header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Jaromír Vašek: Jak jsem nebyl mezinárodním pozorovatelem

Zveřejňujeme stanovisko, které napsal novinář Jaromír Vašek, předseda Společnosti přátel Donbasu jako reakci na útoky proti své osobě, které se objevily po uveřejnění nepravdivých skutečností o statusu jeho přítomnosti na Donbasu (např. zde). Jaromír Vašek se vždy angažuje na straně lidí Donbasu, zejména těch, co se nemohou bránit – dětí. Uspořádal před dvěma lety návštěvu nadaných dětí pěveckého souboru Eťud-Tais z Alčevska v ČR. Pomáhal školám v LLR s vybavením. Na Luganské univerzitě pomáhal otvírat České kulturní centrum Julia Fučíka s překlady českých knih. Několik let přinášel nezávislé informace o životu v republikách, které čelily útokům i bombardování ze strany ukrajinské armády a vojenských jednotek (včetně neonacistických). Tyto útoky si vyžádaly četné životy i mezi dětmi. Tento rok jako jediný informoval (mimojiné v týdeníku Naše pravda) o událostech a těžkém životě v Luganské i Doněcké lidové republiky v době, kdy válka vyeskalovala a zapojila se do ní Ruská federace, stejně jako svou výzbrojí a další podporou země NATO včetně ČR. Nyní měl možnost jako novinář navštívit pořádané referendum na Donbase a dělal svou novinářskou práci. Dnes čelí za tuto činnost pomluvám, v médiích se spekuluje o stíhání a jsou mu zasílány anonymní výhružky.

V České republice se objevily spekulace, že jsem v době referenda o připojení Luganské lidové republiky (LLR) k Rusku působil v LLR jako mezinárodní pozorovatel. Spekulace vznikly na základě mého rozhovoru pro tiskovou agenturu TASS. Před rozhovorem jsme se s redaktorem TASSu bavili o tom, kolik je v LLR zahraničních novinářů. V následném rozhovoru jsem neporozuměl otázce redaktora (moje znalost ruštiny není nijak perfektní) a domníval jsem se, že se mě ptá, jestli sleduji referendum jako nezávislý novinář. Odpověděl jsem, že ano. Později se ukázalo, že měl na mysli, zda působím v LLR jako mezinárodní pozorovatel. Tak došlo k tomuto omylu.

Nikdo mě funkci mezinárodního pozorovatele ani nenabízel. Byl bych ji ani nevzal. Mezinárodní pozorovatelé byli narozdíl ode mě oficiálně zaregistrováni, dostali zvláštní průkazky, přidělili jim volební obvody, kde se mohli pohybovat a kontrolovat průběh referenda. Byli zváni na schůzky mezinárodních pozorovatelů. Ve svých volebních obvodech, které měli na starosti, mohli nahlížet do volebních seznamů, být přítomni sčítání hlasů. Každý den zveřejnovala Ústřední volební komise seznam zemí, odkud přijeli mezinárodní pozorovatelé. V žádném seznamu nefiguruje Česká republika.

Já jsem jako nezávislý novinář nebyl vázán na určený volební obvod, mohl jsem se volně pohybovat po celé zemi, v různých volebních obvodech, v různých městech. Každý den jsem byl v jiném městě, v jiném volebním obvodu. Ovšem nahlížet do volebních seznamů ani být přítomen sčítání hlasů jsem nemohl. Ani žádných schůzek mezinárodních pozorovatelů jsem se pochopitelně nemohl zúčastnit.

Rovněž se v LLR neprezentuji jako redaktor Naší pravdy, jak se také někde v ČR objevilo. Trpělivě zde všem vysvětluji, že jsem nezávislý novinář, že nepracuji jako redaktor v Naší pravdě, ale že jsem dopisovatel Naší pravdy. Ovšem jelikož je na mé akreditační průkazce novináře napsáno rusky slovo „redaktor“, přestože v žádosti o akreditaci bylo slovo „dopisovatel“ (rusky „korrespondent“), tak zde o mně mnozí píší chybně jako o „redaktoru“.

Jaromír Vašek, Lugansk, 9.10.2022

Zdroj: https://donbas.cz/jak-jsem-nebyl-mezinarodnim-pozorovatelem/

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .