header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Antikomunismus součástí života

Procházeli jsme se nedávno po jedné pražské čtvrti a chtěli jsme si sednout do nově otevřeného čajového klubu. Proč ne, vždyť nabízí čaje i dle vlastních receptur, kávu z celého světa a spoustu dobrot a navíc je to prostoro nekuřácký. U vchodu z chodníku nás taky uvítal pestrý letáček, s fotografiemi a nabídkou služeb. Určitě to vyzkoušíme, řekl jsem si. Pak jsem dočetl ale onu pozvánku a na samém konci mě zarazila věta: „Komunistům a podobné havěti vstup jest zapovězen“.

Zarazilo mě to. Podobný případ jsem slyšel v médiích, do hospody majitel zakazoval vstup Romům a ti myslím následný soudní spor vyhráli… Ale komunisté jsou zřejmě postaveni mimo zákonná lidská práva. Jak jinak si vysvětlit neschopnost vypátrat viníka řady fyzických útoků na představitele strany, neschopnost učinit přítrž zuřivému antikomunismu, který přímo vyzývá k fyzické likvidaci komunistů, ať již nápisy na tričkách či transparentech, který dusí různou měrou ty, kteří statečně chodí se svým kritickým názorem k součanosti na trh?
Vydal jsem se i na 1. máje, kupodivu i na Letnou. V protikladu s Výstavištěm, kde vládla mezi lidmi pohoda, duch solidarity a přátelství, na Letné i za plného slunce šlehaly blesky nenávisti. A nejen z projevů, nejen z různých divadýlek a stánků. Primitivové mohli dokonce svůj vzkaz adresovat na lístku Vojtovi Filipovi nebo ho napsat na zřízenou papírovou nástěnku. A zde opět byl dle mého názoru porušován zákon. „Na každou rudou svini už se vaří voda“ je jen jeden z mnoha nápisů… Jen podle tabule o pódia akci podpořily Agentura Petřinová, Annonce, Ateliér ALF, Carex s.r.o., Člověk v tísní, FAN, Grand Caravan, Ježek a Čížek, Konfederace politických vězňů, Krásný ztráty, Luna ateliéři s.r.o., Marhoul (díky Václave), Marvil, Mowshe, MP Print, Palec Comedia studio, Radio 1, Radio Beat, respekt, Rodiný pivovar Bernard, Rybabaruby, Tiger Team, Vooodooo.cz… Ministerstvo vnitra dosud neprávoplatně rozpustilo Komunistický svaz mládeže, protože má jiný názor na budoucí uspořádání společnosti. Tyto subjekty podporují veřejné akce, kde se vyzývá k likvidaci celé skupiny občanů. A fungují, jsou financovány i z našich daní. Paradox nebo systém?

ZST

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .