header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Severoamerická intervence v Latinské Americe -10- Intervence ve Veracruz a Tampicu

Po svržení a zavraždění prezidenta Francisca Madera v roce 1913 - na němž měl účast yankeeovský velvyslanec Henry Lane Wilson - se moci chopil generál Huerta. Venustiano Carranza, bývalý guvernér z doby Porfirio Diaze, se proti němu vzbouřil, protože jej považoval za usurpátora.  Prezident Taft odmítl uznat v roce 1912 Huertu jako šéfa mexické vlády a shromažd'oval na hranici jednotky.

Uprostřed víru mexické revoluce generál Victoriano Huerta hledal a také dostal, podporu anglických investorů. Současně naznačoval sblížení s Německem a Japonskem.


 Mezitím Wilson vystřídal Tafta a dal rozvinout válečná plavidla u mexických břehů. A tak došlo 16. dubna 1914 k incidentu mezi mexickými vojáky a yankeeovskými námořníky, kteří ilegálně vystoupili na pevninu.


 Mexičanům byly zaslány nepřijatelné reparační požadavky a po vypršení ultimáta připlulo do Tampica 50 válečných plavidel nesoucích 23 000 mužů.


 Dne 20. dubna došlo k vylodění ve Veracruzu. Přes tuhý odpor se yankeeovským jednotkám podařilo zmocnit města i 8 milionů dolarů, které se nacházely v sejfech celnic.


 Téhož dne se prezident Wilson obrátil na Kongres, aby jej požádal o souhlas "použít ozbrojené síly Spojených států proti generálu Huertovi, a aby se od něho dosáhlo uznání amerických práv.


 O pět let později Woodrow Wilson obdržel rovněž Nobelovu cenu míru.


 A když v roce 1924 generál Obregon jmenoval svým nástupcem Eliase Callese, část armády toto rozhodnutí nepřijala a povstala. Calles počítal s podporou yankeeovských jednotek, a k tomu aby potlačil tuto vzpouru, jakož i vzpouru "cristeros", kteří se vzbouřili proti opatřením zavedeným Callersem proti církvi a kteří po tři roky (1926 až 1929) vzdorovali armádě, uplatnil tvrdou represi.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .