header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Komunismus?

Kandidátka na předsedkyni Pirátů Jana Michailidu se údajně v diskuzi vyjádřila, že je "zastánkyní komunismu". Potud dobrá, ale dodává, že pouze v "nebolševickém, nestalinském pojetí". No, nad detaily můžem debatovat... K tomu ovšem přidává, že její přesvědčení je "liberálně socialistické", což už matoucí je.

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/kandidatka-na-sefku-piratu-jsem-presvedcenim-komunistka-40383021

Odkazuje přitom na knihu „Marxismus a bolševismus: Demokracie a diktatura“ Karla Kautského, jednoho z význačných vůdců německých sociálních demokratů na přelomu 19-20. století. Kautský zcela jistě byl autorem zajímavých děl a příspěvků k marxismu. Raný Kautský spolupracoval ještě s Engelsem a Lenin z něj čerpal. Napsal cenné polemiky proti neprincipiální revizi marxismu a učebnici marxistické ekonomie. Na začátku 20. století ale v jeho práci narůstaly chyby. Kautského obrat ze sociálnědemokratické levice se zhruba datuje první světovou válkou, kdy se projevil být sociálšovinistou. Tehdy se totiž snažil obhájit hlasování německých sociálních demokratů pro válečné úvěry tím, že propuklá válka je pro Německo obranná. Lenin, který usiloval dlouhou dobu před válkou vytvořit frontu proti imperialistické válce, tento obrat Karla Kautského ostře napadl. Od té doby počala Kautského otevřená zrada mezinárodního hnutí dělnické třídy přecházející v pozdější nenávist k reálnému revolučnímu úsilí komunistů v Rusku. Zaměřoval se pak hlavně na boj proti bolševismu a Komunistické internacionále.

Pirátka se nyní odkazuje na starého Kautského, z roku 1934. V době, když Hitler nastupuje v Německu, Kautský aktivně vystupuje proti jednotnému postupu proti fašismu. Právě v té situaci vydává Kautský brožuru, v které píše:

"Nepřítel, který znemožňuje jakoukoli jednotnou frontu, sídlí v Moskvě. Rozpor mezi Moskvou a Socialistickou internacionálou není založen na nedorozumění, ale je hluboce zakořeněn v jejich povaze a je stejně neřešitelný jako rozpor mezi diktaturou a demokracií.

Obnovení jednotné proletářské fronty je nemožné, dokud se socialistické strany pevně drží demokratických ideálů, zatímco v Rusku vládne diktatura, která se snaží podřídit si proletariát celého světa.

Jednotná fronta přijde sama od sebe, jakmile tato diktatura zmizí, protože bez ní budou komunistické strany zbaveny své životní síly. Rychle se rozpadnou, jakmile z Ruska přestanou přicházet hesla a peníze a bude odstraněn železný a zlatý kruh, který je drží.

Se zánikem bolševické diktatury začne období rychlého sjednocení a koordinace všech nezávislých organizací proletářské demokracie, které obnoví svůj pochod k vítězství.

Ne pád diktatury v Rusku, ale její další setrvání u moci představuje nejvážnější hrozbu a způsobuje největší škody osvobozeneckému boji moderní dělnické třídy."
https://www.marxists.org/archive/kautsky/1934/bolshevism/ch04.htm

Kautský tvrdí,

  1. že SSSR nepřispěje k porážce fašistické reakce, naopak je prý škodlivý.
  2. že pád Sovětského svazu povede k sjednocení a vítězství dělnického hnutí a vytvoření (jakéhosi skutečného) socialismu.

Jaká byla skutečnost? Kautský selhal, obě předpovědi jsou falešné, jak ukázal rok 1945 a rok 1991. Jedině vytvořením lidové antifašistické fronty s SSSR, s komunisty, bylo možné porazit nacismus a osvobodit Prahu i Berlín v roce 1945. A komunisté byli nejlepší bojovníci. Obrana Sovětského svazu byla zárukou porážky fašismu. Dále "zánik bolševické diktatury" v roce 1991 soustředěnou činností reakce a zrady (za vytrvalé spolupráce Socialistické internacionály) nevedlo k sjednocení proletariátu a k "pochodu k vítězství". Naopak vedlo k upevnění kapitalistického panství a rozšíření imperialistických zločinů.

Takto si představuje pirátka Michailidu svůj komunismus, svůj antifašismus? Není divu, když je ve straně, která se aktivně podílí na bourání antifašistických pomníků v Praze, zdražování a lakování kapitalismu na zeleno a do jiných barev, spolupracuje na imperiálních dobrodružstvích. Je také příznačné, že obrany před vyloženým antikomunistou se jí dostane od pirátské europoslankyně se čtvrtmilionovým měsíčním příjmem.

Není náhodou, že tato vyjádření padají teď. Stačí připomenout, že před několika dny se prastarý bojovník proti socialismu Pithart vyjádřil, že v parlamentu chybí hlas chudých, a tak přiznal, že se jedná o panskou, kapitalistickou sněmovnu. A že filozofka hlavního proudu Hogenová v havlistickém a reakčním plátku Aktuálně říká, že lidé nedůvěřují vědě kvůli nadvlády totality trhu a peněz. Vymřením principiální opozice vůči kapitalismu se uvolnil prostor pro různé falešné „přátele lidu“, kteří s nimi chtějí manipulovat.

I toto matení pojmů v myslích lidí, jaké provádí pirátka, způsobila porážka komunistů, neschopnost skutečných komunistů ukázat cestu k likvidaci vykořisťování a boje s imperialismem, k socialismu.

O-K

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .