header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Mládí proti imperialismu

Po oficiálním slavnostním zahájení 18. světového festivalu mládeže a studentstva, kde přivítal delegáty svým projevem prezident Ekvádoru Rafael Correa, se plně rozběhly aktivity tohoto ohromného antiimperialistického setkání, kterého se zúčastnilo 8000 delegátů z 88 zemí. Do těchto událostí se samozřejmě zapojila i česká delegace. Kromě konferencí a seminářů, kulturních akcí a prezentace české delegace na svém stánku proběhla také celá řada jednání Komunistického svazu mládeže se svými partnery ze Světové federace demokratické mládeže - hlavního organizátora festivalu.

Od zástupců Portugalské komunistické mládeže (JCP) se zástupci KSM dozvěděli o generálních stávkách a dalších bojích pracujících a mládeže proti nezaměstnanosti, krizi a protilidovým opatřením tzv. socialistických vlád Portugalska a imperialistické Evropské unie. Na další schůzce Komunistická mládež Řecka (KNE) potvrdila svůj tvrdý postoj vůči opatřením "trojky", které mají přenést dluhy kapitálu na bedra pracujících. V boji proti těmto opatřením se zde spojují třídní odborové hnutí PAME, KNE a další organizace s Komunistickou stranou Řecka (KKE). Ta má mimo jiné v posledních desetiletích významnou úlohu při posilování spolupráce komunistických stran na mezinárodní úrovni. Španělské organizace Kolektivy mladých komunistů (CJC) a Svaz komunistické mládeže Španělska (UJCE) informovaly mimo jiné o téměř 50% nezaměstnanosti mládeže, hnutí nezaměstnaných, v jejichž čele stojí komunisté, a vynuceném odchodu mladých Španělů za prací do zahraničí. Reprezentant mládeže Komunistické strany Turecka (TKP) popisoval místní boj mládeže proti autoritářskému režimu tureckého prezidenta Recepa Erdogana a jeho strany a roli Turecka v podvratné válce a vysílání teroristů proti syrskému lidu. Kyperská Jednotná demokratická organizace mládeže (EDON) přinesla podrobnosti o nedávné bankovní krizi, která postihla obyvatelstvo tohoto ostrova. Představitelé KSM hovořili také se dvěma organizacemi z Německa - Socialistickou německou dělnickou mládeží (SDAJ) a Svobodnou německou mládeží (FDJ) o plánovaných společných aktivitách a budoucí spolupráci.

Argentinská Federace komunistické mládeže (FEDE) seznámila zástupce české komunistické mládeže se současnou situací ohledně Malvín, ostrovů okupovaných Velkou Británií. Brazilský Komunistický svaz mládeže (UJC) pak poukázal na narůstající expanzi kapitálu z Brazílie do dalších zemí regionu a rostoucí pozici této země směřující k roli imperialistické mocnosti v Latinské Americe. Delegace Komunistické mládeže Venezuely (JCV) hovořila především o aktuální situaci ve Venezuele, kde po smrti prezidenta Huga Cháveze dochází ke stupňování útoků imperialismu i domácí oligarchie na proces "Bolívarovské revoluce." Pochopitelně nemohlo chybět ani setkání s hostitelskou Komunistickou mládeží Ekvádoru (JCE), která mladé české komunisty informovala o aktuální situaci Ekvádoru, postojích ekvádorských komunistů ke změnám představovaným "Občanskou revolucí" i aktuálních problémech komunistického hnutí v této festivalové zemi. Členové Komunistického svazu mládeže se setkali také se zástupci Ligy mladých komunistů (YCL) Spojených států amerických, kteří poukazovali na překážky v politické práci, které činí mladým komunistům vláda této země.

Mimořádně zajímavé byla debata s delegací Lidové fronty pro osvobození Západní Sahary (POLISARIO), kteří informovali o kruté realitě své země, dlouhodobě okupované sousedním Marokem. Na předchozí akce solidarity KSM s lidem Sýrie navázalo i setkání se syrskou delegací. Ta prezentovala sérii fotografií dokumentujících krvavé důsledky podvratné války vedené Spojenými státy a jeho spojenci v regionu. Během rozhovorů se členy Všeobecného svazu palestinských studentů potvrdili členové KSM svou solidaritu s bojem palestinského lidu a mládeže proti okupaci jejich země.

Přestože se festival koná v Latinské Americe, bylo právě zde uspořádáno zasedání přípravné skupiny 10. setkání evropských komunistických organizací mládeže, které proběhne v únoru 2014 v Madridu. Toto setkání se konalo již dvakrát v Praze za pořadatelství českého Komunistického svazu mládeže.

KSM rovněž inicioval jednání zástupců organizací z bývalých socialistických zemí o dalších formách spolupráce, jež navázalo na setkání v Kyjevě z roku 2011.

Coby tradiční součást Světových festivalů mládeže a studentstva nechyběl ani v Quitu Antiimperialistický tribunál. Jeho hojně navštívenému dvoudennímu zasedání dominovalo přednesení  mnoha konkrétních obžalob zástupci mládeže z Vietnamu, Kuby, Kolumbie, Palestiny nebo Sýrie.

Zástupci jednotlivých delegací se také sešli v budově ministerstva zahraničních věcí Ekvádoru k projednání a schválení závěrečné deklarace festivalu a poselství solidarity jednotlivým národům a organizacím, které čelí imperialismu. V závěrečné deklaraci se mimo jiné uvádí: "Úspěch 18. světového festivalu mládeže a studentstva znovu potvrzuje naši politickou vůli pokračovat v tom, co předchozí generace započaly prvním festivalem v Praze roku 1947. Světovou federací mládeže a studentstva a jejími partnery byl zažehnut plamen festivalového hnutí. Během své 68leté existence vytvořilo festivalové hnutí důležitý prostor pro internacionalizaci dějinných zápasů národů proti kolonialismu, diktaturám, fašismu, válečnému vměšování a útokům na suverenitu národů a na práva pracujících a mládeže. Nezapomínáme na podporu, kterou festivalové hnutí mládeže obdrželo od Svazu sovětských socialistických republik a ostatních socialistických států. Přes nové a náročnější podmínky vzniklé po porážkách 90. let považujeme Světový festival mládeže a studentstva za velice široké hnutí hluboce spojené s nejbojovnějšími silami světové mládeže, zůstávající stejně jako předtím velice význačným mezníkem v antiimperialistickém boji mládeže. Antiimperialistické hnutí mládeže zvýrazňuje svými festivaly cestu míru, solidarity a společenského pokroku při překonávání kapitalistického vykořisťování. Na této cestě pokračuje současná mládež ve svém zápasu."

Kromě osobností jako Hugo Chavez, Eloy Alfaro a Kwame Nkrumah vzdal festival ve svém závěrečném dokumentu hold také v nedávných dnech zesnulému jihoafrickému bojovníkovi proti apartheidu a imperialismu, Nelsonu Mandelovi.

Ačkoliv jsou Česká republika a Ekvádor vzdálenými zeměmi, existuje mezi nimi pojítko v oblasti levicové kultury. To představuje vedle jiného tvorba významného ekvádorského malíře a komunisty Oswalda Guayasamina, jehož galerie nazvaná Kaple lidství je jedním z významných kulturních míst Quita. Jedno ze zde vystavených velkých pláten je věnováno českým Lidicím. Boj proti fašismu a imperialismu, proti kapitalistickému útlaku, zápas za lidskost a socialismus je tak odkazem tohoto významného ekvádorského umělce stejně jako poselstvím Světového festivalu mládeže a studentstva.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .