header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Severoamerická intervence v Latinské Americe -14- USA a Peron

Neshoda Argentiny se Spojenými státy se datuje z období druhé světové války. Perón, který se dostal legálně k moci v roce 1946 se v letech 1939 až 1941 zdržoval v Mussoliniho Itálii. Byl obviněn z profašistických sympatií, podílel se na vojenském hnutí roku 1943 a stal se ministrem práce a pak v roce 1944 ministrem války.

  Hlásal nacionalistickou politiku, která narážela na severoamerické zájmy a Spojené státy se snažily mu ztrpčit život.


  Yankeeovský velvyslanec v Buenos Aires Sprulle Braden, muž ropné společnosti Esso, vedl otevřenou antiperónistickou kampaň. Za podpory komunistů se zapojil do probíhající prezidentské kampaně a dal zveřejnit "Modrou knihu", kde obvinil Peróna, že je nacista.


  Perón na to odpověděl v "Modré a bílé knize", kde tvrdil, že Spojené státy chtěly "sestavit svou vládu, vládu loutkovou, a proto si začal zajišťovat pomoc všech `Quislingů', kteří jsou k dispozici".


  Z druhé strany, oklikou přes velvyslance Bradena, Bílý dům otevřeně říkal: "Většina argentinského lidu byla vždy demokratická
a odmítala totalitní myšlenky. Vláda sleduje německý model z roku 1933."

  Výsledek voleb dal velkou většinu Perónovi a noviny Saturday Evening Post, když komentovaly politiku zasahování do argentinských vnitřních záležitostí, které prováděl department spojených států, napsaly: "To je důkaz politické schizofrenie, která podkopává severoamerickou prestiž a vliv. Argentinský lid odpověděl tak, jak by odpověděl každý lid, jakmile se cizinci cítí oprávněni mu udávat, jakou'politiku má sledovat."

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .