header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Ať platí bohatí a ti, kdo krizi způsobili!

Krušné časy čekají na obyčejné lidi. Vláda se rozhodla řešit krizi dalším útokem na naše peněženky. Českým rodinám nastanou v případě přijetí Janotova balíčku příští rok krušné časy. Zvýšení některých nepřímých daní, přiškrcení sociálních dávek a snížení platů ve veřejné správě přijde rodinu měsíčně až na několik tisíc korun.

Nejhůře na tom budou rodiny s malými dětmi, kde jsou živitelé státními zaměstnanci, například učitelé. Těm by totiž v roce 2010 měly klesnout jen platy až o dva tisíce korun.

Vezmeme-li do úvahy tu část opatření Janotova balíčku, která se přímo dotýká rozpočtů domácností, musíme v jejich rozpočtech pro příští rok škrtnout zhruba 47 miliard korun. Na jednu domácnost tak v průměru připadá téměř 12 tisíc korun ročně.

Zvýšení obou sazeb DPH o jedno procento podle ní připraví průměrnou českou domácnost kvůli zdražení potravin a dalšího zboží a služeb o zhruba 200 korun měsíčně. Na spotřebních daních z pohonných hmot, tabáku a z alkoholu si rodina připlatí dalších dvě stě korun. To poznamená i důchodce, kterým se nemají v lednu vůbec valorizovat důchody.

O kolik rodiny přijdou měsíčně
Snížení rodičovského příspěvku až o 1140 Kč podle rychlosti čerpání
Snížení porodného 3000 Kč jednorázově
Snížení mateřské 3180 Kč při předchozím hrubém příjmu 20 000 Kč
Zvýšení sazby DPH 200 Kč
Zvýšení spotřebních daní 200 Kč
 

Tak to aspoň stálo v původní verzi Janotova balíčku.

V současné době probíhá handrkování o tom, zda všechny škrty budou realizovány. Byla dohodnuta mezi ODS a ČSSD varianta, která nebude škrtat v některých rodinných dávkách a příspěvcích.

Celý systém škrtů je však špatný od samého počátku. Proč mají platit zejména ti, co poctivě pracují každý den, za podprůměrnou či průměrnou mzdu, tedy většina? Která navíc krizi ani nezavinila ani se na ní nepodílela?

Proč nenese odpovědnost "elita", která vládne? Třída, která vládne? S vlastním návrhem přišli komunisté - balíček samozřejmě odmítají, ale navrhují zdanit bohaté.

Ano, to je správná cesta - progresivní zdanění z příjmu, daň ze spekulací, milionářská daň, daň z neproduktivně užívaného majetku místo škrtů na rodinách s dětmi a zvyšování cen každodenního spotřebního zboží. A k tomu klidně podpořit daň z hazardu. Každý takový začátek je dobrý.

Ať krizi platí a ždímaní jsou ti, co krizi zavinili!

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .