header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Delegace Komunistického svazu mládeže na solidární návštěvě Syrské arabské republiky

V prosince 2015 navštívila Syrskou arabskou republiku delegace Komunistického svaz mládeže (KSM). Součástí jejího programu bylo setkání s představiteli syrské mládeže i se členy syrské vlády. Během několikadenní návštěvy Damašku měli naši členové nejen možnost vyjádřit svou antiimperialistickou solidaritu se spravedlivým zápasem syrského lidu, ale zároveň se i více seznámit se situací, ve níž se Sýrie nachází, a s opatřeními, kterými se syrská vláda snaží této situaci čelit.

Pozornost věnovala delegace, vedle dalších otázek, i dopadům několik trvajícího konfliktu na syrskou mládež. Během své návštěvy byli členové KSM přijati ministrem školství Syrské arabské republiky Hazwanem al-Wazem a měla možnost navštívit i několik damašských středních škol a diskutovat současnou situaci se studenty i pedagogy. Z důvodů teroristických útoků muselo být uzavřeno okolo 5000 syrských škol, z celkového počtu 22650. Za oběť těchto útoků padlo přibližně 1000 učitelů a 500 žáků. Školství v Damašku se proto potýká s velkým množstvím válečných uprchlíků. Ti často přicházejí bez jakýchkoli dokladů, takže je velice problematické jejich opětovné zařazení do vzdělávacího procesu. Syrské školství to proto řeší srovnávacími testy a na vysokých školách dokonce umožňuje i samostudium zakončené srovnávací zkouškou. Vše ve snaze, aby žádný student neztratil ani jeden akademický rok. Syrská vláda jim také poskytuje zdarma školní pomůcky i obědy ve školních jídelnách. Kvůli navýšení kapacit vzdělávacích zařízení byl zvýšen limit počtu žáků ve třídě na 70 a některé školy dokonce začaly vyučovat na dvě směny. V některých školách navíc kvůli teroristickým útokům na přenosovou síť běžně nefunguje několik hodin denně elektřina, což je pro studenty i učitele nepříjemné zvlášť v zimních měsících.

Představitele KSM přijal také generální tajemník Revolučního svazu mládeže Maen Abboud. S představitelem této největší syrské organizace mládeže, která je mládežnickou organizací vládnoucí strany Baas diskutovali zástupci české komunistické mládeže nejen o vývoji postojů politické reprezentace České republiky na konflikt v Sýrii, ale i o dalším rozvoji kampaně mezinárodní solidarity se syrskou mládeží, kterou organizuje Světová federace demokratické mládeže. S českými mladými komunisty se dále setkal ministr informací Sýrie Omran Zoabi, který informoval českou delegaci o mnoha aspektech informační a mediální války proti syrskému lidu, která je dle něj podstatnou a nedílnou součástí již takřka pět let trvajícího konfliktu. Zároveň ocenil všechny, kdo se v České republice snaží šířit nezávislé a pravdivé informace o tom, co se v současnosti děje v Sýrii a dalších zemích Středního východu. Během svého pobytu poskytli členové české delegace řadu rozhovorů zástupcům syrských sdělovacích prostředků a opakovaně byly hosty i různých televizních debatních pořadů. Vedle jiných syrských novinářů tak měli zástupci KSM možnost hovořit i se slavnou reportérkou Yarou Saleh, která je mimo jiné informovala i o svých zkušenostech, kdy byla během své novinářské práce unesena teroristy a následně osvobozena vojáky Syrské arabské armády.

Kromě Syrské arabské republiky navštívila delegace Komunistického svazu mládeže i sousední Libanonskou republiku. Svou přítomnost v Libanonu využila k seznámení se se situací v této zemi, rovněž zasažené terorismem, sektářským násilím i opakovanými vojenskými agresemi. Během svého pobytu v Bejrútu se tak členové delegace českých mladých komunistů setkali s představiteli Libanonské komunistické strany i její mládežnické organizace Svazu libanonské demokratické mládeže, se kterými podrobně diskutovali situaci v Libanonu a na Blízkém východě i současné postoje a aktivity libanonských komunistů.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .