header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Víření válečných bubnů

Dějí se divné věci. Americký prezident říká, že jsme na pokraji třetí světové války. Ten ruský replikuje oznámením, že má program jaderného a strategického znovuvyzbrojení, které nemá srovnání, a že ho uskuteční do roku 2015. První z těchto dvou je schopen naplnit hrozby. Ten druhý dnes už také. O skutečnosti, že ten první je schopen udělat to, co vyhlašuje, by nemělo být pochyb. Rozpoutal válku v Iráku poté, co si vymyslel, doslova vymyslel, desítku argumentů, ale všechny falešné. Pozabíjel nejméně 600 tisíc Iráčanů, kromě téměř 4 tisíc amerických vojáků.

O skutečnosti, že ten druhý je schopen dodržet slovo, by také nemělo být pochyb. Peníze dnes už má. Byli jsme to my, kdo jsme mu je dali, protože od něho kupujeme plyn, ropu a další důležité suroviny. Krásné na tom je, že nemáme volbu, protože suroviny má on, a my je nemáme. A nemáme ani obnovitelné zdroje energií, protože jsme byli hloupí a nepředvídaví a nadále v tom pokračujeme.
A mezitím cena ropy dosáhla 88 USD za barel a pokračuje z výše uvedených důvodů v růstu (K 7.11.2007 již atakovala hranici 100 USD za barel. Pozn. red.). Tedy, Vladimír Putin, který zůstane u moci, jak nám sdělil, alespoň příštích pět let, to je až do konce roku 2012, což je velmi blízko datu 2015, tak může udělat to, co slibuje. (Putinova mocenská pozice jakožto rozhodující figury v čele jeho prezidentské strany bude zajištěna i v době, kdy bude prezidentem jiná jím designovaná osoba. Pozn. red.)
Mezitím dolar klesá rychlým střemhlavým letem a krize Spojených států se zvýrazňuje až tak, že šéfové evropských centrálních bank se začínají ptát, jestli má cenu pokračovat v podpoře amerického zadlužování. Udělali si kalkulaci: Centrální evropská banka vysázela více jak 120 miliard USD (které si vzala z našich peněženek), aby zakryla díry za americké spekulace s nemovitostmi a za evropské investiční fondy, které investovaly do těchto podvodných spekulací.
Má to něco společného se stále více ohlušujícím vířením válečných bubnů?
Má, a hodně. Protože Spojené státy mají velmi jednoduchý a rychle působící prostředek, aby nám zabránili ve vyrovnání účtů v jejich peněžence: zahájit válku a znovu zamíchat karty.
Řeknete, ale to je šílenství.
A já s vámi souhlasím. Ale to neřeší podstatu problému. Irán nemá atomovou bombu a nebude ji mít v příštích deseti letech. Nemá mezikontinetální strategické rakety a nebude je mít příštích deset let. Pokud je vůle ho vyhladit dnes a hned, je to proto, že Washington nemůže čekat. Ahmadínežádův Irán je využíván coby Dantovská žena - záminka. Hlavním důkazem je nový vesmírný štít, který se Bush rozhodl instalovat v Evropě, (aniž by alespoň konsultoval Evropany a dokonce NATO) když se dohodl přímo s Prahou a Varšavou. Oficiálně, aby bránil Ameriku a Evropu před neexistujícími raketami z Teheránu. Ve skutečnosti, aby otevřel novou frontu napětí s Ruskem a postavil ještě více Evropu proti Rusku.
Putin to pochopil. Také Chu to pochopil. Oba zbrojí, protože vědí, že potom jsou na řadě oni.


Giulietto Chiesa
Autor je poslancem Evropského parlamentu.
Článek zveřejněn 23.10.2007 na WWW.Megachip.info

 

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .