header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Výzva k aktivnímu postoji veřejnosti proti antikomunismu, neonacismu a rasismu

Rok 2008 byl rokem, ve kterém došlo k výraznému nárůstu  projevů antikomunismu, neonacismu a rasismu v naší společnosti, na stránkách denního tisku, v programech veřejnoprávní televize i přímo v ulicích našich měst. Došlo k útokům pravicových extrémistů na romské obyvatelstvo, na cizince a představitele jiných politických názorů, byli jsme svědky potyček neonacistických skupin s českou policií.

Tyto aktivity mají pokračovat i v roce letošním, kdy si připomínáme 20.výročí listopadového převratu v roce 1989. Zaměřeny mají být především na mladou generaci, která neprožila období před listopadem, na mladé lidi, kteří nemají sociální zkušenosti.

Na prahu nového roku 2009 se proto obracíme na vás, učitele, studenty, vědce, historiky, pracovníky veřejné správy, politiky, novináře a všechny občany, kterým záleží na uplatňování lidských práv: postavme se společně proti sílícím projevům fašismu, neonacismu a rasismu v naší společnosti. Požadujme objektivní poznávání a výklad dějin v celém jejich souhrnu. Odmítněme jejich zkreslování v duchu nejhrubšího antikomunismu, provázené špínou a nenávistí a nově dokonce i výzvou k pogromům, které vedou k nesnášenlivosti a násilí. Protestujme proti účelovým zásahům politických subjektů do vzdělávání našich dětí a mládeže, které se na základě polopravd a lží snaží ovlivnit novodobý výklad historie.

Jedním z těchto subjektů je Ústav pro studium totalitních režimů, který připravuje projekty zaměřené na žáky, studenty i učitele, jež mají manipulovat jejich poznáním a myšlením při seznamování se s našimi novodobými dějinami. Připraveny jsou kurzy pro středoškolské učitele dějepisu, učebnice a příručky pro výuku. Realizovat se mají odborné přednášky, semináře, konference a festivaly pro širší veřejnost. Podobné vzdělávací projekty a soutěže, zaměřené na základní a střední školy, připravuje i Konfederace politických vězňů a nadace Člověk v tísni.

Vyzýváme vás všechny, kteří pracujete s našimi dětmi a mládeží, abyste odmítli tyto aktivity, abyste naopak usilovali o to, aby se naše budoucí generace seznamovala s objektivním výkladem naší i světové historie a aby aktivně působila proti všem formám neonacismu, rasismu a antikomunismu.   

Výzva Odborné sekce školství ÚV KSČM

Praha, 10.1.2009

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .