header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Obludné pokrytectví ODS

Denně slyšíme z úst pravicových politiků starostivá a emotivní slova o tom, že je nutno šetřit, nezvyšovat veřejné výdaje, zmrazit mzdy státních zaměstnanců či valorizaci důchodů. O nutnosti uskromnit se a nezvyšovat zadlužení státu. Zejména politici z ODS jsou v těchto apelech mistry. Člověk by jim pomalu i uvěřil že svá slova myslí vážně a upřímně, kdyby ovšem neznal zásadní rozdíl mezi slovy a činy těchto lidí a jejich minulost. A především obludné pokrytectví mnohých z nich. Zejména těch, kteří dnes nejhlasitěji volají o nutnosti šetřit a být skromný.

Prý údajně v zájmu státu a v zájmu budoucích generací. Nebyli to však ti stejní kdo v 90. letech vyzývali k živelným privatizacím všeho co bylo v rukou státu, k útěku před právníky? Je nutno osvěžit těmto lidem paměť ? kdo zde hovořil o tom, že neexistují čisté a špinavé peníze, že ekologie je jen šlehačkou na dortu či že rohlík a kniha jsou úplně stejným zbožím a neviditelná ruka trhu vše vyřeší za nás? Naše národní hospodářství v 90. letech za vlády ODS přišlo kvůli mizerně provedeným privatizacím o cca. 800 mld. korun dle nezávislých odhadů, vláda si v té době vylepšovala rozpočty přesuny financí z prostředků na důchody, jelikož důchodový účet byl v té době přebytkový.

 Je nutno se tedy ptát ? vrátili dotyční od té doby peníze patřící na penze zpět? Byli potrestáni viníci, kteří se podíleli na všech těch nepovedených privatizacích, díky nimž náš stát přišel o obrovské sumy prostředků, kvůli kterým celá řada podniků zkrachovala a tisíce lidí ztratili práci? V té době byla u moci ODS. Pokud dnes její politici apelují na to, že všichni musíme šetřit, neprojídat budoucnost, chovat se odpovědně a snížit osobní spotřebu a kdo má jiný názor než oni je hlupák, lempl či lenoch (slova pana Topolánka z jeho článku Opravdu chceme projíst budoucnost? ze dne 4.2.2010 v MF Dnes), zakrývají tím jen svoji mizernou práci při správě země a svou neschopnost řešit hlavní společenské problémy.

Ostatně takovými slovy častovali své odpůrce i papaláši v minulém režimu. Navíc Topolánkův dryáčnický styl odrazuje od ODS i mnohé její voliče. A Topolánek navíc i v soukromém podnikání nedopadl zrovna slavně, podobně jako jeho vláda. Byla to Topolánkova vláda jež svými populistickými opatřeními ve prospěch svých nejbohatších kamarádů (snížení daní a pojistného) snížila daňové příjmy, které nám teď v době krize citelně scházejí.

Je naprosto nehorázné nyní chtít, aby za tuto nezodpovědnou politiku  platili právě a zejména naši důchodci, ženy na mateřské dovolené, nezaměstnaní či nemocní a sociálně slabí obecně. Pokud ODS, Zelení a Kalousek dnes obstrukcemi v Parlamentu brání přijetí zákonů, které mají alespoň z části pomoci našim důchodcům, matkám na mateřské či sociálně slabým nebo 600.000 nezaměstnaným, je to normální hyenismus a cynismus nejhrubšího zrna. Pokud ten kdo žije díky politické funkci v nezaslouženém blahobytu, podává mizerné pracovní výkony, přitom ostatní vyzývá k šetření a skromnosti (kromě sebe) aniž by sám šel příkladem je to v podstatě drzý pokrytec, lhostejno z které je strany.

Nejsem voličem pana Paroubka, ale pokud jeho strana, komunisté a někteří lidovci se snaží aby se aspoň částečně zlepšila situace těch příjmově nejslabších a těch kdo si nikdy nežili nezaslouženě nad poměry a současnou krizi nezavinili, ale naopak řádně pracovali či pracují a řádně platí daně, patří jim za to poděkování. Navíc politici jsou vlastně zaměstnanci nás občanů a ti kteří obstrukcemi brání v jednání Parlamentu by si jeho provozní náklady měli platit z vlastní kapsy. Pokud by se kterýkoliv zaměstnanec choval jako oni, jejich zaměstnavatel by se s ním dávno rozloučil. V případě některých našich politiků si bohužel musíme na podání výpovědi počkat až do voleb.

 Bc. Miroslav Pořízek, Tovačov.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .