header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Komunisté znají řešení světové krize

Jak jsme slíbili, přinášíme návrhy KS Řecka a Portugalské KS k řešení hospodářské krize kapitalistického systému. Jerónimo de Sousa, generální tajemník Portugalské komunistické strany (PCP) ve svém prohlášení ke krizi kapitalismu uvádí, že vzhledem k vážné hospodářské krizi kapitalistického systému a jejímu dopadu na národní hospodářství a život portugalského lidu musí vláda čelit této situaci, převzít zodpovědnost a zastavit mystifikaci o této situaci. Jde o mystifikaci v tvrzení, že krize je výsledkem chamtivosti několika jedinců, jako by to byl výsledek porušení nějakých etických norem, jako by hledání maximálního zisku nebylo vlastní kapitalistickému systému. Jde o mystifikaci, když se krize vysvětluje jenom jako výsledek prasknutí nevýrazné bubliny.

Ve skutečnosti růst financování světové ekonomiky na účet skutečné produkce, spekulativní aktivity velkých finančních magnátů, kterým je všechno dovoleno, neustálé snižování mezd a jejich nahrazování stále snadněji dosažitelnými půjčkami - to všechno jsou aspekty, které souvisejí se situací, ve které se nacházíme. Je levnou omluvou říci, že vláda podcenila pravdu, že spekulativní bublina s nemovitostmi má být dlouhodobým běžným poznáním. Vláda si byla vědoma situace a když krize začala v srpnu minulého roku, pokračovala v omlouvání její vážnosti a zakrývání jejích důsledků. Je to iluze a mystifikace tvrdit, že může existovat průhlednost a regulace v současném rámci tržní ekonomiky s volným pohybem kapitálu a se zahraničními operacemi. To se stalo zcela jasným, když praskla další spekulativní bublina, a sice ta o nové ekonomice a když byly zveřejněny nové kroky k regulaci, kontrole a průhlednosti, ale bez toho, aby postihly jádro problému.

Mělo by se také připomenout, že v případě Portugalské obchodní banky a jejích vztahů k zahraničním operacím, byla Portugalská banka pouze informována o faktech, neboť zde existoval vnější vliv. To neznamená, že Portugalská obchodní banka je proti přísnějším sankcím a opatřením, které vyžadují více transparentnosti o trhu a více informací od institucí dohlížejících na jejich aktivity a produkty. Je mystifikací a iluzí domnívat se, že země by byla schopna odolat krizi a že je dnes lépe připravena. Bohužel, země je ve stagnaci, což je potvrzeno nižším HDP a vývozem, vyšší úrokovou mírou a poklesem kupní síly pracujících a střední vrstvy. To jsou průvodní následky zhoubné vnitřní politiky a mezinárodní krize. Zahraniční zadlužení země a finančního systému a růst zadlužení rodin, spolu s křehkostí našeho tuzemského výkonného aparátu a zahraniční kontrola nad klíčovými společnostmi, která byla završena jejich privatizací, zásadně zhoršily naši pozici v krizi. Portugalská komunistická strana má za to, že tato krize také objasňuje faleš neoliberálních dogmat o méně státu , o státu, který neintervenuje , o neviditelné ruce trhu a o regulujícím trhu . Ti, kteří vždy stáli za tím řešit všechno prostřednictvím trhu a za minimální stát jsou ti, kteří nejvíce obhajují ztráty, státní intervence a znárodnění. Tím, že to dělají, usilují, aby lidé v podstatě zaplatili za krizi a odměnili mnoha miliony ty, kteří byli a jsou odměňováni za své spekulace. Kapitalismus opět jednou odhalil svoji přirozenost a hluboké protiklady. Je to systém, který neřeší problémy lidskosti, ale spíše je zhoršuje tím, že vyvolává nerovnosti, nespravedlnost, chudobu a utrpení milionů lidských bytostí.

Portugalská komunistická strana v konfrontaci s touto vážnou krizí soudí, že vláda musí podniknout okamžitě následující kroky:

Doma musí zasáhnout tak, aby bankovní systém měl nižší úrokové míry; učinit kroky k tomu, aby se zhodnotila, ochránila a podpořila národní výroba, zmírnit finanční situaci podniků tím, že uhradí jejich opožděné platby a zajistí platby všech veřejných fondů; musí zvýšit mzdy a obnovit kupní sílu pracujících; musí zvýšit sociální platby, především rodinám, které jsou na tom nejhůře; musí zlepšit rozdělování národního důchodu. V Evropské unii musí intervenovat, aby Evropská centrální banka snížila úrokové míry; pozastavit Pakt stability; bojovat proti delokacím; posílit strukturální fondy, přijmout další rozpočtová opatření, která mohou znovu spustit ekonomické aktivity a investice; zvýšit mzdy, zlepšit kupní sílu a tím rozšířit vnitřní trh. Vláda musí být iniciativní, dokud EU neučiní konec zahraničním operacím.

PCP trvá na revizi mezinárodního měnového a finančního systému, na boji proti upřednostňování dolaru. To však nemůže být dosaženo umělým posilováním eura na účet slabších ekonomik v EU, což je příklad Portugalska. PCP soudí, že krize bude pokračovat navzdory Bush/Paulsonovým plánům, intervencím do bank různých evropských zemí a hotovostními injekcemi centrálních bank. Hlavní opatření, která byla přijata, se snaží převést náklady krize na všechno obyvatelstvo a bude mít důsledek pouze v následné koncentraci bohatství a centralizaci kapitálu. Široká účast na Národním dnu odboje, který organizovala odborová ústředna s mnoha tisíci pracujících z veřejného i soukromého sektoru, kteří se zúčastnili stávek, zastavení práce a pouličních akcí, aby vyjádřili své odmítnutí snahám vlády Socialistické strany zhoršit Zákoník práce a požadovali zvýšení svých mezd a boj proti nejistotě, představuje nepochybný náznak snahy po jiné politice, která se dotýká národního zájmu a suverenity a vede ke spravedlivějšímu rozdělování bohatství.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .