header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Od antikomunismu a antisovětismu až k podpoře fašismu - Novotný a jeho pomník v Řeporyjích

Příčinná souvislost jednání řeporyjského starosty, člena ODS Pavla Novotného, je přibližně tato: z pohledu svého antisovětismu a antikomunismu podpořím jakoukoliv sílu, která se postavila Sovětskému svazu - představiteli nového uspořádání lidské společnosti. Společnosti, jež buduje socialismus. V tomto případě si starosta Novotný pro svůj záměr našel prostředníka v podobě s fašismem kolaborující Ruské osvobozenecké armády (ROA), jejíž někteří vojáci se po určitou dobu podíleli na bojích proti fašistům v Praze v době Pražského povstání.

 

Lidovky.cz 27. 11. 2019 uvádějí citaci Novotného výroku: "Řeporyje mají tisíckrát lepší historickou zkušenost s vlasovci, než s vámi (myšleno s Ruskem, pozn. autora), vy karikatury sebe sama s atomovým kufříkem za zadkem a hlavou plnou vodky a černého svědomí."

Protože Novotného úmyslem není studovat historickou událost, ale pomocí historické události přilévat olej do ohně antisovětismu a antikomunismu, je nucen se uchylovat k účelovým zkratkám a nakonec, jak předvedl v televizním pořadu na kanálu Rossija 1, i k sprostým urážkám. Jeho vystoupení v ruské televizi není hodné představitele místní samosprávy, ale malého dítěte, které chce ukázat, že má za každou cenu pravdu. A nedivím se tak, že moderátor pořadu se rozhodl předčasně ukončit rozhovor s Novotným. Bylo totiž trapné Novotného poslouchat. Pojďme ale po pořádku.

V pondělí 25. 11. 2019 přináší různé zpravodajské servery zprávu, že starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný (ODS) plánuje ve své městské části vybudovat pomník vlasovcům. Záměr bude projednávat tamní zastupitelstvo 16. prosince. Na záměr vybudovat v Řeporyjích pomník vlasovcům věcně a diplomaticky reaguje svým protestem ruské velvyslanectví v Praze:

https://www.facebook.com/AmbRusCz/posts/2316174095269957

O záměru Řeporyjí začínají informovat také další média a v pátek 29. 11. 2019 se Novotný stává tragikomickou hvězdou ruského pořadu 60 minut kanálu Rossija 1 (viz čas přibližně 43 min. a dále):

https://m.russia.tv/brand/60851/videos/episode/2225089/1969968/

Jak se k záměru staví další zastupitelé, koalice a opozice městské části Řeporyje? Podle zprávy serveru Parlamentní listy všichni záměr vybudovat pomník podporují. Jedná se o tyto subjekty: ODS, Koalice Strana zelených a Česká pirátská strana, Sdružení nezávislých kandidátů Řeporyje, KDU-ČSL, ANO 2011.

A komu že to chce ODS a další strany pravého politického spektra postavit pomník? Vojáci a velení ROA byli z části sovětští vojáci a důstojníci, kteří spáchali zradu, zajatí na různých frontách fašisty a z části ruští emigranti v zahraničí. Jejich jednotící ideou byl boj proti sovětské moci, boj proti komunismu. A to je také důvod proč se ODS, KDU-ČSL, ANO 2011, Piráti, Zelení a další neštítí navrhnout postavit pomník vlasovcům - vždyť jsou to ideoví bratři. Poslechněme si slova Igora Novosilcova - ruského emigranta a Vlasovova přítele:

"Pro komunistickou stranu je Vlasov zrádce, protože nechtěl a neměl již síly sloužit její věci, nechtěl pokračovat sloužit straně, jejíž ideologie a činy neodpovídaly, podle jeho přesvědčení, potřebám země a národa."

(https://kaminec.livejournal.com/141738.html)

Ruská osvobozenecká armáda (ROA) byla vojenskou formací Komitétu pro osvobození národů Ruska (KONR). Velitelem ROA a předsedou KONR byl generál Andrej Vlasov, který se dostal do německého zajetí v létě roku 1942. Němci využívali dění kolem ROA a KONR pro své propagandistické antisovětské cíle. Zpočátku byla ROA také používána pro strážní službu a pro boj s partyzány a podzemními antifašistickými organizacemi. Postupem času ale bylo zřejmé, že Německo válku pod náporem Rudé armády prohraje a tak se nedůvěřivý postoj fašistického Německa ve vztahu k ROA začal měnit. 16. září 1944 se uskutečnila schůzka říšského vůdce SS Heinricha Himmlera s Vlasovem, na jejímž základě byl ROA zajištěn oficiální status a finanční podpora ze strany Třetí říše.

Od února 1945 se ROA po boku vojsk wehrmachtu účastní bojů proti sovětské Rudé armádě. Její bojová činnost je chválena samotným říšským ministrem propagandy Josefem Goebbelsem. V únoru 1945 Himmler sděluje Hitlerovi: "V současné době budu více využívat tyto ruské jednotky"(zdroj wikipedie).

Co se týká Pražské operace, poslední strategické operace Rudé armády ve dnech 6. května- 11. května 1945, ve které bylo osvobozeno Československo. Po určitou dobu zde někteří vojáci ROA (ve dnech 5. května - 8. května 1945) bojovali na straně pražských povstalců. Ve chvíli, kdy se tito vojáci ROA dozvěděli o tom,  že Prahu neosvobodí Američané, ale Rudá armáda, Prahu opustili.

Pamětník z řad pražských povstalců vzpomíná na roli Vlasovovy armády v Praze takto: "Dotazoval jsem se, kde působila armáda generála Vlasova, tak jsem hovořil s účastníkem z Waltrovky, který mi řekl, že tam přijela skupina 20 na kolech 7. 5. ve 2 hodiny v noci. Nechali se obsloužit, najedli se a přesto, že se tam bojovalo o pancéřový vlak s Němci, odjeli. V ničem nepomohli (vlasovci, pozn. autora). Dále jsem se pak dozvěděl od spolubojovníků Pražského povstání, že i u nich někde na Žižkově se dostavila skupina 8 vlasovců na barikádu a že tam sebrali potraviny a veškeré náboje. Oni (vlasovci, pozn. autora) je tam odzbrojili. A tak to vypadalo tady po Praze i jinde."

(zdroj https://www.youtube.com/watch?v=lYpaKeGXzBM ).

Není možné dívat se na jednotlivé historické události odděleně, vždy je potřeba sledovat celý komplex příčin a následků. Armáda generála Vlasova měla být v pojetí jejích vojáků armádou, která bude bojovat proti sovětské vlasti za Rusko bez bolševiků. Bylo to součástí snah admirála Karl Dönitze, nástupce Hitlera, který jasně deklaroval cíle o záchranu nacistického Německa větou - příměří na západě, pokračování války na východě. V to doufali také vlasovci. Sledovali tedy své antisovětské cíle a to i při bojích v rámci Pražského povstání. To se například projevilo při podpisu dohody mezi neznámými představiteli Pražského povstání a generálem Vlasovovy armády Buňačenkem, ve které se hovoří o společném boji proti "fašismu a bolševismu"

(zdroj Rádio Svoboda https://www.svoboda.org/a/29922346.html ).

Když se víra vlasovců, že Prahu osvobodí Američané, ukázala později lichou, neměli už další důvod pomáhat pražským povstalcům a opustili Prahu směrem na západ.

Dnes v době vyhroceného antikomunismu a antisovětismu se účelová epizoda v dějinách ROA vydává některými politiky za čin hodný oslavování (viz Novotného výrok výše). Přitom se stává zcela běžným explicitní, ale mocí tolerované šíření xenofobie a národnostní nenávisti.

Je ale potřeba si uvědomit, že bez systematické, dlouhodobé bojové a týlové činnosti, bez obrovského úsilí, odříkání a obětí všeho protifašistického sovětského lidu by nebylo žádného Pražského povstání, protože by nebylo síly, která by pro toto povstání připravila půdu.

Zajatí vojáci měli na výběr: buď si zachovat čest a nespolupracovat s fašisty anebo zradit. Ti, co se stali součástí ROA, si vybrali zradu. Jakou cestu si vyberou občané a zastupitelé Řeporyjí dne 16. 12. 2019?

P.V.

Zdroje:

https://www.lidovky.cz/domov/reporyje-nehodlaji-s-ruskem-jednat-o-pomniku-vlasovcu-pamatujeme-si-je-jako-zachrance-uvedl-novotny.A191127_093254_ln_domov_ele

https://www.novinky.cz/stalo-se/clanek/v-reporyjich-chteji-pomnik-vlasovcu-ruska-ambasada-protestuje-40304848

https://www.facebook.com/AmbRusCz/posts/2316174095269957

https://m.russia.tv/brand/60851/videos/episode/2225089/1969968/

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Starosta-Novotny-opet-prilozil-pod-kotel-Chce-v-Reporyjich-stavet-pomnik-vlasovcum-604683

https://www.idnes.cz/volby/komunalni?t=vysledky-obec&o=1&o2=CZ0100&o3=539635&obec=praha-reporyje

https://kaminec.livejournal.com/141738.html

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D1%83%D1%81%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%8F_%D0%BE%D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%B0%D1%8F_%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B8%D1%8F

https://www.youtube.com/watch?v=lYpaKeGXzBM

https://www.svoboda.org/a/29922346.html

https://w.histrf.ru/articles/article/show/russkaia_osvoboditielnaia_armiia

https://histrf.ru/biblioteka/b/kratkii-kurs-istorii-koniets-osvoboditielnoi-armii

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%B6%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%8F_%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .