header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Překrucování historie

Nová kapitalistická moc, podřízená novým vlastníkům (shodou ekonomických okolností následníkům země, která válku rozpoutala), součást imperialismu NATO a EU, nemohla přepsat dějiny druhé světové války ihned. Nemohla zakrýt vyprávění pamětníků, nemohla zakrýt pokrokovou výchovu během socialismu. Ale krok za krokem pracovala. Zatímco před pěti lety ještě říkala ČT a média o událostech drobky pravdy, jak ukazuje přiložené srovnání, dnes probíhá volný přepis událostí podle zadání - Rudá armáda, Sověti, případně Rusové nebyli osvoboditelé, ale jen další utlačovatelé. Takže se objevují rádoby šokující titulky ukazující Sověty v negativním světle. A antikomunismus se spojuje s xenofobií a národnostní nenávistí přesně ve smyslu fašistické propagandy o asijských barbarech přicházejících z východu.

 

Aby se ospravedlnila dezerce a kolaborace s nacisty vojáků zformovaných v ROA, tzv. vlasovců, pohrává se s fakty, využívají se reorganizace uvnitř této nacisty organizované jednotky. A tak se zakrývá, že pod Vlasovem sloužili hrdlořezové, vykonávající masakry civilistů během Varšavského a Slovenského národního povstání. Kolaboranti s SS na zákřovském masakru sice byli podřízení Vlasovovi, ale to se nyní jaksi nehodí. Nehodí se ani vzpomínky účastníků, že účelem veškerého chování vlasovců na konci války bylo jen se vyhnout spravedlivému trestu. Nehodí se fotografie Vlasova s Goebelsem, Himmlerem a Moravcem. Jak by ne, tzv. Pražský manifest, sepsaný v roce 1944 výborem KONR vedeným Vlasovem a pod patronací nacistů, jakoby vypadl z pera propagandistů takového Člověka v tísni nebi Respektu.

A svou úlohu opět sehrál pražský primátor Prahy Hřib - Sověti prý nenesli hlavní zásluhu na osvobození Prahy, prý přijeli do města prakticky osvobozeného. Těžko si představit větší urážku lidu, v kterém prakticky v každé rodině někoho během války ztratili. Na tuto urážku je těžké nereagovat. Jen oběti z řad vojáků Sovětského svazu čítají přes 9 milionů lidí, 140 tisíc při osvobozování naší republiky, 50 tisíc v pražské operaci - poslední velké operace války, která měla osvobodit zbytek okupovaných území zakončený v Praze. Lze žít v pražské bublině a odmyslet osvobození Prahy od toho všeho utrpení? Přitom si mohla Rudá armáda ušetřit mnoho životů, kdyby se zastavila na hranicích SSSR a přenechala osvobození okupovaných zemí jejich národům.

Ano antifašističtí obránci barikád byli opravdoví hrdinové. Ale do devátého května ráno, do příjezdu Rudé armády, zuřily zoufalé boje a zločiny fašistů, kteří se nechtěli vzdát. A padli zdě i sovětští vojáci.

Se stejnou logikou ani Plzeň neosvobodili američtí vojáci, ale ti přijeli již do osvobozeného města plzeňskými povstalci, Revolučním národním výborem.

Proti tomu, že by se Praha osvobodila sama ovšem i mluví i účastník Povstání Emil Šneberg , který bránil barikády na území Prahy 6: "...byli jsme ostřelováni ze Šárky... neviděli jsme bojovat žádné vlasovce... Až teprve osmého v noci jsme zjistili, že máme vystřílené náboje, že každý máme jenom dva náboje do zbraní na té barikádě. A teď jsme slyšeli ráno o čtvrté hodině dunění tanků. My jsme byli vyděšení, protože jsme říkali, že teď nám jedou Němci s tanky a my nemáme čím bránit barikádu. Přijeli k první barikádě a my jsme zjistili, že jsou to vojáci Rudé armády."

A dokument z archivu rozhlasu z 9. května: "V této chvíli osvobodila Prahu Rudá armáda. Na velkém prostranství Klárova, na náměstí jsou snad už poslední přemožené německé tanky. Slavná Rudá armáda velmi rychle a velmi účinně je vyřídila."

Ne Hřibe, tady to není Rusko, co překrucuje historii.

(zdroje srovnání - Levá perspektiva, Facebook)

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .