header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

První setkání mládežnických komunistických organizací z bývalých socialistických zemí

Ve dnech 18. - 19. února 2012 se v ukrajinském hlavním městě Kyjevě konalo první setkání komsomolů ze zemí bývalého socialistického bloku. Setkání se zúčastnili delegáti z Ruska, Ukrajiny, Běloruska, Moldávie, Lotyšska, Slovinska, Chorvatska, Srbska, Polska a České republiky. Pozvané, ale omluveně nezúčastněné byly delegace z Kazachstánu, Azerbajdžánu a Maďarska. Toto významné mezinárodní setkání bylo uspořádáno organizačním výborem tvořeným Komunistickým svazem mládeže z České republiky, Revolučním komunistickým svazem mládeže bolševiků z Ruské federace a Svazem komunistické mládeže Jugoslávie s organizační pomocí Svazu komunistů Ukrajiny a jeho mládeže Jiskra.

Motivací pro uspořádání setkání mladých komunistů bylo prodiskutovat a aktivně se koordinovaně postavit současné politické situaci, kdy kapitalismus řešící svoji krizi stupňovaným bojem proti pracujícím i vojenskými agresemi na mezinárodní úrovni je řízen sjednocenými bloky buržoazie, zatímco lidový odpor je rozdrobený a nejednotný. Hlavními tématy jednání byl ideologický boj s antikomunistickými útoky a kampaněmi, využití výdobytků socialismu k ideologickému a politickému zápasu a výměna zkušeností s organizovaným odporem.

Jednání bylo první svého druhu a výrazně ujasnilo vzájemné vztahy mezi organizacemi, umožnilo nám nahlédnout na situaci v různých zemích a dalo nám náhled na reálné možnosti vzájemné spolupráce. Osobní setkání zástupců jednotlivých organizací nelze nahradit žádnou formou elektronického či písemného kontaktu. Osobní zkušenost ze setkání umožňuje poznat spolupracující organizace a jednotlivce, kteří je tvoří.

Setkání bylo uspořádáno pod technickou záštitou Svazu komunistů Ukrajiny vedených Tamilou Jabrovou, která se celého jednání osobně zúčastnila. Seznámila nás s politickou situací na Ukrajině a v užším slova smyslu se stavem komunistického hnutí ve své zemi. Mládežnickou platformou Svazu komunistů Ukrajiny je skupina Jiskra, jejíž zástupci na jednání opakovaně vystoupili a představili svou práci na domácí politické scéně.

Kromě jednání byla součástí setkání i exkurse po historických místech Kyjeva s návštěvou národního muzea historie Velké Vlastenecké války let 1941-1945, kde stojí stometrová monumentální ocelová socha Vlast matka.

Po skončení dvoudenního jednání bylo setkání završeno tiskovou konferencí. Jednotliví delegáti odpovídali zástupcům sdělovacích prostředků na dotazy týkající se jejich organizací i společného jednání.

Kromě ujasnění mnohých dílčích problémů, názorů, praktických postojů a mezinárodní politické situace byly výsledkem jednání i dvě deklarace. Jedna z deklarací shrnovala výsledky jednání a druhá byla vyjádřením podpory řeckému lidu v jeho boji proti kapitalismu.

Čestným hostem Kyjevského setkání byl prezident Světové federace demokratické mládeže Dimitris Palmyris, který jako pozorovatel rovněž vyjádřil morální podporu našemu úsilí. Pozvání prezidenta WFDY na setkání bylo vyjádřením plného respektu účastníků k federaci, jejímiž členy je většina organizací zúčastněných na kyjevském jednání.

Mnoho problémů však bylo řešeno i v přestávkách mezi zasedáními a po jednáních, kdy formou bilaterálních rozhovorů vznikaly další kontakty a možnosti spolupráce v užších regionálních vazbách, jež jsou snadnější a o to důležitější.

My, delegáti KSM, děkujeme Ukrajinským soudruhům za organizaci setkání a pevně věříme, že toto první jednání bude následováno další spoluprací a praktickými kroky v boji za socialismus.

 

Dokumenty setkání:

Závěrečný dokument
Prohlášení podpory protikapitalistickému boji řeckého lidu

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .