header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Zakončení akce "Třídní boj místo světové války" v Praze

Dnes 8. října 2013 byla úspěšně zakončena jedna z etap mezinárodní protiválečné kampaně vedené pod heslem "Třídní boj místo světové války".

Konvoj vozidel, který vyrazil z Mnichova v den 75. výročí Mnichovského diktátu, pokračoval českým pohraničím směrem na Prahu. Pozoruhodné bylo, že i na českém území jeho trasu sledovali němečtí policisté, kteří v Čechách dirigovali české policisty. Ti si za německými chodili pro instrukce. Zachycené na fotografiích je přinášíme pod článkem. I to jasně dokládá, kde je státní suverenita České republiky a jaké jsou kompetence německé státní moci na našem území. Zejména v plzeňském kraji policie zkoušela vše možné i nemožné, aby pod jakýmikoli záminkami zabránila konvoji v cestě. Jeho vozy tak například musely absolvovat vážení a podobně. Přesto konvoj v sobotu 5. října úspěšně dokončil svoji naplánovanou cestu do Plzně, kde na náměstí mj. uskutečnil umělecké představení, podobně jako v obcích po cestě, například v Dolním Žandově. 

V neděli 6. října projela kolona Kladnem a poklonila se památce zavražděných obyvatel Lidic, kde německé hosty i české účastníky provedl pietním areálem vedoucí muzea a historička Památníku Lidice. Pracovníci Památníku Lidice poskytli odborný výklad o lidické tragédii obyvatel obce, jež se stala symbolem nacistické tyranie. Historický komentář doplnil místní občan, jenž je jedním z přeživších lidických dětí. Němečtí, čeští a polští antifašisté položili květiny k památníku zavražděných a tiše uctili památku jejich zmařených životů. Právě tyto oběti nacismu nás zavazují, za každou cenu bránit novým válečným snahám. Dále pokračovala kolona zpět do Prahy na Zličín, kde projížděla sídlištěm a její kolportéři rozdávali občanům letáky. Poselství protiválečné a antikapitalistické rudé kolony se odráželo mj. ve sloganech jako:

Lidovlády korupčníků
Rozkradly nám republiku
Zloděj chce tu vládnout dál
Jmenuje se kapitál

Ve dnech 6.-8. října pak konvoj navštívil řadu míst v různých oblastech Prahy včetně Václavského náměstí nebo náměstí Míru. Starostka Prahy 2 za ODS, jíž kampaň probíhala přímo pod okny kanceláře, prožívala pohled na protiválečnou kampaň s nelibostí. Proti mladým lidem, kteří přijeli do Prahy vyjádřit svůj odpor proti nacismu, militarismu a kapitalismu, používala argumenty, které stojí za to slyšet. Například vyjádřila obavu, aby nákladní vozy kampaně nenaložené tunami štěrku či uhlí, ale vždy jen několika lidmi, z nichž ani jeden neměl hmotnost známého zastupitele za ODS Jančíka, nezpůsobily poškození konstrukci metra, které vede pod silnicí, po níž se co chvíli prohání plně naložené tramvaje.

I přes obrovské překážky kladené zejména státními orgány v Německu a České republice konvoj úspěšně dokončil svoji pouť. Obyvatelům SRN a ČR se tak podařilo sdělit poselství, které shrnul jeden z účastníků akce:

"Faktickým vládcem v našich zemích nejsou občané, jak nám tvrdí pánové v nažehlených oblecích v televizi, vládcem v našich zemích není pracující většina, ale kapitalističtí bossové a jejich zájmové skupiny. Obraťme své úsilí proti těm, kteří parazitují na práci společnosti, a nenechme se vyprovokovat k válce proti stejným chudákům v jiných zemích. Je to kapitalismus, který nás staví vzájemně proti sobě, a jediným řešením je postavit se kapitalismu."

 

Fotografie dokazující činnost německé Bundespolizei na českém území

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .