header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Ukrajina - evropskou Sýrií?

V Kyjevě nevidíme řezače hlav z Al Kajdy nebo Al Nusry, ovšem vidíme nacisty ze strany "Svoboda". Schéma je velmi podobné tomu, jež bylo použito při nedávných válkách v Libyi a Sýrii.

Na Ukrajině se uvádějí v život již viděná schémata v Libyi a Sýrii, která vypracovaly nechvalně známé instituce, jako je Einstein Institution. 

Ukrajinská verze je vynucená souvislostmi: řezači hlav z Al Kajdy a Al Nusry, které USA a jejich spojenci nasadily proti Sýrii, mají na Ukrajině jako důstojně odpovídající náhradu - neonacisty ze Svobody. Není pravdy, že je tato strana v revoltě marginální a že je pouze hodně aktivní a halasná, jak by někteří rádi, abychom uvěřili. Svoboda v politických volbách před dvěma lety dosáhla 10,45 % a získala 38 míst v parlamentě. Svoboda formuje jádro manifestací, jejich nejrozhodnější část, tu, která vede srážky, zabíjí policisty, unáší je a mučí. Její stoupenci již mnoho dní vyhledávají krvavé střety s policejními silami. Daří se jim to. Jak to tak vypadá, k neonacistům se připojil Anatolij Hrytsenko, bývalý ministr obrany a společník oligarchy Julie Timošenkové, jenž měl "báječný" nápad - vyzvat manifestující, aby se ozbrojili ("ale pouze ty, kteří mají zbrojní pas", dodal tento pokrytecký zločinec). Druhou roli zatím hrají fundamentalistické skupiny Krymských Tatarů. (Správně by ultranacionalisté ze Svobody neměli příliš souhlasit s Krymskými Tatary, vzhledem k tomu, že nepřipouštějí žádnou autonomii pro Krym, ovšem tady nehovoříme o tatarském obyvatelstvu, ale spíše o skupinách vojenských dobrodruhů, kteří právě ukončili svůj boj v Sýrii).

 

Co je ve hře?

1. Vstup Ukrajiny do EU. To by znamenalo dvě věci. První je, že půjčku 15 - 20 miliard USD, přislíbenou Ukrajině Ruskem, by musela zaplatit EU. K tomu je třeba připočíst plnou cenu (Putin před několik dny uzavřel dohodu o poloviční ceně) ruského plynu, který Ukrajina koupila. Druhou, že po pravděpodobném vyčkávacím období, určeném pro stabilizaci situace, aby se Ukrajinci hned neznechutili, na tuto zemi dopadne sekera evropské úsporné politiky - austerity.


2. Vstup Ukrajiny do NATO. Tohle velké sousto je zakázané. Že je velké, je pochopitelné okamžitě: s Ukrajinou by NATO skončilo u bran Moskvy. Pro pochopení, proč je to zakázané, si stačí připomenout, že to jde velmi přímým způsobem proti dohodám z Paříže a Helsinek či proti garancím evropské bezpečnosti, které vznikly po pádu želené opony. Jinými slovy řečeno: Ukrajina v NATO a zbrojení jsou synonyma.

Uvidíme, zda jsou další vůdcové opozice vybaveni dostatečným dobrým smyslem, aby nepadli do pasti NATO-EU. Pokud tomu tak bude, může Ukrajina vyjít z krize s novou vládou, která by lépe využila vztahů jak s EU (když zůstane mimo), tak s Ruskem (které ji ocení, když zůstane mimo NATO).

Bylo by to mnohem lepší pro Evropu. Ale pro tu Evropu "národů" jak se rádo říká. Problém je právě v tom, že pro NATO a podřízenou EU, což jsou dvě instituce, které národy vůbec nezajímají, by takové řešené nebylo vůbec dobré a proto ve skutečnosti dělají vše proto, aby muselo dojít k rozhodnutí: buď my anebo Rusko. A jsem ochoten se vsadit, že peníze na podporu sil zastoupených slovem "my", přicházejí na Ukrajinu už dávno. (Pak se možná objeví známý Kissinger, který říká, stejně jako revoltujícím Iráncům: "Tedy my vám dáme miliony dolarů a vy nám dejte jeden tah!").

Jsme opravdoví globální šejdíři. Na druhé straně, náš kapitalismus jsme vždy udržovali tímto způsobem.

 

Piotr

Překlad: Komunistický svaz mládeže

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .