header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Názor: Musí mít každý titul?

V druhém únorovém týdnu se našimi médii prohnala zpráva, že se od roku 2005 dramaticky snížil počet absolventů učňovských oborů v České republice. Ta dramatičnost spočívá v čísle, které zní opravdu varovně - 42,5%.

Musíme se připravit na to, že v budoucnu bude velký problém sehnat především truhláře a čalouníky, ale i tesaře, řezníky-uzenáře a také montéry suchých staveb. Nedostatek na trhu práce je však velmi výhodný pro zaměstnavatele, kteří tak mohou hledat zaměstnance v zemích za mizerné mzdy.

 

Ovšem musíme hledat příčinu tohoto problému. Ta je velmi jednoduchá. Stačí se jen podívat na pár seriálů nebo filmů v televizi. Všude v těchto audiovizuálních dílech vidíme úspěšné absolventy vysokých škol, podnikatele, pracovníky ve službách apod. Ale dělnické profese? Ne, ty bychom tam hledaly marně. Jednou z mála dělnických profesí, kterou bychom v současných dílech (ještě k tomu jistého lehčího žánru) našli, je instalatér. Co dodat?

Jak má být větší zájem o učňovské obory, když nám je všude vsugerováno, že dělnické profese jsou podřadné? Zde je alfa a omega problému. Je však otázkou, kdy to současné vládní garnituře dojde.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .