header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Spojené státy-nedokončený sen - 9 - "Crime bill"

Dne 19. listopadu 1993 přijal Senát významný "návrh zákona týkající se zločinnosti'", který navrhuje mezi jiným rozšířit oblast trestu smrti o více než 60 nových zločinů. Uveďme zvláště vraždu federálních funkcionářů, genocidu, sabotáž mající za následek vykolejení vlaku, zabití amerických občanů v cizině a vraždy spáchané palnou zbraní odnesenou za hranice státu.

"Tento "Crime Bill", který obsahuje též ustanovení zvané "tři delikty a jste vyřazen"' ("three trieks and you are ou", což je pravidlo z baseballu) a též miliardy dolaru na vězení a vězeňskou správu, je tak drakonický, že ani Reagan, ani Bush by jej nemohli dát schválit. Ve své podstatě je projekt programem veřejné zaměstnanosti, který mobilizuje 30 miliard pro bílé pracující. Je to sociální program jak se patří, který dobře odráží sociopolitický a ekonomický vývoj ve Spojených státech."  V průběhu debaty k tomuto projektu se senátoři vyslovili 52 hlasy proti a 41 hlasem pro odročení posouzení pozměňovacího návrhu týkajícího se zákazu poprav mladistvých delikventů.


  Svým hlasováním 314 hlasů proti 111 hlasům Sněmovna reprezentantů šla ve stopách pozice Senátu ve věci tohoto trestu smrti.

BASEBAL A JUSTICE
  V březnu 1995 Jerry D. Williams. 25lety, dvě děti, Kaliforňan a černoch, ukradl kus pizzy zvané "pepperoni" pro dva chlapce v jednom bufetu v redondo Beach a byl odsouzen na 25 let vězení s uplatněním zákona "three strikës law" podepsaného v roce 1994 prezidentem Clintonem.
  Tento zákon inspirovaný baseballovou hrou "Three stikes and you are out" ustanovuje, že již dvakrát odsouzení recidivisté podléhají při třetím předvedení před soudce trestu 25 let vězení nebo na doživotí bez možnosti osvobození na čestné slovo. To je Williamsův příklad.
  Kus pizzy stojí 25 let galejí jako za loupežné přepadení, znásilnění nebo vraždu. Jak to poznamenal jeden novinář z l´Humanité: "Baseball určuje americkou soudní praxi, v příštích letech se lze obávat, že odsouzení budou zcela jednoduše předhozeni lvům v cirkuse."

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .