header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Proběhl 25. Antikapitalistický kemp

Mezi 27. 9. a 1. 10. se uskutečnil v Pardubickém kraji již 25. Antikapitalistický kemp, organizovaný Komunistickým svazem mládeže a Levou perspektivou. Přestože se konal netradičně již v době astronomického podzimu, teplé počasí přálo. Kempu se účastnily více než dvě desítky aktivistů z celé republiky i ze zahraničí. V úvodu proběhla krátká připomínka historie kempů i představení nové generace organizátorů.

Ve sváteční čtvrtek se uskutečnila návštěva česko-kubánského muzea v Lukové. Zde v příjemném prostředí a mezi vystavenými předměty dotýkajícími se Kuby proběhla diskuze o kubánském socialismu, jeho minulosti, budoucnosti a souvislostech, i o posunech v mezinárodních vztazích v kontextu s rozšiřováním uskupení BRICS a latinskoamerického socialistického hnutí. Hostitel Milan Carbol doplnil své pohledy na ekonomiku socialismu. Upozornil na to, že Československo vybudovalo relativně soběstačnou produkci v základních potřebách, která je dnes v době výpadku například léků nedostižným modelem. Diskuze byla obohacena o ochutnávku kubánských rumů.

Pozdravit účastníky Antikapitalistického kempu přijela také  předsedkyně Komunistické strany Čech a Moravy Kateřina Konečná. Mluvila o složité situaci i potenciálech současného protivládního hnutí a o přípravě nadcházejících voleb.

Na přednášce “Umělá inteligence v sociálním kontextu” se probíraly možnosti a meze rostoucí vlny nových oborů výpočetních modelů zpracování obrazu, přirozeného jazyka a robotiky shrnovaných pod názvem hluboké učení. Umělá inteligence je obor, který existuje od začátku 60. let a prožil několik vln všeobecného nadšení i úpadku. Současný entuziasmus a investice do těchto oborů připomíná “dot-com bublinu” webových technologií z konce 90. let, která vyústila v kapitalistickou krizi a přivedla mnoho podnikatelů k bankrotu, přestože mnohé z technologie našly uplatnění i později. V besedě byly zmíněny hrozby v podobě přivlastnění informačních technologií kapitalistickými monopoly, armádou,  tajnými službami, i neefektivní regulace těchto dopadů ze strany EU.

Přednáška “Progresivní a konzervativní momenty v socialismu” upozornila mimo jiné na falešnost toho, co je šířeno mezi mladými lidmi jako “progresivní” tendence, často podporované velkými nadnárodními korporacemi a imperialistickými centry. Současné útoky na životy rodin pracujících vedou i k obraně základních hodnot života. Bohatá diskuze vedla z různých stran k upřesnění problémů kapitalistické expanze, absorbující celý lidský život i přírodu. Podle toho je třeba se orientovat v zápasech proti těmto dopadům a rozeznávat skutečně pokrokové od reakčních požadavků.

V panelu o protivládním hnutí a roli radikální levice v ČR, v Polsku a na Slovensku místopředseda KSČM Milan Krajča, slovenský politolog a polský účastník kempu, člen Polské dělnické strany. Milan Krajča upozornil na obtížnou situaci poté, co se KSČM nepodařilo získat parlamentní zastoupení. Ukázal návrat k základní komunistické práci - mezi lidmi, na protivládních protestech, při podpoře stávek. Vyzdvihl význam týdeníku Naše pravda pro práci strany. Nezakrýval minulé chyby i přetrvávající problémy v práci. Slovenský politolog mluvil o předvolební situaci na Slovensku, o pozicích komunistů, i levice v parlamentních stranách, o programovém zaměření k překonání kapitalistického systému. Polský soudruh upozornil na problematickou situaci v zemi, kde byl schválen zákon kriminalizující vlastnictví komunistických materiálů. Ukázal příklady, jakou agitační práci provádí jeho organizace.

Ve spolupráci s předsedkyní komise mládeže KSČM Petrou Prokšanovou se podařilo uspořádat praktický seminář na přípravu improvizovaných politických transparentů. Účastníci měli možnost si vyzkoušet celý proces tvorby od výběru hesel ke konkrétním příležitostem, přes rozvržení transparentů s hesly a grafikou a jejich realizaci. Výsledkem byly transparenty s hesly “Demise” a “Mír mezi národy, válku mezi třídami”. Praktické zkušenosti tohoto typu se hodí do období protestů proti vládě, válečné eskalaci a proti imperialistickému soupeření.

Vladimír Sedláček připravil besedu “Odborové a třídní boje v zahraničí a v ČR”. Sedláček poukázal na analogie současné situace na pracovištích a v odborovém hnutí s počátky organizovaného zápasu dělníků v 19. století. Účastníky upozornil na obtížnou a přitom potřebnou práci agitátorů a organizátorů, kteří čelí ústrkům zaměstnavatelů a vyhazovům. Jedná se o cestu, která jediná vede k efektivní obraně pracujících proti kapitálu a reakci. Ukázal na politický přesah odborové práce na příkladu úspěšného odborového bojkotu norského hotelu, který odmítl ubytovat delegaci kubánské vlády, nebo na rozhodnutí britských dopravních odborů RMT nepodporovat zasílání zbraní na Ukrajinu.

Jeden den kempu byl věnován výletu do historického města Litomyšl. Účastníci navštívili místní renesanční zámek. Zastavili se také u sochy Zdeňka Nejedlého - významného uměleckého teoretika, historika, marxisty, ministra školství, tvůrce poválečné vzdělávací reformy, která rozšířila přístup ke vzdělání pro široké vrstvy obyvatelstva.

Program kempu doplnily neformálnější akce, zábava, revoluční hudba hraná na harmoniku, opékání buřtů i mladými organizátory připravené pelmeně. V marxistickém antikvariátu byla možnost si pořídit klasická i méně známá díla, nabízeny byly také publikace Komunistického svazu mládeže Mladá pravda i další politické předměty. Účastníci měli také možnost se vyjádřit k průběhu a budoucnosti kempu. Jejich hodnocení bude využito při přípravě Antikapitalistického kempu v následujících letech.

Antikapitalistický kemp ukázal, že lze připravit hodnotný program i mimo kapitalistické korporace zábavního průmyslu a dal příklady do další kolektivní organizované činnosti. Tradice zavazuje a zkušenosti z přípravy budou využity při zlepšování naší zásadní práce - zápasu za práva lidu, za překonání kapitalismu.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .