header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Bez amerických základen by USA nemohly rozpoutávat války

"Z italských základen USA odlétaly bomby na Bělehrad a rakety na Irák". Přinášíme aktuální rozhovor s Francescem Maringiem, členem národního vedení Mladých komunistů/komunistek v Itálii. Vojenské základny USA jsou v Itálii umístěny po desetiletí. Jaké jsou postoje Italů vůči těmto vojenským základnám obecně a v blízkosti základen zvláště?

Na italském území byly po skončení 2. světové války postaveny vojenské základny USA a NATO, a to na základě tajných protokolů, jež jsou stále v platnosti. Tyto základny hluboce poznamenaly moderní dějiny naší republiky: přítomnost armády USA zamezila každému možnému posunu italské politické osy směrem doleva. Americké vojenské základny poskytují i platformu propojení tajných služeb, vlády USA, neofašistických sil a křesťansko-demokratického establishmentu, výsledkem čehož bylo mimo jiné i utvoření tajné paramilitární organizace Gladio. Válka vedená USA se nás přímo dotýká, vedle jejích základen se nacházejí naše domy, odnímá naší zemi suverenitu nad rozsáhlými oblastmi, znečišťuje životní prostředí, mrhá veřejnými zdroji a propojila budoucnost milionů lidí s vojenským průmyslem a přepravou zbraní.
Můžeme tedy říci, že Itálie je zemí s „omezenou svrchovaností“, zemí „ve válce“, neboť bez logistické podpory těchto základen by nebyla možná žádná z válek USA v období po konci bipolárního rozdělení, od Jugoslávie přes Afghánistán až po Irák. Rozšíření základny Sigonella, vojenského přístavu Taranto, základny Camp Derby a budování nové základny USA ve Vicenze demonstrují rostoucí důležitost těchto oblastí pro armádu USA. Mnoho analytiků se také domnívá, že na těchto základnách jsou umístěna i jaderná zařízení. To vše je podrobeno nejpřísnějšímu utajení. Přítomnost těchto základen má za následek mnoho škod ekonomice blízkých měst a je často příčinou problémů a incidentů. Proto jsou protesty italských občanů v blízkosti základen velmi silné.
Silná mobilizace proti válce a působení hnutí proti základnám vedly k reálnému zformování lidového vědomí, a to do té míry, že čtyři prezidenti regionálních úřadů (na Sardínii, v Toskánsku, v Emili Romagna a v Pulii) již vyjádřili svůj odpor vůči přítomnost cizích vojenských struktur na území uvedených regionů. Na Sardinii dosáhl tento zápas prvního důležitého vítězství: na konci roku 2006 USA oznámily, že jsou připraveny vyklidit základnu Maddalena, proti níž protestovaly na veřejných shromážděních tisíce Sardiňanů.

Jaký je postoj a jaké jsou cíle Mladých komunistů, co se týká problému vojenských základen USA a NATO v Itálii? Můžete nás informovat o Vaší kampani proti vojenským základnám?

Přítomnost vojenských základen USA na italském území považujeme za vážný problém. Vykonali jsme kus úspěšné práce při dokumentování konkrétních dopadů základen jako jsou škody na životním prostředí, vztahy mezi příslušníky cizích ozbrojených sil a místními obyvateli, omezení územní svrchovanosti a přelety letadel.
Mladí komunisté pracují na rozvoji Národní kampaně, jež požaduje zveřejnění tajných protokolů, na jejichž základě byly základny postaveny.
Cíl uzavření všech vojenských základen USA umístěných na našem území zapadá do perspektivy vystoupení z NATO a odchodu ze všech válečných oblastí, a to i s ohledem na článek 11 italské ústavy, jenž zakazuje používání války jako prostředku.
A nejsme sami! Toto téma bylo často připomínáno na Světovém sociálním fóru a mnoho organizací se zapojilo do tohoto boje na všech kontinentech. Mnoho mládežnických komunistických organizací, podobně jako Komunistický svaz mládeže, jenž bojuje proti plánu na umístění radaru pro raketový systém USA v ČR, již dlouho usiluje společně s dalšími mírumilovnými a masovými sdruženími o uzavření cizích základen a základen NATO ve svých zemích.
V minulém roce jsem se na Kubě zúčastnil „Mezinárodní konference proti cizím vojenským základnám a základnám NATO ve světe“. Byla to příležitost seznámit se s konkrétními iniciativami stavícími se proti vojenským základnám a získat kontakty s hnutími a organizacemi spojenými společnou myšlenkou světa bez válek a vojenských základen.

Existuje v Itálii širší koalice sil proti základnám, jejíž součástí jsou Mladí komunisté? Kdo jsou její členové? Jakou vyvíjí činnost?

V Itálii existují různá hnutí proti vojenským základnám, jsou propojena, ale neexistuje celostátní koalice, jež by organizovala všechna hnutí. Boj proti základnám je veden místními koalicemi, jejichž součástí jsou Mladí komunisté společně s dalšími organizacemi, mezi nimiž jsou zvláště radikální mládežnické organizace, lidé žijící v blízkosti základen, členové místních samospráv i katolické organizace. Mladí komunisté považují svoji vlastní kampaň za součást širší iniciativy: usilujeme o propojení všech těchto organizací s perspektivou společné antiimperialistické akce. Práce těchto koalic je velmi dobrá, ovšem boj proti přítomnosti NATO a USA je velmi těžký, protože italský politický establishment souhlasí s imperialistickou politikou USA.

Dne 16.2.2007 protestovala iniciativa „NE ZÁKLADNÁM“, v níž aktivně působí i Komunistický svaz mládeže, na podporu italské demonstrace proti vybudování vojenské základny ve Vicenze, jež proběhla v Itálii 17.2.2007. Můžete nás seznámit s plánem na postavení základny ve Vicenze a říci nám o zmíněném italském protestu?

Ve Vicenze již existuje základna Ederle. Cílem plánu je vybudování nové vojenské základny USA ve městě, základny Dal Molina. Tento projekt je strašný: život obyvatel Vicenzy bude narušen a město, jež je zapsáno na seznamu UNESCO, bude vystaveno změnám.
Účelem této nové základny je spojit 173. výsadkovou brigádu umístěnou v Německu a Itálii a umístit ji blízko oblasti Středního východu. Jedná se o fázi komplexnější reorganizace vojenské přítomnosti USA v Evropě.
Ministerstvo obrany oznámilo, že 173. výsadková brigáda, umístěná ve Vicenze, se přemístí počátkem jara 2007 do Afghánistánu. Brigáda, jež měla být podle předchozího plánu použita v „Operaci irácká svoboda“, bude tedy místo toho nasazena v Afghánistánu.
To se bude týkat přibližně 3 200 osob personálu a znamená to pokračování současného tažení USA v Afghánistánu zajištěním nahrazení bojového oddílu 3. brigády a 10. horské divize, jejichž nasazení bylo nedávno prodlouženo o 120 dní.
Dne 17.2.2007 se ve Vicenze uskutečnila demonstrace proti budování základny Dal Molina, které se zúčastnilo více než 200 000 lidí. Byl to neobyčejný úspěch, když vezmeme v úvahu, že Vicenza není Řím.
V Itálii v současnosti probíhá mezi levicovými stranami, jež jsou zastoupeny ve vládě a jež se zúčastnily zmíněné demonstrace, diskuse o otázkách zahraniční politiky a o vojenských základnách. Tyto politické strany požadují, aby vláda zrušila spojenectví s USA a skončila s válečnou politikou předchozí pravicové vlády.

Kolik je v Itálii vojenských základen USA a NATO a kde jsou rozmístěny?

V Itálii je umístěno více než 120 cizích vojenských základen a zařízení (NATO a USA) a někteří novináři tvrdí, že je zde více než 20 vojenských základen a zařízení USA, jež jsou zcela neznámá, utajená. Jsou rozmístěny na celém území a jsou na nich pravděpodobně i jaderné zbraně, ačkoli jsou v Itálii zakázány.
Itálie platí každý rok 400 milionů EUR na zajištění důstojníků a vojáků armády USA na našem území od Aviana po Maddalenu a od Ghedi po Camp Derby. I z tohoto důvodu je boj proti přítomnosti základen velmi důležitý.

Jaká byla jejich role v minulosti?

Během posledních 10 let hrálo NATO zásadní úlohu v procesu pronikání směrem na východ v Evropě a v Asii. Válka proti Jugoslávii ukázala význam zájmů USA a největších evropských imperialistických států. Dnes se na Balkáně okupovaném NATO rozšířil zločin a působení podsvětí, jako je obchod se zbraněmi, prostituce, obchod s lidmi a s lidskými orgány.
Při nastolování této situace byla úloha základen USA v Itálii rozhodující: z těchto základen startovala letadla, která bombardovala Bělehrad.
V roce 2003 byly z vojenských základen v Itálii odpalovány rakety, které zasahovaly obyvatele Iráku, a v červenci 2006 požádala izraelská vláda USA o „speciální“ zbraně, jež by byly transportovány ze základny Camp Derby v Itálii.

Radim Gonda

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .