header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Projev Si Ťin-pchinga na summitu G 20

Zveřejňujeme aktuální překlad předsedy KS Číny Si Ťin-pchinga. Po té, co se čínský lid jako první potýkal s novou epidemií, podstoupila s ní čínská vláda a zdravotníci boj. Komunistická strana Číny mobilizovala pod heslem lidové války proti nákaze a podařilo se tak epidemii v zemi zkrotit. Čínská lidová republika získala důležité zkušenosti a prokázala v nouzových okolnostech sílu socialistických prvků společnosti a sílu lidu. Nyní i přes své oslabení v tomto boji pomáhá i jinde poté, co se epicentrum nákazy přesouvá do Evropy a USA, kde kapitalismus selhává. Tím Čínská lidová republika získává přirozenou autoritu mezi národy světa a dá se předpokládat, že Čína bude hrát daleko významnější roli ve světě, než dosud. Proto se hodí znát skutečné nejvyššího představitele tohoto státu zrozeného v národně osvobozeneckém a sociálním boji před 70 lety, které jsou v našich médiích deformovány. Pozn. KSM

Předseda ÚV KS Číny Si Ťin-pching promluvil 26. 3. 2020 v Pekingu na videokonferenci - mimořádném summitu představitelů států G 20, zaměřeném na boj proti koronaviru. Název projevu: "Společný boj s epidemií a překonání problémů společnými sílami."

 

Následuje plný text projevu:

Váše Veličenstvo králi Salmane Ibn Abdel Aziz Al Saude,

Vážení kolegové,

Jsem rád, že se k vám mohu přidat. Dovolte mi začít vyjádřením upřímné vděčností Jeho Veličenstvu králi Salmanovi a Saúdské Arábii za obrovskou práci v oblasti komunikace a koordinace, které umožnily tento summit.

Čínská vláda a Číňané, kteří čelili vypuknutí projektu COVID-19, který nás všechny překvapil, neztratili svou statečnost, při plnění tohoto kolosálního úkolu. Od prvního dne našeho boje proti epidemii jsme dali přednost záchraně lidských životů a zdraví. Jednáme v souladu s všeobecně uznávanými zásadami, mezi něž patří budování důvěry, posilování jednoty, zajištění vědecky podložené kontroly a léčby a uplatňování cílených opatření. Mobilizovali jsme celý národ, vytvořili mechanismy pro kolektivní kontrolu a zacházení, jednali otevřeně a transparentně. Vedli jsme lidovou válku proti šíření nákazy. Vstoupili jsme do tvrdého boje a nesli jsme obrovské oběti. Nyní se situace v Číně neustále vyvíjí pozitivním směrem. Život a práce se rychle vrací k normálu. V žádném případě však neztratíme naši ostražitost a oslabování kontroly.

V nejobtížnějším období našeho boje proti šíření epidemie získala Čína podporu a pomoc od mnoha členů světové komunity. Takové projevy přátelství zůstanou navždy v paměti a v úctě čínského lidu.

Vážné infekční onemocnění je univerzálním nepřítelem. Zatím co hovoříme, virus COVID-19 se šíří po celém světě, vytváří obrovskou hrozbu pro život a zdraví a také způsobuje vážné problémy pro globální bezpečnost v oblasti veřejného zdravotnictví. Situace je alarmující a znepokojující. V takovém okamžiku musí mezinárodní společenství posílit důvěru ve své vlastní síly, prokázat jednotu a spolupracovat na společném vítězství. Musíme komplexně zintenzivnit mezinárodní spolupráci a zajistit větší soudržnost, aby lidstvo jako celek, mohlo vyhrát bitvu proti takové závažné infekční nemoci.

V této souvislosti bych rád představil čtyři návrhy.


Zaprvé: musíme být rozhodní při vedení globální války proti šíření infekce COVID-19. Komunita států musí jednat rychle, aby zastavila šíření viru. V této souvislosti navrhuji, aby se co nejdříve uskutečnilo setkání ministrů zdravotnictví skupiny G 20 s cílem zlepšit výměnu informací, posílit spolupráci při vývoji léků, vakcín a protiepidemické kontroly a omezit přeshraniční šíření infekce. Členové skupiny G 20 by měli spolupracovat, aby pomohli rozvojovým zemím se slabými systémy veřejného zdravotnictví zvýšit připravenost a schopnost reakce. Volám po asistenční iniciativě G 20 v boji proti COVID-19, jejímž cílem je zlepšit sdílení informací a koordinaci politik a akcí s podporou Světové zdravotnické organizace.

Čína, vedená vizí utváření společenství sjednoceného osudu lidstva, je více než kdy jindy připravena sdílet své osvědčené postupy, provádět společný výzkum a vývoj léků i vakcín a poskytovat pomoc tam, kde je to možné, tedy zemím zasaženým šířením epidemie.


Za druhé: měli bychom postupovat společně a přenést otázky kontroly a léčby na mezinárodní úroveň. Virus nerespektuje státní hranice. Výbuch nemoci, proti které bojujeme, je naším společným nepřítelem. Všichni musíme spolupracovat na vytvoření nejodolnější globální sítě kontroly a léčby, jakou kdy svět viděl. Čína vytvořila online databázi poznatků o COVID-19, která je přístupná všem zemím. Je důležité, aby všechny země spojily své síly a urychlily vývoj a implementaci léků, vakcín a testovacích systémů v naději, že v blízké budoucnosti dosáhneme výsledků, z nichž budou mít prospěch všichni. Rovněž je třeba diskutovat o vytvoření regionálních mechanismů nouzové komunikace, které umožní rychlejší reakci na mimořádné situace v oblasti zdravotnictví.


Zatřetí měli bychom podporovat činnost mezinárodních organizací. Čína podporuje WHO, která vede celosvětové úsilí k vývoji vědecky podložených metod kontroly kvality léčby a ke snížení šíření infekce přes státní hranice. Vyzývám členy skupiny G 20, aby za podpory WHO zlepšili přenos informací souvisejících s kontrolou epidemie a šířili úplné, systematické a účinné protokoly o monitorování a léčbě. Jako platforma pro komunikaci a koordinaci může G 20 přispět k rozšíření dialogu o politických rozhodnutích, k včasnému svolávání schůzek o bezpečnosti mezinárodního zdravotnictví na vysoké úrovni. Pokud jde o Čínu, rádi se připojíme ke zbytku zemí a posílíme podporu příslušných mezinárodních a regionálních organizací.


Začtvrté: měli bychom zlepšit mezinárodní koordinaci makroekonomických rozhodnutí. Vypuknutí epidemie narušilo výrobu a poptávku po celém světě. Státy musí optimalizovat a koordinovat svá rozhodnutí v oblasti makroekonomie, aby překonaly negativní faktory a zabránily recesi. Musíme udržovat přesvědčivou a účinnou fiskální a měnovou politiku, abychom zachovali obecně stabilní směnné kurzy našich měn. Abychom udrželi stabilitu globálních finančních trhů, musíme lépe koordinovat finanční regulaci. Společně musíme zachovat stabilitu výrobních a dodavatelských řetězců po celém světě. Na co je Čína připravena v tomto směru: zvýšit dodávky účinných farmaceutických látek, spotřebního zboží, produktů pro boj proti epidemii a dalších produktů na mezinárodní trh. Kromě toho musíme chránit ženy, děti, starší lidi, osoby se zdravotním postižením a další zranitelné skupiny obyvatelstva, abychom zajistili základní potřeby lidí. Čína bude i nadále dodržovat fiskální proaktivní politiku a obezřetnou měnovou politiku. Budeme pokračovat v provádění politiky reforem, rozšiřování přístupu na trh, zlepšování podnikatelského prostředí a rozšiřování dovozu zboží a investic, s cílem přispět ke stabilizaci světové ekonomiky.

Chci vyzvat všechny členy G 20, aby spolupracovali - snižovali cla, odstraňovali překážky pro rozvoj a podporu volného obchodu. Společně můžeme vyslat jednoznačný signál a obnovit důvěru pro revitalizaci globální ekonomiky. G 20 by měla vypracovat akční plán a okamžitě vytvořit mechanismy interakce a organizační struktury pro koordinaci makroekonomických rozhodnutí v boji proti důsledkům epidemie.


Vážení kolegové,

Nastal kritický okamžik, kdy musíme bojovat a jednat se co nejrychleji. Jsem přesvědčen, že solidaritou a vzájemnou pomocí dokážeme tuto epidemii překonat a novou světlou budoucnost pro celé lidstvo!


Publikováno na webu novin Žen-min ž'-pao 27.3.2020

Překlad: Karel Kluz

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .