header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Bolívie řekla Ano ústavě Moralese

Prezident Evo Morales potvrdil v pondělí z balkonu paláce Quemado, že proces obnovy Bolívie je v chodu - to když mluvil o triumfu, dosaženém v urnách referenda o nové ústavě před shromážděním lidu. Většina Bolivijců, kteří se dostavili k volbám, řekla ANO! Podle agentur to bylo 62 % obyvatel země. Jak uvedla agentura Prensa Latina, prezident Evo Morales zdůraznil na náměstí Murillo, že schválení nového základního zákona, který nahrazuje předchozí znění z roku 1967, je vyjádřením vysokého uvědomění lidu. V tomto smyslu blahopřál všem k podpoře procesu změn, který byl zahájen v lednu 2006. Prohlásil: Děkuji těm, kteří svým hlasem umožnili znovuzrození nové Bolívie, zaručující rovnost pro všechny! Prezident ocenil význam přispění k tomuto vítězství ze strany sociálních hnutí, zejména zemědělců a indiánů, sektorů historicky vylučovaných a vykořisťovaných.

Od nynějška, jak dodal, skončil koloniální a neoliberální systém, představovaný vládami, které jediné, co uměly, bylo drancovat bolivijské přírodní bohatství. V této souvislosti poukázal na články nové ústavy, které zaručují ochranu hlavních surovin. Zároveň podtrhl, že důsledné uplatnění nové ústavy je jednou z hlavních výzev, které nyní před Bolívií stojí. Za námi zůstalo nesprávné označování tzv. půlměsíce, který musel ustoupit, aby udělal prostor pro celý měsíc, kterým je Bolívie sjednocená a důstojnější... Jako bohatý půlměsíc se dosud označovaly vzbouřenecké bohaté provincie, které se stavěly proti schválení nové ústavy.

Podporu nové ústavě země vyjádřila výrazná většina voličů v hlavním městě La Pazu a v horských provinciích Oruro, Potos a Cochabamba. Naproti tomu v pěti nížinatých provinciích, které jsou ekonomickým motorem země, voliči hlasovali převážně proti návrhu, avšak nikoli tak výrazně jako v andských regionech pro.

Referenda se zúčastnilo 90,27 % z 3,89 milionu oprávněných voličů. Nová ústava obdržela 2 052 911 hlasů, bílé lístky vhodilo jen 1,68 % hlasujících a neplatných bylo 2,6 % hlasů.

Nová ústava vstoupí v platnost po svém zveřejnění v oficiálním věstníku. Na prosinec ustanovuje nové prezidentské volby, v nichž se Morales bude moci ucházet o druhý pětiletý mandát v řadě. Dosavadní ústava sice umožňovala prezidentovi sloužit dvě funkční období, ta ale nesměla následovat bezprostředně po sobě. Nová ústava rovněž dává autonomii 36 domorodým národům, ale také více pravomocí provinciím včetně těch východních, které vystupují proti Moralesovi.

Evropská unie prostřednictvím českého předsednictví vyjádřila uspokojení nad průběhem bolivijského referenda a vyjádřila naději, že výsledek umožní bolivijskému lidu dosáhnout rozvoje mírovou cestou na základě konsensu. EU je i nadále připravena sledovat proces demokratických změn v Bolívii a podporovat dialog všech stran.

Vladimír HORÁK

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .