header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Ve Frankfurtu jednala komunistická mládež Evropy

Ve dnech 7. a 8. března 2015 se ve Frankfurtu nad Mohanem uskutečnilo již 11. setkání evropských komunistických organizací mládeže, které již dvakrát hostil Komunistický svaz mládeže v Praze. Tentokrát byla hostitelem Socialistická německá dělnická mládež (SDAJ). Konference připomněla letošní 70. výročí lidového vítězství nad fašismem, čemuž odpovídalo i oficiální heslo setkání "Antifašistické vítězství národů: kapitalismus stále vytváří krize, fašismus, války. Nadějí mládeže je socialistická budoucnost".

 

Konference se zúčastnilo 14 organizací ze 13 zemí Evropy. Delegáti ve svých příspěvcích zdůraznili význam antifašistického vítězství v květnu 1945 s rozhodným podílem Rudé armády a národů SSSR na porážce nacismu. Současně ovšem poukazovali na nynější sílící účelové překrucování dějin, ztotožňováni viníků a obětí, okupantů a osvoboditelů, na pokusy rehabilitovat fašismus a nacismus v současné Evropské unii. To se odehrává i v souvislosti s vleklou kapitalistickou krizí, válečnou eskalací v Evropě namířenou proti Ruské federaci, a s podporou fašismu na Ukrajině. Delegáti také hovořili o nebezpečí různých rasistických, antiislámských a fašizujících iniciativ, které svým rádoby radikálním vystupováním odvádějícím lidi od skutečných příčin problémů odklánějí frustraci lidu z chudoby a nezaměstnanosti k systému neškodnému vybití na jiných skupinách pracujících a nezaměstnaných. Poukazovali rovněž na úlohu islámského fundamentalismu v imperialistických plánech na Středním východě i v Evropě. Delegáty schůze osobně pozdravil prezident Světové federace demokratické mládeže Nikolas Papadimitriou.

V další části jednání v rámci workshopu o situaci a bojích mládeže delegáti diskutovali o způsobech práce mezi mládeží v jednotlivých zemích, o metodách sociální a politické sebeobrany vůči nejhorším dopadům kapitalismu. Současně delegáti zdůraznili, že uvnitř kapitalismu není řešení narůstajících rozporů, a potřebu získávat mládež pro revoluční překonání vykořisťovatelské společnosti a budování nové, socialistické a komunistické společnosti.

Delegáti ve svém závěrečném dokumentu zmínili i nebezpečí různých organizací a hnutí, vydávající se za "levicové", které ve skutečnosti usilují o udržení daného řádu a často svádějí masy lidí k pasivitě vůči nejhorším projevům současného monopolního kapitalismu, jako je vyzbrojování a válečné snahy NATO a EU. Organizace se v samostatném prohlášení zavázaly organizovat připomínání historického vítězství nad nacismem ve dnech 8. a 9. května.

Navíc se setkání odehrávalo v době Mezinárodního dne žen, a tak měli delegáti možnost se zúčastnit veřejných aktivit SDAJ k tomuto výročí, kde členky a členové organizace vysvětlovali význam boje za rovnost pohlaví ve spojitosti s bojem za osvobození pracujících od kapitalistického vykořisťování.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .