header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Severoamerická intervence v Latinské Americe-20-Invaze na Grenadu

Invaze na nepatrný ostrov Grenadu se zapsala do rámce nové studené války, k níž došlo v první polovině osmdesátých let.  Spojené státy, které měly pocit, že se s nimi v posledních letech špatně zacházelo v mezinárodním měřítku - Vietnam, Irán, Nikaragua, Afrika, Afghánistán a Libanon - chtěly dát světu a především Sovětskému svazu a jeho spojencům na vědomí, "že Amerika je opět zde".

  Reagan se snažil čelit revolučnímu hnutí ve Střední Americe a ve své křížové výpravě proti "říši zla", se opřel o vojenskou eskalaci kontras v Nikaragui a podněcoval střídající se vlády v Salvadoru v jejich boji proti partyzánské válce.


  A v tomto kontextu Spojené státy 25. října 1983 přepadly malý ostrůvek v Karibské oblasti se 110 000 obyvateli - Grenadu.


  Spor mezi dvěma politickými skupinami, které se přely o moc, ,který vystavoval nebezpečí životy severoamerických občanů", byl záminkou, kterou si vymyslel Reagan.


  Následně pro účely propagandy dodal, že Kubánci vybavovali rozjezdovou dráhu letiště v Pointe-Salines se zřejmým cílem nechávat přistávat velká sovětská letadla. A intervenční hysterie se zmocnila milionů Severoameričanů.


  Aniž by se bál, že se zesměšní, šel prezident Reagan tak daleko, že velmi vážně vyprávěl, že zásah byl rozhodnut po "naléhavé žádosti" pěti karibských zemí, jejichž váha na mezinárodní scéně se dá sotva měřit - Antigua, Barbados, Dominika, Santa Lucia, Saint Vincent.


  "Grenadské vítězství" více než 6 000 silně ozbrojených námořníků proti kubánským stavebním dělníkům, posloužilo Reaganovi při jeho kampani za znovuzvolení v následujícím roce.


  Pro severoamerickou administrativu se zde jednalo též o to, aby se dalo zapomenout na fiasko v Libanonu, kde před několika týdny bylo zabito asi padesát amerických vojáků.


  Operace, která "osvobodila Grenadu z marxistické diktatury", měla volební záměr, ale posloužila současně k tomu, aby ukázala světu rozhodnost Reaganovy administrativy v jejím boji proti komunismu.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .