s nízkými příjmy, seniorů a zdravotně postižených. TOPOLÁNKOVA REFORMA JE ŠLÁPNUTÍM DO HO... - zahlédneme nad hlavami zástupů přímočarý a lidově jadrný názor na poutači. Nespokojeni jsou rovněž civilní zaměstnanci Armády ČR z odborového svazu jejích civilních zaměstnanců. Zdeňka Pustajová, předsedkyně odborové organizace ve Vojenském ústředním archivu v Praze, vyjadřuje nevoli k reformě slovy: Co přinese mámám s malými dětmi? Jenom platit a zase platit. Kde na to vezmou? Zdraží nám nájem, léky, zdraží nám všecko a nic nepřidají na mzdě. Mají jen plnou hubu Evropské unie, reformy, ale platy u nás v Čechách a v Unii se vůbec nedají srovnat. Celý život poctivě pracujeme. Nekrademe. Snažíme se, aby naše děti měly šťastný domov. Ale teď nastal moment, kdy už lidem není z čeho brát.

Asociální epidemii přežijí jen modří ptáci

Před 13. hodinou zahřmí bouře desetitisícíců na Václaváku. Je mezi nimi též stovka členů Komunistického svazu mládeže z celé republiky, vedená svým předsedou Milanem Krajčou. Předsedkyně Pražské rady KSČM Marta Semelová nám říká: Jsme tady proto, že ptačí epidemie nehrozí jenom v Tisové, ale celé České republice, pokud projde škrtforma tak, jak ji předkládá vláda. Topolánkův kabinet vůbec nehájí zájmy nás všech, prostých lidí. Tuhle asociální epidemii mohou přežít pouze modří ptáci. Ale my, ostatní, většina národa, touto epidemií bude pořádně bita.

Poslanec Stanislav Grospič (KSČM) se zúčastnil demonstrace s lidmi z OS ČMS, dvěma dcerkami a manželkou Alenou, která sem provázela přátele z odborů Kovo v mladoboleslavské automobilce. Jak nám řekl Grospič, právo na stávku a jiné nátlakové akce je naprosto legální. Neboť proti tomu, co vláda chystá, se musí odboráři vzepřít. Vláda se chová tak arogantně, že pro ni žádný názor občanů není dostatečný. KSČM plně chápe ČMKOS a navrhovanou reformu odmítá od počátku. Osobně jsem pro generální stávku.

Plné zuby vlády, prosazující deformu, mají odboráři ze stavební firmy Nosta v Novém Jičíně - zedníci, obkladači, klempíři a dělníci z dalších profesí. Předseda odborové organizace v Nostě Václav Horník si postěžuje: Na stavbách nám strašně moc chybějí mladí řemeslníci. Vláda také zanedbává péči o výchovu učňovského dorostu.

Odhodlaně a zarputile se dral k soše svatého Václava odborář s cedulkou: ODS JAKO VŽDY: SLADKÉ SLIBY, HOŘKÉ VÝSLEDKY. CTĚNÁ VLÁDO, VÁŠ BATOH NA NAŠE ZÁDA A NA START. BITVU JSTE VYHRÁLI, NE VŠAK VÁLKU. ZVÍTĚZÍME! Jiné poutače oznamují vládě odpor lidí k daňovým privilegiím pro bohaté, kteří myslí pouze na svá koryta.

Vláda musí zahájit dialog s občany!

Potřebujeme silné státy, které jsou dobře spravovány. Potřebujeme takové zřízení, které povede ke stabilitě i k sociální ochraně. Sociální politika je faktorem růstu, a nikoliv nákladovou položkou. Reformy nesmějí být zaváděny proti občanům, proti zaměstnancům, ale v jejich prospěch, uvedl ve svém projevu Reiner Hoffmann, zástupce generálního tajemníka Evropské odborové organizace, který jejím jménem pozdravil účastníky demonstrace.

Ty v jejich požadavcích podpořil i pozdrvail Eugen Škultéty, viceprezident Konfederace odborových svazů Slovenské republiky. Také u nás jsme se setkali s obdobnými reformami, které byly zaměřeny pro zisk úzké skupiny lidí. Musíme být solidární, je potřeba vládě vzkázat, aby zahájila dialog s občany, řekl ve svém projevu.

Kromě slovenských odborářů přijeli do Prahy projevit solidaritu českým odborářům i kolegové z Polska, Německa a Rakouska. Na závěr přijali účastníci demonstrace výzvu veřejnosti a všem politikům, v níž vyzývají zastavit škrtformu (uvádíme ji na jiném místě Haló novin).

Kolem 14. hodiny demonstrace ČMKOS končí. K tmavému nebi, z něhož se spustil náhle déšť, vzlétá poselství balonků. Takhle rychle můžou odletět do háje i darebáci ze Strakovky, zaslechneme do šumění blahodárného deště nakvašenou chlapskou předpověď.

 

25. června 2007, Jan JELÍNEK, Miroslav SVOBODA, HaNo

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .