header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

O odpovědnosti nejen italských komunistů

Myslím si, že tato periodická setkání nám dávají možnost ke konkrétní přímé konfrontaci názorů na úkoly komunistického hnutí a protiimperialistického boje. Dnešní téma je třídní boj a politika kapitalismu v současné fázi. V řadě vystoupení soudruzi správně zdůraznili, že existuje přímý vztah mezi současnou antisociální politikou kapitalismu a porážkou dělnického a komunistického hnutí. Krize a porážka komunistického hnutí a socialistických zemí se sbíhá se dvěma paralelními událostmi: nová imperiálistická válka a téměř neuvěřitelná ofenzíva proti pracujícím na celém světě. Správně prohlašujeme, že to je vina kapitalismu a imperialismu.

Ale pochopitelné bychom měli také uvažovat nad odpovědnosti komunistů, kteří umožnili, aby tato ofenzíva se vůbec rozvinula. Od této odpovědnosti trošku odstupujeme, ale je důležité si ji uvědomovat, protože oportunismus na východě i na západě v podstatě vyprovokoval a umožnil tuto ofenzivu imperialismu. To není žádný ideologický problém, to je praktický problém, to jsou důsledky, za které zodpovědnost máme všichni. V současné dobé v Itálii byl poražen Berlusconi, což pochopitelně je pro nás velmi příznivé, sympatické, a my jsme k éto porážce přispěli. Nyní vznikla vláda, kde jsou přítomné dvě komunistické strany. Předsedou vlády je Romano Prodi. Romano Prodi byl řadu let předsedou Evropské komise. Tedy můžeme z toho pochopit, v jaké rozporuplné situaci se v ttálii komunisté dnes nacházejí.
Já se znovu dovolávám odpovědnosti komunistů, o které jsem hovořil, protože nás to má vést k tomu, abychom našli společný bod pro boj, který musíme vést všichni společně. Četl jsem ve vystoupení s. Krjučkova z Ukrajiny: „Komunisté, sejdeme se znovu v nějaké formě společné spolupráce!" My bychom měli tuto výzvu pozvednout a učinit z ní něco, co je operativně použitelné. Existuje objektivní důvod pro dosažení této jednoty, není to nějaký abstraktní důvod ideologické jednoty, je to naprosto konkrétní problém. Já se domnívám, že není možné dosáhnout nových podmínek pro pracující, pokud se nepovede boj proti imperialismu, protože tyto dvě věci jsou interně spojeny.
Podmínky pracujících, ve kterých žijí, jsou dány novou fází imperialis-tického útoku a liberalismu k vytvářeni nových pracovních podmínek. Jestliže nerozdělíme tento pekelný kruh, nebudeme schopni ovlivňovat podmínky života pracujících . Reformismusje v tomto případě iluzi, není možné změnit poměr třídních sil touto cestou. Antiimperialistický boj je tedy ta forma, která může změnit poměr sil. Já bych nerad prodlužoval diskusi na toto téma, přejdu okamžitě k závěru. Položím jednu otázku a můžeme být u cíle. My žijeme v iluzi, že komunisté jsou ta nejkonsekventnější síla v boji proti imperialismu v současné době. Já mám o tom velké pochybnosti. Protože v této fázi boje proti imperialismu komunisté nebyli schopni vyjádřit a zformulovat skutečně protiimperialistickou linii boje.
Jaký faktor současného boje proti imperialismu je nejdůležitější? To je v současné době irácké hnutí odporu. Jestliže americký imperialismus se dostal v této fázi do krize, je to proto, že ozbrojený boj iráckého hnutí odporu jej zastavil a vytvořil tuto krizovou situaci. Myslím si nebo věřím tomu, že komunistické hnutí správně nezhodnotilo úlohu hnutí odporu v Iráku a nedalo tu správnou podporu tomuto hnutí.
Druhou důležitou otázkou je palestinská otázka. My všichni podporujeme palestinský lid. Boj proti izraelské okupaci je strategickým bojem pro-tiimperialistického boje. A komunisté jdou s heslem: „Dva národy - dva státy", a přitom vidíme, že Izrael je kolonialistický stát, který okupuje palestinská města. Komunisté jsou méně vpředu nežli samotní Židé, kteří bojují proti sionismu. Existuje Izraelec, který se jmenuje Mordechaj Ban Nuja, byl odsouzen na mnoho let vězení za to, že odhalil veřejně to, že Izrael je vyzbrojen jadernými zbraněmi. A my jsme nenašli odvahu, abychom zorganizovali mezinárodní kampaň v této otázce. Nemáme odvahu říci, že Izrael má 400 atomových pum, které představují hrozbu pro světový mír. Existují stovky a tisíce izraelských občanů, rabínů, kteří bojují proti sionismu a my nemáme odvahu veřejně se proti němu postavit a veřejně podpořit tento boj.
Pokud je pravda, že boj proti imperialismu je spjat s bojem za sociální práva - což si myslím - tak jedině naše koncentrace na boj proti imperialismu může přinést změnu. Očekává se, že komunistické strany a komunisté budou v čele imperialistického boje, tak jak byli v minulosti. Když Marx organizoval první mezinárodní dělnické hnutí, vyhlásil heslo „Proletáři všech, zemí, spojte se!", protože se domníval, že tato jednota může změnit třídní podmínky pracujících My bychom měli toto heslo modifikovat a říct: „Proletáři všech zemí, spojte se v boji proti imperialismu!", protože to je jediný boj, který může změnit vaše podmínky.

Roberto Gabriele (Itálie), 2006

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .