header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Četli jsme: Americké základny v Evropě ? skutečně nám nic nehrozí?

V souvislosti s americkým radarem v Brdech se stále více a častěji hovoří o amerických základnách po celé Evropě. Víme, že USA má mnoho základen v Německu, víme o obrovské základně v Kosovu. Víme ale také, co se na těchto základnách děje? K čemu skutečně slouží? Co se skrývá za oficiálními prohlášeními? Dnes se mi dostaly do ruky velmi zajímavé materiály a výpovědi pocházející z Německa. Inzerát je zde.

V tamějších norimberských novinách vycházejí pravidelně inzeráty, které mají za úkol naverbovat co největší množství především tureckého a arabského obyvatelstva, kteří budou sloužit u US armády jako statisté. Jak se dočteme v inzerátu, armáda vyplácí kromě mzdy statistům i ubytování, stravu a proplácí náklady na dopravu do a z tábora.

Ptáte se, k čemu americká armáda potřebuje tak velké množství statistů arabského a tureckého původu? Výpovědi jsou skutečně šokující. Všichni statisté jsou ihned po příjezdu do tábora ubytováni. Nepředstavujte si ale nic, jako běžnou vojenskou ubytovnu. Je pro ně připravena malebná, arabská vesnička s typickými domky, obchůdky a úřady. Statisté dostanou i uniformy ? typické arabské odění, pro muže i ženy.

Co následuje dál a k čemu jsou vlastně statisté ve skutečnosti využíváni, je asi už jasné. Američtí vojáci si na nich trénují útoky na arabské vesnice, obsazování objektů a zadržování rukojmích. Vše je podnikáno naprosto legální a veřejnou cestou, tedy inzercí v novinách. Ať už si o amerických základnách, radarech a raketových silách v Evropě myslíte cokoli, podobné akce jsou zavrženíhodné, ať už je provozuje kterákoli armáda kdekoli na světě.

Lucie Matějovská

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .