header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Osvobozený Irák: Realita skrytá za oficiálním "ukončením války"

 Po oficiálním ukončení stahování americké armády zůstanou v Iráku tisíce vojáků, příslušejících k armádě nebo k soukromým vojensko - bezpečnostním agenturám. 

V rozhlasovém projevu 17. prosince 2011 uvedl prezident Obama:

 "Naše válka tam skončí. Všechna naše vojska opustí Irák." 

 Zatímco bojové jednotky opouštějí zemi, zůstává v Bagdádu nové americké velvyslanectví s 16 000 "zaměstnanci". Přestože Irák má pouze 28 milionů obyvatel, nová ambasáda je největší na světě. Jde o enormní komplex 22ti budov na ploše 2,4 km2. Polovinu zaměstnanců tvoři žoldnéři ze soukromých agentur, které mají uzavřenou smlouvu s ministerstvem zahraničí USA. 

Rozpočet ambasády na příštích pět let představuje oficiálně 25 - 30 miliard USD.

Pentagon navíc obklíčil Irák celou sítí námořních a leteckých základen. Záměrem Washingtonu je udržet Irák s druhými největšími světovými zásobami ropy v koloniálním područí na mnoho let.

Obamovo vystoupení náleží do celé série projevů o splněných slibech, zaměřených na zvýšení své popularity před příštími volbami.

Nečestnost takového vystoupení by mohla být považována za hroznou, pokud by přesně nezapadala do vzorkovnice lží a podvodů praktikovaných všemi politiky, ať již Demokraty nebo Republikány. Snažil se zavděčit vojákům, veteránům a jejich rodinám rčením: "desítky tisíc byly zraněny" při tom vědomě zamlčel pravdivý rozsah následků války. Pentagon oficiálně uvádí, že ve válce v Iráku bylo zraněno 32 tisíc Američanů. Podle studie Brownovy univerzity z roku 2011 však z 1,25 milionů vojáků, kteří prošli Irákem a Afghánistánem, nyní téměř polovina veteránů žádá o invalidní důchod. Prezident se ani nezmínil o tom, že tisíce veteránů se staly bezdomovci a jejich počet se denně zvyšuje.

Ani slovo o tom, že válka stála přes tisíc miliard USD a že tato suma převýší s úroky a výdaji na invaliditu a léčení 3 tisíce miliard.

Zcela vynechal katastrofální dopad intervence na irácký lid. Obama uvedl: "Téměř devět let vedl náš národ válku v Iráku." Ve skutečnosti trvala válka přes dvacet let. Od ledna 1991, kdy v operaci "Pouštní bouře" zničily USA rozhodující infrastrukturu země, přes 13 let trvající embargo, při kterém zemřelo na podvýživu přes půl milionu dětí, až po invazi a okupaci v roce 2003.

Výsledkem války a okupace jsou přes dva miliony mrtvých Iráčanů, asi milion raněných a 4,5 milionů lidí, kteří se v důsledku války museli přesunout. Nezmínil se ani o tom, že v Iráku je nyní přes milion vdov a mnoho milionů sirotků.

Americké okupační síly zlikvidovaly plošně celý systém moci, stejně jako systém služeb, zdravotnictví a zásobování potravinami.

Tajné služby okupantů poštvaly různými provokacemi proti sobě náboženské a etnické frakce a vyvolaly občanskou válku s desítkami tisíc obětí. Dříve stabilní společnost roztrhali dravci na kusy.

Ani slovo o strašných zločinech americké armády proti Iráku. Pouze cynické konstatování v koloniálním stylu: "Irácká budoucnost je v rukou jeho lidu", jakoby americké vraždění a okupace měly být považovány za školení, jak se naučit samostatně vládnout.

A tak Barack Obama, nositel Nobelovy ceny míru, prohlašující se za pokračovatele Martina Luthera Kinga a Mahatmy Ghandiho, ve kterém světová chudina viděla nového mesiáše, označil ukončené krveprolití za mimořádný úspěch,

Válka však neskončila. A to nejen pro mrtvé, zmrzačené, vyhnané, ale ani pro nás všechny, kdo musíme žít v degradovaném, destabilizovaném a zbídačelém světě, bez budoucnosti pro následující generace. Ve stejné podobě přetrvává v Afghánistánu, dosud pokračuje v Libyi a v Sýrii, připravuje se proti Íránu a všem zemím, které chtějí vést samostatnou politiku, nezávislou na globalizovaném kapitalismu.

Karel Kluz

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .