header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Vyostření syrské války

Sýrie je válka Washingtonu. Plánoval ji už před lety. Jde o změnu režimu. Amerika netoleruje nezávislé vlády. Chce je nahradit prozápadními, loutkovými. Politikou je teror eskader smrti. Washington zvýšil sázky. Titulky naznačují používání chemických zbraní. Obě strany se navzájem obviňují. Ověřeno není nic.

S Mossadem spjatá DEBKAfile (www.debka.com ; pozn.překl.) pod titulkem "Svědectví o chemické válce v Sýrii" uvedla:

"Fotograf Reuter's říkal, že viděl, jak do dvou nemocnic v Aleppu přicházejí lidé s dýchacími potížemi po útoku. Tvrdili, že se lidé na ulicích dusili. Západní zpravodajské zdroje se domnívaly, že pro Assadův režim je Homs, dějiště zuřivých bojů mezi vládními a povstaleckými silami, pravděpodobně první místo, kde se Assadova vláda uchýlila k chemické válce. Tvrzení, že se povstalci uchýlili k použití chemických zbraní, silně poukazuje na to, že byl Assadův trik s tím přijít a trvat na tom, že to bylo až poté, co s tím opozice přišla jako první. Vynoření se obávaných nekonvenčních zbraní na syrském bitevním poli v době, kdy prezident pobýval v oblasti, navazuje na zvládnutí jeho rozhovorů s místními vůdci. Může dokonce způsobit změnu jeho programu a narušit jeho itinerář."

Nemylte se. Syrské síly nepoužily žádné chemické ani jiné nekonvenční zbraně. Naznačovat to je klam. Syrští činitelé to kategoricky popírají.

Syrská tisková agentura 19. března ocitovala ministra informací Omrana al-Zoubiho. Obvinil země z vyzbrojování bojovníků smrtících komand. Řekl, že teroristé vystřelili raketu s chemickými látkami z Da'elu. Dopadla na vesnici al-Neirab v Khan al-Asalu, jihozápadně od Aleppa. Nebezpečně vyostřila situaci. Za zodpovědné považuje Turecko a Katar. Zemřely dva tucty lidí. Víc než 100 dalších bylo zraněno. Většina z nich je v kritickém stavu. "Každý, kdo se zapojil a oznámil přímo a veřejně vojenskou podporu teroristům, ať už je to emír, ministr nebo premiér, musí být volán k odpovědnosti za zločin", zdůraznil.

Ví, že hlavní zodpovědnost nese Washington. Je to tak od doby, kdy konflikt vypukl. Chemické zbraně jsou zakázané, řekl al-Zoubi. Jejich použití svědčí o "nebezpečné změně kursu v tom, co se odehrává v Sýrii na bezpečnostní a vojenské úrovni." Jedovaté plyny způsobují mdloby, záchvěvy a smrt. Jsou smrtelné. Jsou mezinárodně zakázané. Jejich použití svědčí o "změně typu a způsobu výzbroje teroristů, ztělesněné v použití zbraní, dovezených do Sýrie zvenčí přes hranice některých sousedních zemí znamená, že veškerá tvrzení zemí jako Francie, Katar a Turecko o poskytování zásobování a "nesmrtící" výzbroje ozbrojeným teroristickým skupinám v Sýrii jsou pouhé řeči pro sdělovací prostředky. Tento děsivý zločin je jasným, nesporným důkazem toho, že teroristé takové mezinárodně zakázané zbraně používají."

Al-Zoubi i další vládní činitelé zdůrazňovali několikrát, že Sýrie nikdy mezinárodně zakázané zbraně nepoužije. Je vázána smlouvami a protokoly. Náměstek ministra zahraničí Faisal al-Mikdad řekl, že cizinou podporovaní teroristé se nezastaví před ničím. Zodpovědné za to jsou podle něho země, které je podporují. "V minulých měsících jsme varovali před tvrzením šířeným některými zeměmi o možnosti, že používáme chemické zbraně, a my jsme zdůrazňovali, že i kdyby Sýrie takové zbraně měla, v žádném případě by je nepoužila proti vlastním civilistům", řekl.

Bylo jen otázkou času, kdy Washington zvýší sázky. Teď je sporné, co bude dál. Rusko obvinilo povstalce z použití chemických zbraní. Prohlášení ministerstva zahraničí vyjadřovalo znepokojení. Itar Tass oznámil: "Ministerstvo zahraničí řeklo, že syrská ozbrojená opozice použila chemické zbraně k zabití šestnácti a zranění asi stovky dalších. Podle zpráv z Damašku bylo použití chemických zbraní zaznamenáno v provincii Aleppo 19. března brzy ráno. Výbuch bojové hlavice naplněné chemickou látkou zabil 16 lidí a asi 100 dalších zranil. Považujeme to za nový a velmi znepokojivý obrat událostí v syrské krizi. Máme značné obavy z faktu, že ozbrojení radikálové vztáhli ruku na zbraně hromadného ničení, což dále zhoršuje situaci v Sýrii a žene střet v zemi do nové spirály."

Mluvčí Bílého domu Jay Carney prohlásil: "Tvrzení o použití chemických zbraní pečlivě sledujeme. Vyhodnocujeme je. Nemáme žádný důkaz, jenž by potvrdil obvinění, že opozice chemické zbraně použila. Jsme hluboce skeptičtí k režimu, jenž ztratil veškerou důvěryhodnost, a také chceme režim varovat před vznášením takových obvinění jako záminky nebo skrývání toho, že chemické zbraně použili."

Ministerstvo zahraničí přišlo s podobnými komentáři. Pentagon řekl, že situaci monitoruje. Mluvčí George Little řekl: "Nemám teď žádné informace na podporu jakýchkoli tvrzení, že chemické zbraně byly v Sýrii použity. Použití chemických zbraní v Sýrii by byla hanebnost."

Carney potvrdil Obamův postoj. V prosinci řekl: "Dnes to chci Assadovi i těm, kterým velí, zcela ujasnit. Svět se dívá. Použití chemických zbraní je a bylo by absolutně nepřijatelné. Uděláte-li tu tragickou chybu, že tyto zbraně použijete, bude to mít následky a budete voláni k zodpovědnosti." Použití chemických zbraní překračuje červenou čáru, zdůraznil. O potenciálních následcích neřekl nic. Pozorování situace pokračuje. Může přijít nebezpečné zostření.

Všimněte si: velitel NATO admirál James Stavridis řekl, že agresivnější postoj aliance by pomohl prolomit syrský pat. Pomohl by vyhnat Assada, dodal. Řekl to, když vypovídal na senátním výboru ozbrojených složek. Je zvažována celá řada možností. NATO, bude-li vyzváno, je připraveno zasáhnout. Říci toto, naznačuje plánované vyostření. Příští zprávy vysvětlí víc.

Autor: Stephen Lendman,

Zdroj: www.mathaba.net 22. 3. 2013 (překlad [rv])

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .