header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Vzpomínka na Jamese Connollyho

Vzpomínka na Jamese Connollyho, Arbour Hill, Dublin projev generálního tajemníka Komunistické strany Irska

Soudruzi a přátelé,

sešli jsme se zde dnes, abychom připomněli Jamese Connollyho, který byl před sto sedmi lety zavražděn silami britského imperialismu, na což naléhala irská kapitalistická média, zejména Irish Independent, který jasně pochopil, že Connolly je nejen hrozbou pro britskou vládu v Irsku, ale je také nesmiřitelným nepřítelem kapitalismu a jako jediný ze signatářů Prohlášení republiky v roce 1916 viděl, že boj za národní osvobození a boj za socialismus nejsou oddělené boje, ale jsou to dvě strany téže mince.

Soudruzi,

povstání v roce 1916 se odehrálo na pozadí 1. světové války, války, ve které imperialismus rozpoutal industrializovanou smrt a destrukci ve své honbě za ziskem. Irská kapitalistická třída, oranžová i zelená, spolu se svými politickými představiteli, pobízela desetitisíce Irů, katolíků, protestantů a disidentů, k násilné smrti na podporu britského imperialismu. Dnes imperialismus opět rozpoutal válku v Evropě zástupnou válkou NATO na Ukrajině, která je zaměřena na udržení hegemonie amerického imperialismu. Irská kapitalistická třída se opět postavila na stranu imperialismu, opět si zvolila stranu války před válkou mírovou. Místo toho, aby volala po příměří a pracovala na udržitelném míru, ve kterém žádný stát v regionu není hrozbou pro své sousedy, irská vládnoucí třída se postavila naprosto jednoznačně za válku NATO. Nejen že přímo vyzvala syny a dcery irské dělnické třídy, aby zabíjeli a umírali pro imperialismus, ale zcela bez ohledu na antikoloniální tradice našeho dlouhého a pokračujícího boje za nezávislost využila válku k dalšímu oslabení irské neutrality jako předehru ke vstupu do válečné mašinérie NATO.

Kampaň za vzdání se neutrality a vstup do NATO se v posledních několika letech zintenzivnila, když NATO tlačilo stále více na Východ a USA, Velká Británie a EU označily Rusko a Čínskou lidovou republiku za hrozbu pro své vykořisťování světa. Tlak se od konce roku 2021 ještě zvětšil, protože irská vládnoucí třída použila veškerou moc, kterou měla k dispozici, k budování protiruských a protičínských nálad. RTE a domácí deníky nejsilněji proimperialistických sil ve 26 hrabstvích, Irish Times a Business Post, poskytují platformu pro vojenské a politické mluvčí z NATO a pro ty, kteří mají vazby na americké a britské zpravodajské služby a zbrojní průmysl, ze kterých podnikají pokračující útoky na irskou neutralitu. Neustále jsme poučováni o naší povinnosti hrát svou roli při obraně západní civilizace, jinými slovy pokračujícím imperialistickém vykořisťování zdrojů. Michéal Martin, vůdce Fianna Fail, strany jakoby republikánské, si vzal volno od poklonkování a škrábání před Joem Bidenem, Ursulou von der Leyen a Charlesem Windsorem, jmenoval Dame Louise Richardsonovou, velitelku Nejvýznamnějšího řádu britského impéria, předsedkyní vládního Fóra o mezinárodní bezpečnostní politice a přípravou závěrečné zprávy o budoucnosti bezpečnosti státu. Je známou zastánkyní britské vojenské a politické politiky v 6 krajích a ilegální americké invaze do Iráku. Přesto Martin očekává, že budeme věřit, že bude nestranná!

Soudruzi,

obrana a prohlubování irské neutrality je pravděpodobně nejnaléhavějším úkolem, před kterým dnes stojí irské demokratické a pokrokové síly. Imperialismus, vedený USA a Velkou Británií, se připravuje na vojenský konflikt s Čínskou lidovou republikou. Hledají záminku pro válku a povzbuzují svou klientskou vládu na Tchaj-wanu, aby vyhlásila nezávislost v naději, že Lidová republika podnikne vojenskou akci k zajištění celistvosti Číny. Irská buržoazie a její média se pustily do boje jménem imperialismu a nyní je Čína vykreslována jako hrozba pro Irsko.

Jaká je ale povaha údajné hrozby? Nemůže to být vojenská hrozba, Lidová republika nebyla zapojena do války více než 40 let. Kontrast s USA, Velkou Británií a EU, které se mezi sebou trvale ve stejném období zapojovaly do agresivních válek.

Čína je vnímána jako hrozba, protože nabízí cestu, která nezahrnuje podřizování se diktátu imperialismu. Čína nikdy nevyhrožovala Irsku, jakékoli hrozby Irsku přišly od členů NATO. Británie, člen NATO, udržuje v Irsku vojenskou a politickou přítomnost a je jediným státem, jehož armáda zabíjela, věznila a mučila muže, ženy a děti v naší zemi. Vzpomínáte si, jak nám bývalý britský ministr vnitra vyhrožoval, že nám během jednání o brexitu odřízne dodávky potravin? A byla to Komise EU, politické křídlo evropské sekce NATO, nikoliv Čína, kdo donutil irský stát přijmout odpovědnost za 42 % evropského bankovního dluhu, jehož náklady naši lidé stále platí. Přesto naše vládnoucí třída očekává, že se nyní vzdáme neutrality a podpoříme jejich agresivní války!

Mírová hnutí rostou po celé Evropě, i když byste to vzhledem k pokračující mediální cenzuře v Irsku a zbytku Evropy nikdy nepoznali. Jejich požadavek na příměří na Ukrajině je jedinou rozumnou a racionální reakcí, protože riziko eskalace vzrůstá. Celkem snadno by se to mohlo vyvinout v širší evropskou nebo globální válku mezi jadernými silami. V takové katastrofě nebude vítězem nikdo.

Naším úkolem v boji za mír je bránit irskou neutralitu. Kampaň za mír a obrana neutrality znamená postavit se proti imperialismu a jeho plánům s Irskem. Jako taková je základní součástí boje za národní nezávislost. Connolly vyvěsil prapor Irské občanské armády, ozdobený vůbec nejjasnějším prohlášením Irské neutrality, “Nesloužíme ani králi ani císaři, ale Irsku”, a zůstává stěžejním principem pro ty, kteří bojují za irské národní osvobození.

Vzdát se neutrality znamená vzdát se boje za nezávislost. Jak Connolly varoval, irský stát, který je stále kapitalistický, i když může mít znaky politické nezávislosti, bude i nadále podléhat vůli imperialismu. Vidíme, jak měl pravdu. Před 100 lety tento měsíc skončila Válka na obranu republiky vítězstvím britského imperialismu a nejvíce proimperialistické části irské buržoazie. Irská kapitalistická třída přijala a dlouho se spokojila s ekonomickým a politickým urovnáním z roku 1921. Vytvořila stát, kde bezdomovectví, nejisté zaměstnání, dvoustupňový zdravotní systém a chudoba jsou realitou. Republiku, kde státním náboženstvím je honba za ziskem. Je to jejich podřízený vztah k imperialismu, který jim zajišťuje dominantní postavení ve státě. Pěstovali své vazby s imperialismem a toužili je dále posilovat. Členství v EU jim umožnilo vstoupit do NATO zadními vrátky skrze PESCO a NATO pod zkreslujícím pojmenováním Partnerství pro mír. Nyní se osmělují a s jejich naprostou kontrolou sdělovacích prostředků zajišťující, že neutralita je vykreslena v tom nejnegativnějším světle, usilují o vstup do NATO předními dveřmi. A řekněme si jasně, co to obnáší. NATO není benevolentní organizace. Není nástrojem míru; jeho působností není mírové řešení politických problémů. Jediným mírem, jaký NATO nabízí, je mír na hřbitově. Irská kapitalistická média se rozhodla zapomenout na bombardování civilistů v Bělehradě NATO v roce 1999, které trvalo 2 měsíce, 2 týdny a 3 dny, když usilovala o změnu hranic Jugoslávie vojenskými prostředky. NATO je nástrojem, kterým americký imperialismus uplatňuje svou politickou a ekonomickou kontrolu nad evropským kontinentem. Přesto je to budoucnost, po které touží Fine Gael, Fianna Fail a bohužel i Sinn Fein, jejíž místopředsedkyně nedávno označil irské znovusjednocení za součást procesu evropské integrace a jejíž mluvčí pro zahraniční věci řekl, že vláda Sinn Fein by se nestáhla z imperialistických vojenských struktur. Usilují o Irsko, které v tragické parodii Emmetova projevu z lavice obžalovaných „zaujme své místo mezi utlačovateli Země“.

Soudruzi,

boj za mír a neutralitu je těžký boj. Velkopáteční dohoda a vývoj v rámci EU posílily vliv imperialismu na Irsko. Sinn Fein se posunula z pozice anti- na proimperialistickou, když oslovila irskou buržoazii.

Musíme založit naše tažení za mír a neutralitu na té třídě, která bude nejvíce zasažena imperialismem, na irské dělnické třídě. Členství v NATO přímo ovlivní dělnickou třídu více než kterákoli jiná třída ve společnosti. Bude to znamenat méně prostředků na bydlení, zdravotnictví, vzdělání a odstranění chudoby. A samozřejmě, jsou to většinou dělničtí muži a ženy, od kterých se bude očekávat, že budou bojovat a umírat kdekoli a kdykoli se imperialismus rozhodne.

Soudruzi,

Musíme čelit proimperialistickým lžím a propagandě, které jsou používány k podkopávání neutrality. Zde, na tomto posvátném místě, se musíme inspirovat Jamesem Connollym a muži a ženami z roku 1916, kteří, ačkoliv v menšině, povstali proti nejsilnější imperialistické moci své doby, vytvořili hnutí, které otřáslo impériem až k jeho kořenům a inspirovalo ostatní utlačované národy, aby se zbavily imperialismu. Musíme odhalit pravou podstatu imperialismu, aby opět, hrdě vepsaná na praporech irské dělnické třídy, byla legenda, „nesloužíme ani králi ani císaři, ale Irsku“.

Děkuji vám, soudruzi.

18. 5. 2023

Překlad VS

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .