header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Výročí války za nezávislost Kuby

15. září se v Brně uskutečnila přednáška na téma výročí vyhlášení protikoloniální války na Kubě. Akce se uskutečnila ve spolupráci mezi Společností Česko kubánského přátelství a Komunistickým svazem mládeže.

I když se akce měla věnovat primárně událostem před 125 lety na Kubě, tak nakonec bylo téma širší. Přednášející představil kubánskou revoluci jako proces, který v polovině 19. století započali otrokářští plantážníci a byl zakončen úspěšnou revolucí Fidela Castra. Ten teprve donesl Kubě skutečnou svobodu a nezávislost.

 

Začátek přednášky se věnoval anexionismu a snahám o připojení Kuby ke Spojeným státům. Ukázal nám mezinárodní souvislosti tohoto hnutí a proč bylo nakonec neúspěšné. Jeho vůdce Narcis Lopez byl veřejně popraven a boj za nezávislost Kuby se dostal do další fáze.

V další části jsme se seznámili s událostmi tzv. 10leté války. Tato první válka za skutečnou nezávislost vytvořila kádry, které pro další vývoj země byly klíčové. Představili jsme si život obyčejných mambísů (bojovníků za nezávislost Kuby) jejich problémy a osudy jejich velitelů.

Měli jsme možnost se seznámit s životem a dílem hrdiny José Martího a také s jeho hrdinskou smrtí na začátku druhé války za nezávislost ostrova.

Přednáška potom pokračovala popisem událostí druhé války, které později přešla v první imperialistickou válku a to válku mezi USA a Španělskem. Autor mluvil o tzv. ukradeném vítězství a dopadech jaké tato krádež vítězství měla na další historii Kuby a její běžné obyvatele. I když sice Kubánci zvítězili, tak španělské uniformy nahradily ty ze Spojených států. Existenci tohoto stavu neokoloniální republiky ukončili až partyzáni Fidela Castra a jeho vítězný příchod do Havany.

Akce se zúčastnily řádově desítky lidí všech věkových kategorií, jak studenti, tak senioři. Což jednoznačně můžeme považovat za úspěch.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .