header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Od Stalingradu do Gazy s láskou

Benjamin Netanyahu je z úplně jiného těsta než Ehud Barak. Na rozdíl od Baraka, který je uhranutý jen banálním použitím vojenské síly, se Netanayhu více zabývá odstrašující silou a je také dosti inteligentní na to, aby pochopil, že důsledky pozemní invaze do pásma Gazy by mohly znamenat úplnou likvidaci takové síly. Rozmístění pěchoty v širokém měřítku je komplikovaná věc. Došlo by na násilné střety s nepřátelským civilním obyvatelstvem a to na území, které je hustě osídleno, s nekonečnými válečnými zločiny a zločiny proti lidskosti, mezinárodním odsouzením, nevyhnutelným střetem s izraelskými spojenci atd. 

Dále, eskalace tohoto druhu by mohla opět demonstrovat sílu odporu palestinské společnosti, na rozdíl o křehkosti té izraelské. A říkám vám, tohle není to, na co myslel Netanyahu před dvěma týdny, když se rozhodl pouze zmasakrovat několik Palestinců za účelem vítězství v příštích izraelských volbách.

Netanyahu dává přednost zabíjení Palestinců na dálku, pomocí raket odpalovaných z válečných lodí, z bezpilotních letadel a F16. Izrael měl na počátku plán omezené vojenské operace Pillar of Cloud. Ale izraelským generálům stačilo jen pár hodin, aby pochopili, že je Hamás překvapil. Jako v Libanonu v roce 2006 je Izrael hodně vzdálen tomu, aby byl připraven na takový konflikt. Nepodařilo se pochopit, že Hamas se na tuto bitvu připravil. Dnes ráno jsem viděl na BBC News vlát palestinský prapor na vrcholku domu zničeného v Gaze, domu, který v noci Izarel srovnal se zemí. Poselství je jasné: Hamas je připraven učinit z Gazy Stalingrad. Izraelští generálové to vědí a někteří jsou dostatečně inteligentní na to, aby pochopili, jaký osud čeká jejich vojáky, když se rozhodnou pro pozemní operaci. Nejsou připraveni stát se Netanyahuovou 6. armádou.

Hamas jasně zvítězil v tomto kole násilí a dokázal zatlačit Izrael do kouta. Izraelci jsou nyní v očekávání, jak Netanyahu a Barak zastaví "bezprostřední" palestinskou raketovou hrozbu. Avšak izraelské ozbrojené síly nemají žádné magické vojenské řešení, pouze rozsáhlou pozemní invazi.

Ale může židovský stát vykoupit sebe sama, může opravdu Izrael zvítězit v této beznadějné situaci? Absolutně ano. Stačí, aby se naučil milovat bližního svého, akceptovat palestinskou věc, aby pochopil, že střely jsou ve skutečnosti milostné dopisy posílané ukradené zemi, městům, vesnicím, polím a sadům. Ale může se židovský stát podívat do zrcadla, aby tohle všechno pochopil? Může židovský stát pochopit svůj prvotní hřích, svou realitu trvale utlačující a drancující entity? Jistě, že může, ale pouze tehdy, pokud se zřekne toho, být státem ŽIDOVSKÝM.

 

Autor: Gilad Atzmon

Zdroj: www.gilad.co.uk

Překlad: Komunistický svaz mládeže   

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .