header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Masakr jako v My Lai - tentokrát v Afghánistánu

Když velitel roty "Charlie" poručík William Calley  vydal rozkaz svým mužům, aby znásilňovali, mrzačili a vraždili přes 400 dětí, žen a mužů ve vietnamské vesničce My Lai v roce 1968, našli se čtyři hrdinové, kteří se pokusili tomu zabránit nebo alespoň dostat viníky před soud. Kapitán vrtulníku Hugh Thompson Jr. který evakuoval několik zraněných obětí a posadil svůj vrtulník mezi Vietnamce a muže roty "Charlie",  nařídiv svému palubnímu střelci, aby okamžitě zahájil na americké vojáky palbu, pokud nepřestanou zabíjet. Druhým byl Ron Ridehour, voják, který jakmile se dověděl o masakru, začal případ osobně vyšetřovat a oznámil zločin Pentagonu a Kongresu. Třetím byl voják roty "Charlie", který zločin oznámil Ronu Ridenhourovi. Čtvrtým byl válečný zpravodaj Seymour Hersh, který uveřejnil zprávu o zločinu v americkém tisku.

Současná válka v Afghánistánu má mnoho podobných vesnic jako My Lai. Spojené státy však zrušily povinnou základní vojenskou službu a dobrovolní profesionální řezníci nejsou hrdinové. Preferují mlčení. Téměř každý týden vraždí američtí letci nebo dálkově řízené bezpilotní letouny lidi na svatebních obřadech nebo v "podezřelých" domech. Obvykle se po bombardování zjistí, že šlo nevinné lidi, jejich smrt je označována  jako průvodní válečná škoda. Ale nyní došlo ke zločinu, kterému Pentagon nemůže přilepit tradiční nálepku ? masakru jehož obětí bylo "pouze" devět, ale páchne stejně jako My Lai.  26.prosince 2009 bylo zavražděno stylem popravy v provincii Kunar osm spoutaných žáků a studentů ve věku 11 až 18 let a jejich dvanáctiletý  kamarád, který je byl navštívit. Tentokrát se však nenašel nikdo se svědomím pilota Thompsona, který by se pokusil děti zachránit. Nenašel se ani jeden voják, který by uvědomil Kongres. Přesto se našel nový Hersh. Nikoli Američan, ale Brit, vojenský zpravodaj londýnského deníku Time  a skotského Scotsmanu, odvážný Jerome Starkey, který se nespokojil s obvyklou krycí verzí Pentagonu. Informace získal od ředitele školy, kterou chlapci navštěvovali, lidí z vesnice a zaměstnanců afghánské vlády. Zjistil pravdu o strašlivém válečném zločinu, popravě děti se spoutanýma rukama. V americkém tisku, jako v New York Times se sice objevily zmínky o tom že byly zabity děti a nikoli teroristé montující nálože, nikdo se nepokusil dementovat původní lež Pentagonu ani poté, když 24.února 2010 ministerstvo obrany připustilo, že ve skutečnosti šlo o nevinné studenty, ani o tom, že zavraždění měli spoutané ruce. Až dosud americká media mlčí jako hrob. "Ženevská konvence" označuje popravu zajatců za válečný zločin. Válečným zločinem je i vražda dětí mladších než 15 let. Autorovi článku Davu Lindorffovi na jeho dotaz na ministerstvu obrany USA, zda probíhá nebo se připravuje vyšetření zločinu bylo odpovězeno, aby si podal písemnou žádost, což učinil. Odpověď dosud  neobdržel. Pentagon předal vyšetřování velení vojsk ISAF (Mezinárodní bezpečnostní asistenční síly) ? název je výplodem fantazie pro Američany vedené vojsko, bojující se sílami odporu. Je to mazaný trik, poněvadž Kongres USA nemá pravomoc žádat svědectví od NATO nebo ISAF, stejně jako Pentagon. V senátním Výboru pro bezpečnostní síly se Lindorff dověděl, že ISAF vyšetřuje a s výsledky výbor seznámí. Tiskovým odborem stejného výboru v Kongresu mu bylo na dotaz: "Zda výbor připravuje slyšení v této kauze" sděleno "NE" . Přesto ho úřednice požádala, aby ji zaslal podrobnosti incidentu.

Opravdoví hrdinové mají ještě stále dost času, aby protestovali proti imperiálnímu dobrodružství, které i proto, že příslušníci sil odporu nejsou braní do zajetí, ale zabíjení na místě buď ručně nebo z bezpilotních letounů, získalo název "Obamova afghánská válka". Mnoho mužů a žen v amerických uniformách v Afghánistánu je dobře informováno o smrti nevinných dětí. Zatím všichni mlčí. V Afghánistánu i ve Washingtonu je dostatek novinářů, kteří by mohli případ vyšetřovat, ale nedělají to. Nemohou vám také říci přímo do očí, že se považují za žurnalisty.

S velkým pokrytectvím bylo odsouzeno chování dvou českých příslušníků mise ISAF,  kteří nosili na přílbách označení jednotek SS, což bylo u útvaru všeobecně známo a vcelku lépe než cokoli jiného vyjadřuje charakter jejich přítomnosti.  Nakonec byli z armády vyhnání. Jejich nadřízený se stal velitelem útvaru v Žatci.

Ve známém izraelském  levicovém deníku Haaretz (9.12.2009) jsem si přečetl  v článku novináře Uri Blaua "Mrtví palestinští kojenci a rozbombardované mešity - móda Izraelských sil obrany (IDF)  roku 2009". Jak vyjadřují své pocityu izraelští vojáci? Mrtví kojenci, matky plačící nad dětskými hroby, zbraně zamířené na děti, to je pouze několik příkladů vyobrazení, které si nyní vojáci IDF nechávají tisknout na svá trika po ukončení výcviku nebo po účasti v konfliktu s Palestinci", uvádí autor. Zajímavé jsou i slogany doprovázející kresby. Triko ostřelovače nese, kromě obrázku mrtvého palestinského kojence s plačící matkou a pohozeným medvídkem nápis: "Better use Durex" (Preferuj prezervativ). Jiný vzor: Těhotná palestinská žena má na břiše nakreslený terč a nápis: "1 shot, 2 kills" (Jednou ránou zabíjíš dva.) Musíte uznat, že v porovnání s tím, jsou ti čeští chlapci v podstatě nevinní. Že před nimi jejich nadřízení maskují koloniální válku bojem s mezinárodním terorismem a za demokracií by mělo být pochopeno alespoň části české pokrokové veřejnosti.  V roce 1988 jsem byl v Afghánistánu přítomen odjezdu brigády sovětských vojsk z Jalalabadu. Bohužel nemám snímky. Přítomní starci a ženy plakali. Zřejmě dobře věděli proč. 

Podle článků Dave Lindorffa a Uriho Blaua.

Karel Kluz (1984 ? 1989 vojenský a letecký přidělenec v Afghánistánu) 

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .