header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Maďarští komunisté mají naši podporu!

Vystoupení předsedy Komunistického svazu mládeže Milana Krajči na demonstraci solidarity s Maďarskou komunistickou dělnickou stranou před maďarským velvyslanectvím v Praze: U Městského soudu v Szekesfehervaru v Maďarsku začal proces proti celému předsednictvu Maďarské komunistické dělnické strany. Předseda této strany Gyula Thürmer a 6 dalších členů předsednictva MKDS jsou obviněni „z urážky na cti na veřejnosti“. Podle maďarského trestního zákoníku mohou být odsouzeni až na dva roky vězení.

Historie jejich případu je následující:
Bývalý místopředseda MKDS Attila Vajnai zahájil širokou politickou a ideologickou ofenzívu proti vedení strany, požadující zásadní změnu politické linie strany směrem k její sociáldemokratizaci. Hlavní podstatou jeho postoje bylo prosazování úzké spolupráce komunistů s Maďarskou socialistickou stranou. Tato tzv. socialistická strana v Maďarsku vládne od roku 2002 jako strana otevřeně protilidová a reakční.
Většina členů Ústředního výboru i většina komunistů však naštěstí odmítla postoj Attily Vajnaie a jeho stoupenců jako politickou platformu, která chce zrevidovat celou polickou zkušenost strany, rozbít její jednotu a změnit ji na stranu reformistickou, úzce podporující vládu. Ústřední výbor potvrdil, že Maďarská socialistická strana je prokapitalistickou, pravicovou sociálně-demokratickou stranou, provádějící typickou neoliberální politiku. Nemá nic společného se socialistickými snahami a hodnotami.
Ústřední výbor MKDS vyloučil Vajnaie a jeho podporovatele ze strany a svolal 21. sjezd komunistů, aby zažehnal politickou krizi. Vnitřní opozice vedená Attilou Vajnaiem se ale obrátila na budapešťský soud s požadavkem zrušit platnost usnesení Ústředního výboru MKDS. Budapešťský městský soud poté skutečně zrušil platnost usnesení ÚV, obnovil Vajnaiovi a jeho podporovatelům členství ve straně i ve všech řídících orgánech strany a zrušil všechna usnesení jejího 21. sjezdu.
V důsledku toho byla MKDS ve velkém rozsahu paralyzována na několik dalších měsíců a nemohla činit potřebné přípravy pro parlamentní volby, které se v Maďarsku konaly. To vedlo k velmi obtížné situaci v celé straně i v celém dělnickém hnutí.
Předsednictvo MKDS vyjádřilo své názory na vzniklou situaci ve stanovisku, ve kterém jasně deklarovalo, že rozsudek soudu byl politický, což nemá obdoby v právní historii za poslední dvě desetiletí. Předsednictvo MKDS prohlásilo, že rozhodnutí soudu je odvetou moci za referendum iniciované maďarskými komunisty proti privatizaci nemocnic, ve kterém se proti privatizaci systému zdravotní péče vyslovily téměř dva milióny voličů. Budapešťský soud následně požadoval po předsednictvu strany, aby oficiálně dementovalo své názory vyjádřené v deklaraci a prohlásilo, že rozhodnutí soudu nemá nic společného s politikou. Vedení strany to odmítlo udělat. Předseda budapešťského městského soudu následně obvinil celé vedení strany z „urážky na cti na veřejnosti“, kterého se komunisté měli dopustit, když zdůraznili politickou motivaci rozhodnutí soudu. Nyní je celé vedení Maďarské komunistické dělnické strany vystaveno soudnímu procesu, jen pro deklarování svého názoru na maďarskou justici. Tento soudní proces je tak v rozporu s článkem 61 Ústavy Maďarské republiky, zaručujícím každému občanovi vyjádřit svůj názor. Maďarským komunistickým představitelům však přesto hrozí odsouzení k dvěma letům vězeni.
Dne 21. září tohoto roku bylo zahájeno soudní řízení proti celému předsednictvu Maďarské komunistické dělnické strany. Soud v Szekesféheráru zahájil slyšení ve věci Gyuly Thürmera, předsedy MKDS, Magdy Karacsové a Jánose Vajdy místopředsedů MKDS, Petera Szekeleho, Lászla Kerezsiho a Sándora Urbana členů předsednictva MKDS a Pala Kollata bývalého člena předsednictva MKDS. Státní zástupce přečetl oficiální obvinění, podle kterého výše uvedení členové předsednictva MKDS jsou obviněni z pomluvy na veřejnosti, neboť charakterizovali rozhodnutí budapešťského soudu jako politický rozsudek.
Členové předsednictva MKDS byli soudem vyslýcháni. Komunističtí vedoucí činitelé prohlásili, že je to jejich právo vyjádřit svobodně svůj názor garantované maďarskou ústavou. Toto právo jen uplatnili, když charakterizovali rozhodnutí městského budapešťského soudu jako politické. Požádali soud o ukončení tohoto soudního řízení a zproštění obvinění, neboť žádný trestný čin nespáchali. Soud se rozhodl odložit zasedání až do 6. listopadu 2007.
Před městským soudem se shromáždily stovky komunistů a obyvatel Szekesféheráru, aby vyjádřily svůj protest a solidaritu. Maďarská média této události věnovala velkou pozornost. Předseda maďarských komunistů Gyula Thürmer na tiskové konferenci po přelíčení prohlásil: „My jsme na tomto soudu splnili úkol, pro který nás strana vyslala. My jsme obhajovali naše práva a odhalili, že vládnoucí kapitalistické síly zkoušejí zničit komunistickou stranu před novým referendem a parlamentními volbami, které se mohou uskutečnit v blízké budoucnosti.“ Prohlásil, že je to dost trapné, že druhé zasedání se uskuteční 6. listopadu, právě vpředvečer velkého dne maďarského a mezinárodního komunistického hnutí - 90. výročí Velké říjnové socialistické revoluce.
Tak jako v Maďarsku, i v dalších zemích vyprovokoval soudní proces proti maďarským komunistům silnou reakci. Z celého světa zní jasný nesouhlas s tímto jasně antikomunistickým útokem. Také Komunistická strana Čech a Moravy a Komunistický svaz mládeže patří k těm, kteří otevřeně stojí na straně maďarských komunistů. Máme za to, že tento proces představuje bezprecedentní vměšování do vnitrostranického života MKDS. Má za cíl oslabit tuto stranu a podporovat v jejím rámci sektáře a reformisty. Je to součást antikomunistické, primitivní politiky, která se v Maďarsku neštítí ani zhanobení hrobů známých osobností, jako byl János Kádár.
Tento soudní proces nelze považovat za nic jiného než za politickou odvetu současné politické moci za referendum iniciované MKDS proti privatizaci nemocnic. Plně odsuzujeme tento proces, kterému je vystavena MKDS, jako hrubé porušení základních občanských a demokratických práv. Útok na maďarské komunisty vnímáme jako součást antikomunistické politiky, projevující se v Evropské unii. Ta zasáhla i Českou republiku permanentními útoky na Komunistickou stranu Čech a Moravy a oficiálním rozpuštěním Komunistického svazu mládeže českým Ministerstvem vnitra.
My komunisté v České republice, společně s dalšími demokratickými silami požadujeme okamžité zastavení soudního procesu proti maďarským komunistickým představitelům a ukončení antikomunistické kampaně v Maďarsku.
Perzekuce vedení maďarských komunistů je poslední epizodou neustále narůstajícího honu na čarodějnice proti těm, kteří představují jedinou skutečnou alternativu vůči kapitalistickému systému vykořisťování, útlaku a válek - socialismus.

Pryč s antikomunismem!

Ať žije Maďarská komunistická dělnická strana!

Ať žije mezinárodní solidarita!

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .