header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Proběhl 8. sjezd KSM

V sobotu 22. 3. proběhl 8. sjezd Komunistického svazu mládeže (KSM). Jednání mělo značně pracovní charakter, i v souvislosti s aktuálním sporem KSM s Ministerstvem vnitra. KSM podá kasační stížnost na rozhodnutí Městského soudu v Praze, jakmile obdrží rozsudek soudu, který potvrzuje, že ministerstvo vnitra svaz rozpustilo v souladu se zákonem. Na nedělní tiskové konferenci po skončení 8. sjezdu to řekl předseda KSM Milan Krajča. Soud ve středu minulý týden zamítl žalobu KSM na ministerstvo vnitra. Rozhodnutí ministerstva i soudu považuje KSM za protiústavní. Delegáti sjezdu, který se o víkendu konal v Praze pod heslem Komunisté v čele boje za práva většiny mládeže, mír a socialismus!, se proti rozhodnutí ministerstva a soudu ohradili. Na podporu KSM se postavili občané a řada politiků a organizací, včetně mezinárodních.

Petici proti rozpuštění KSM podepsalo několik tisíc lidí. Solidaritu vyjádřili poslanci některých národních parlamentů, Evropského parlamentu i Světová federace demokratické mládeže, před řadou ambasád ČR v zahraničí probíhaly na podporu KSM demonstrace.

Znovuzvolený předseda zpochybnil na tiskové konferenci argumentaci soudu, že je protiústavní  mít názor na uspořádání budoucí společnosti takový, že v ní bude nahrazeno soukromé vlastnictví výrobních prostředků vlastnictvím společenským. Podle Krajči je to názor legitimní, kromě komunistů ho má i řada socialistických a sociálně demokratických stran. Zrušení KSM může být zneužito proti KSČM nebo komukoli, kdo hájí sociální zájmy občanů, upozornil.

Delegáti  sjezdu odmítli antikomunistické a protidemokratické útoky státní moci na mladé komunisty a vyzvali všechny demokratické síly, aby se těmto útokům postavily. Ubezpečili členy a stoupence, že navzdory zákazům a perzekucím KSM neustupuje od svých aktivit za zájmy většiny mladé generace - obyčejných studentů, učňů, mladých pracujících a nezaměstnaných - a za socialismus.

KSM byla první organizací, která iniciovala veřejnou kampaň proti možnému umístění vojenské základny USA, zdůraznil na tiskovce Krajča. Komunistická mládež zorganizovala mnoho set veřejných akcí - demonstrací, petičních akcí, debat, mítinků, kulturních aktivit. Petici KSM proti umístění základny USA již podepsalo více než 150 tisíc občanů České republiky. V boji proti vojenské základně hodlá KSM svoji činnost ještě více zintenzivnit, protože Topolánkova vláda jedná s USA o základně proti vůli většiny občanů.

Mezi hosty sjezdu KSM byli místopředsedkyně ÚV KSČM Jana Bystřická, poslanec, předseda středočeské krajské rady KSČM a předseda Odborového sdružení Čech a Moravy Stanislav Grospič a předsedkyně Pražské rady KSČM Marta Semelová.

Sjezd zvolil nejen vedení, ale i dvacetičlennou Ústřední radu.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .