header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Iniciativa komunistických stran Evropy: Prohlášení k propuknutí koronaviru (COVID-19)

Vzhledem k situaci týkající se pandemie koronaviru (COVID-19), Sekretariát Iniciativy komunistických a dělnických stran Evropy vydal následující prohlášení:

Epidemie koronaviru odhalila zvýšení problémů a nedostatky zdravotnických systémů našich zemí, které jsou v každém případě neschopny uspokojit potřeby lidu, obzvláště v současnosti, jak se koronavirus dále šíří.

Zodpovědný přístup k šíření viru nemůže zakrýt opatření, která již po mnoho let systematicky snižovala státní financování zdravotnictví, zmrazila přijímání zdravotnických pracovníků a učinila standardem nejisté pracovní podmínky pro zdravotnický a ošetřovatelský personál, snižovala počty nemocničních oddělení, zavírala nemocniční zařízení, předala zdravotnické služby soukromému sektoru a prosazovala privatizaci a komercializaci zdravotních služeb. Buržoazní vlády, ve jménu vyrovnaného rozpočtu a fiskální stability, a to v zájmu velkokapitálu, nás přivedly k dnešní trestuhodné situaci ve veřejné zdravotní péči. Kromě toho jsme svědky závratného kšeftování s cenami materiálů navržených pro prevenci, proti čemuž buržoazní vlády nepřijímají příslušná opatření.

 

Buržoazní vlády se pokoušejí zvládnout vážný nedostatek lékařského a ošetřujícího personálu, nezbytných zdravotnických zařízení či nemocničních lůžek najímáním dočasného, špatně placeného zdravotnického personálu, jež nutí zdravotnické pracovníky k práci ve vyčerpávajících podmínkách. Evropská komunistická Iniciativa a její strany budou a budou připraveny intervenovat a v zájmu dělnických a lidových mas budou bojovat proti cílenému snižování či zastavení vyplácení mezd, proti omezování sociálního a pracovního zabezpečení.

Strany evropské komunistické Iniciativy požadují, aby byla učiněna všechna nezbytná opatření při čelení epidemii, včetně následujícího:

1. Přijetí stálého lékařského a ošetřujícího personálu s rozsáhlými právy, zvýšení financování na pokrytí potřeb těchto kolektivů, JIP a dalších oddělení, která jsou potřebná pro úplné pokrytí služeb veřejné zdravotní péče a výzkumných center.

2. Stálé zaměstnání pro veškerý lékařský a ošetřující personál, jež pracuje za nestálých a nejistých pracovních podmínek

3. Bezplatné distribuce nutných prevenčních materiálů na státní odpovědnost

4. Práva na pracovní volno s plnými benefity a zajištěním pro nemocné zaměstnance, kteří musí zůstat doma nebo starat se o nemocné rodinné příslušníky


Překlad KSM

Zdroj: http://www.idcommunism.com/2020/03/european-communist-iniative-statement-about-the-coronavirus-covid-19-outbreak.html

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .